AKM’nin yıkılması kararını veren TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkan Vekili olan AKP İstanbul milletvekili Necat Birinci’nin “AKM mutlaka yıkılmalı, yerine de bina yapılmamalı, gezi parkı olarak kullanılmalı” görüşüne ilk tepki kızımdan geldi.
“Anne, Necat Bey hiç parklarda dolaşmıyor galiba… Orası park yapılacak olsa önce tinercilerin işgaline uğrar; ardından tinercilere karşı bir sürü polis görevlendirilir. Gözü tinercilerin üzerinde olması gereken polisler ise parkta dolaşmak isteyen gençleri de bir bahane yaratıp kovalar!”
Birinci, parklarda ne kadar dolaşıyor bilemiyorum, ama 22 Temmuz seçimlerine kadar Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olduğuna göre öğrencilerle bir diyaloğu olması lazım.
Döner merdiven
AKM’nin yıkılmasına karşı olan 40’lı yaşlarındaki bir mimarın dikkat çektiği noktalar da önemli.
AKM’nin girişindeki şeffaf konstrüksiyon döner merdiven, Akademi’de öğrenim gördüğü yıllarda mimarlık tarihi derslerinde örnek olarak okutulan merdivenmiş. Ortada büyük yuvarlak bir sütun tarafından taşınan basamaklar, Türkiye’de o zamana kadar uygulanmamış. O şeffaf merdiven, bu niteliğiyle çok özel ve bana göre hâlâ güzel. Üst fuayedeki duvar seramikleri tek tek elde yapılmış; onlar da bugünün aceleci mimarlık tavrının tam tersi. AKM’de bu 2 örnek gibi korunması gereken öyle detaylar var ki…
Bauhaus’u da yıkalım
Bu arada Almanya’daki Bauhaus binalarını hatırlatan okurlarım da var. Gerçekten de Bauhaus binaları, bugünün anlayışında çirkin bulunan binalar, ama o dönemin eserleri; o gün o işlerin neden yapıldığının birer belleği. Kimse de yıkmayı düşünmüyor.
Neyse ki yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, AKM konusunu aceleye getirmeye hiç niyetli değil. Telefonda görüştüğümüzde bana, önceliğinin AKM değil, Ayazağa’da Kültür ve Kongre Merkezi’ni bitirmek olduğunu ısrarla söyledi. Geçtiğimiz günlerde orayı gidip görmüş ve muhteşem bulmuş. Bir an önce bitirip 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesine yetiştirmeye uğraşıyor.
Ayazağa kaça biter?
Hüsnü Özyeğin konuyla ilgili, ancak İngilizler inşaatın tamamlanması için 130 milyon euroluk bir fatura çıkarınca tereddüde düşmüş. İnşaatı ilk başlatan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın Başkan Vekili Doğan Tekeli ise Ayazağa’nın akustiğini yapan İngiliz firmasının, işin tamamlanabilmesi için 30 milyon dolar kredi bulabileceğinden söz ediyor. Kültür Bakanlığı’nın tahmini, Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi’nin tamamlanabilmesi için 50 – 60 milyon dolarlık bir kaynağın yeterli olduğu.
Atilla Koç abartmış!
DSP lideri Zeki Sezer’in AKM’nin yıllık masrafıyla ilgili olarak verdiği rakamlar çok çarpıcıydı. Eski Kültür Bakanı Atilla Koç, sadece ısıtmaya yılda 12 milyon YTL harcandığını iddia ederken, AKM önünde basın toplantısı düzenleyen Sezer, ısıtma, elektrik – su ve personelin giyim – kuşamı da dahil toplam işletme giderinin yıllık 920 bin YTL olduğunu söyledi.
Umuyoruz Kültür Bakanlığı da önümüzdeki günlerde bu konuya açıklık getirecektir.
Bu arada AKM’ye sahip çıkan DSP lideri, bunun kanıtı olarak dün gala konserini izlemek üzere Ankara’dan İstanbul’a geldi.
Meral Tamer
Kaynak: Milliyet