TBMM’de onaylanıp yasalaşan ‘Turizmi Teşvik Kanunu’nun yeni versiyonu çevrecileri dehşete düşürdü. Bu yasayla sadece Antalya’da turizm adına 1 milyon ağaç kesilebilir. Parası olan herkes kendine bir orman belirleyip turizm adına istediğini yapabilir

Tüm ormanlarda turizm amaçlı tesis kurulmasına imkân sağlayan ‘Turizm Teşvik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı. Orman yağmasına neden olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından bazı hükümleri iptal edilen Teşvik Yasası, ‘küçük bir oran değişikliği’yle geri döndü. Taslağa bir ilde toplam ormanlarının binde 5’i kadar alanının turizme açılabileceği sınırı konuldu. Ama çevrecilere göre ‘küçük gibi görünen bu oran sayesinde’ sadece Antalya’da 1 milyon 126 bin ağacın kesilmesine yasal izin çıkmış oldu.
Antalya ekosistemi hakkında çalışmalar yapan İTÜ Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Dirik, Antalya bölgesinin geneli düşünüldüğünde ortalama bir hektarlık alanda 200 ağacın olabileceğini söylüyor. Buna göre Antalya’da 5 bin 633 hektarda, 1 milyon 126 bin ağaca kesim izni çıkmış durumda.
Prof. Dirik, turizme teşvik edilecek alanların, özgün Akdeniz ekosistemlerinin temsil edildiği zonlara rastladığını ve kayıplara sadece ağaç sayısı gözüyle bakmamak gerektiğini, ekosistemde yaratacağı olumsuz etkileri de düşünmek gerektiğini söyledi.

‘Yılın fıkrası olur’
Çevrecilerin tepkisi büyük.
Sorgun Platformu’ndan Işıl Etes: Gelen kanun, gideni aratır durumda. 500 bin dönüm orman arazisi turizme açılacak. Üstelik ormanların yabancılara tahsisi de öngörülüyor. Resmi rakamlara göre ülkemizde 18 binin üzerinde milyoner (trilyoner) var. Yaklasik 1 milyon YTL’si olan bir yerli veya yabancı şahıs bu yeni yasa tasarı sayesinde gider ve yüzlerce hektarlık istediği ormanı 75 yıllığına kiralayıp her türlü tesisi kurabilir. Üç katı ağaçlandırmaysa yılın fıkrası olabilir. Çünkü insan olan herkes, ağacın sadece odun olmadığını, ormanınsa ağaçtan ibaret olmadığını bilir.
WWF-Türkiye: Küçük bir oran gibi sanılan alan (binde 5 oranından söz ediliyor) bu yüzde gerçekte Türkiye genelinde 500 bin dönüm orman alanına denk düşüyor. Ayrıca kanunda, tahsis edilen orman alanının üç katı kadar alanın ağaçlandırılması hükmü de bir kandırmaca olarak görülüyor. Yüzyıllar boyunca gelişerek büyük zenginlik taşıyan ormanların sağladığı faydaları yeni dikilen ağaçların sağlayamayacağı açıktır. WWF-Türkiye olarak, ormanlarımızın yeni bir talana maruz kalmaması için yasanın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmamasını bekliyoruz. Olmasını beklediğimiz değişiklik ‘Orman arazileri turizmin bekası için korunmalıdır’ olmalı.
TEMA’nın danışmanı Avukat Ömer Aykul: Anayasa Mahkemesi 2007’de aldığı iptal kararlarıyla ormanların turizme tahsis edilmesini önlemişti. AKP bu kararların arkasından dolaştı. Daha önce yapılmak istenen değişiklikle yeni yapılan değişiklik arasında olumlu veya esaslı bir değişiklik yok. Temel felsefe, “Ben ormanı keserim, başka yerde ağaç dikerim.” Birtakım hedeflenmiş yerler var ki, oralar birilerine verilecek. Bütün çevrecilerin umudu, CHP’nin bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi.

fft5_mf29400.jpg

Orman: 15 bin YTL artı masraflar

Yayla, termal, kış, golf ve eko turizme uygun tüm ormanlar turizme tahsis edilebilecek. Tahsis edilen alan o ildeki ormanlık alanın binde 5’ini geçmeyecek.
Yatırımcı tahsis alanının üç katı ağaçlandırma ve üç yıllık fidan bakım giderini Orman Genel Müdürlüğü’ne yatıracak. (Halen madencilik için kesilen ormanlarda hektar başına 5 bin YTL ödeniyor. Yani bir hektar ağaç için 15 bin YTL artı masraflar.)
Ormanlar yabancı, gerçek ve tüzelkişilere de tahsis edilebilecek.
Tahsis edilen ormanlarda, Orman kanunları ve ve Kamu İhale Kanunu geçmeyecek. Tahsis süresi, bedeli, sona eriş koşulları Çevre, Kültür ve Maliye bakanlıklarınca belirlenecek. Denetimleriyse Kültür Bakanlığı uygun gördüğü uzman kişi, firma veya sivil toplum kuruluşuna yaptırabilecek.

Kaynak: Radikal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir