Kahramanmaraş’ın can damarı tekstilde yaşanan kriz sonucu 1 yıla yakın bir sürede 177 pamuk ipliği fabrikasından 15 geçici olarak kapandı. Kentte çok sayıda sektör de bu krizden olumsuz etkilendi.
Kahramanmaraş sanayiinin yüzde 80’ini oluşturan tekstilde düşük döviz kuru, yüksek girdi maliyetleri ve artan ithalat yüzünden yaşanan kriz, alım gücünü zayıflattığı için ilin genel piyasasını da olumsuz etkiledi. İldeki tekstil sanayiinin yarıdan fazlasını oluşturan pamuk ipliğinde son dönemde 15 fabrikanın kapanmasıyla ortaya çıkan iş ve işgücü kaybı, akaryakıttan gıdaya çok sayıda sektörde durgunluğa yol açtı.Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Sermet Çuhadar, “Kahramanmaraş’taki tekstil sanayiinin yarıdan fazlası pamuk ipliği üretimi yapıyor. Sonbahardan bu yana 177 pamuk ipliği fabrikasından 15’i geçici süreyle kapatıldı. Kalanların önemli bir kısmı da kapasiteyi düşürdü. Son bir yılda çıkarılan 5500 işçinin çoğunluğu da tekstil işçisi. Hal böyle olunca halk harcamalarını azaltmaya başladı. Piyasa kan ağlıyor, çok sayıda işyeri durgunluktan şikâyet ediyor” dedi.
Kahramanmaraş merkezli Mado’nun Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur da son bir ayda dondurma satışlarında geçen seneye göre azalma yaşandığını söyledi. Kanbur, “Dondurma da zevk işi, moral işi. Tekstilci morali yerindeyse şehirlerarası bile olsa eşe dosta dondurma sipariş ediyordu. Şimdi işi bozulan sanayici eşe dosta dondurma göndermekten vazgeçti” diye konuştu.
Yeni pazarlar kurtuluş olacak
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Sermet Çuhadar, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) sanayiyi korumak için pamuk ipliği ithalatına 1.3 dolarlık ek vergi tebliği yayımladığını, bu durumun sanayiciye biraz nefes aldırmasını umut ettiklerini söyledi. Çuhadar, “Diğer yandan tekstil ve konfeksiyon sektörü için yeni pazarlar kurtuluş olacak. Bunun için de devletin Suriye gibi komşu ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarını hayata geçirmesi gerek. Çünkü sadece Suriye’nin de 9-10 Arap ülkesi ile ticaret anlaşması bulunuyor. Suriye üzerinden tüm Arap yarımadasına ürün ihraç edebiliriz” dedi.
Araçlar fast food dükkânı gibi
Aynı zamanda Üngüt Petrol Yönetim Kurulu Başkanı olan Sermet Çuhadar akaryakıt sektöründeki durgunlukta tekstilin yanında petrol fiyatlarındaki artışın da etkili olduğunu söyledi. Geçim sıkıntısı çeken vatandaşın ya akaryakıt kullanımını azalttığını ya da çevreye ve araca zararlı kaçak yakıtlar peşinde koştuğunu söyleyen Çuhadar, bu durumun akaryakıt bayilerinin işlerini de azalttığını belirtti. Çuhadar, şunları söyledi:
“Bazı ithalatçılar, 10 numaralı madeni yağ içine araçların daha rahat yakması için mazot karıştırıyor. Bu yağ bayilerde litresi 3.2 YTL’ye satılırken kaçak işlem sonucu piyasada 2.6 YTL’ye alıcı buluyor. Ancak bu yağlar, araçların yıllık bakım süresini beş aya indirdiği gibi, parça değişimlerine de neden oluyor. Vatandaş masraf kısma planları yaparken kendini hesapta olmayan ödemeler yaparken buluyor. Bazıları da kilometresi dolan araçlarda değişmesi gereken yağları ya da mutfakta kullanılan kızartma yağları toplayıp, işlemden geçiriyor. Bunlar da normal mazottan yüzde 40 daha ucuz fiyattan satılıyor. Ne yazık ki Maraş’ta bazı araçlar, fast food dükkânı gibi kokmaya başladı. Çevre kirliliğine de yol açıyorlar. EPDK’nın bayiler dışında, kullanıcıyı da denetlemesi gerekiyor.”
Morali bozuk olan dondurma yemiyor
Mado Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur da son bir ayda dondurma satışlarında geçen seneye göre azalma yaşandığını söyledi. Tüketicinin doğru dürüst dondurma yemediğini belirten Erdal Kanbur, “Alım gücü zayıflayınca tüketici ilk gıdadan kısmaya başlıyor. Dondurma da zevk işi, moral işi. Tekstilci morali yerindeyse şehirlerarası bile olsa eşe dosta dondurma sipariş ediyordu. Şimdi işi bozulan sanayici eşe dosta dondurma göndermekten vazgeçti. İşçiler ise iş kaybı yaşayınca dondurma alacak parası kalmıyor. Aklına gelen son şey dondurma oluyor” dedi.
Kaynak: Referans