Kapımızda köprülü kavşaklar

4 Dakika Okuma Süresi

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, yapılan her kavşağın, trafiğin biraz daha sıkışmasına neden olduğunu belirterek ilginç rakamlar veriyor.

Gökçe’ye göre, iki kavşak arasındaki mesafenin 2-3 kilometre olması gerekiyor. Bir kavşağın girişi ve çıkışı arasındaki mesafe 200-300 metre olmalı. Ayrıca her giriş ve çıkış da trafiği yavaşlatıyor. İstanbul’un yeni yeni tartışmaya başladığı bu konu Başkent’in son 14 yıllık gündemi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in trafik için en büyük projesi alt geçitler ve kavşaklar. Ankara’nın alternatif yol konusunda sıkıntıları olduğu büyük bir sır değil. Başkent, alternatif yollara ve ulaşım araçlarına kavuşturulmak yerine, her bir kaç yüz metrede bir kavşaklarla donatılıyor. Bir kavşaktan çıkar çıkmaz sizi hemen yeni bir tanesi bekliyor. Evet ilk bakışta sanki alt geçit inşa edilen kavşaklarda ışıkta beklemediğinizi düşünüyorsunuz. Ancak bu sonrakilerde beklemeyeceğiniz anlamına gelmiyor.

Nitekim… Eskişehir Yolu’nda her iki yönde de ciddi bir trafik sorunu yaşanıyor. Her gün 10 binlerce aracın kullandığı bu yolda akşam saatlerinde şehir merkezine ulaşmak ciddi bir sıkıntı. Tünel içlerinde tıkanan trafiğe biraz da yağmur ya da kaza eklenince güzergah ulaşılamaz hale geliyor. Bazı tünellere yönelik “mühendislik hatası” eleştirileri de cabası. Gökçek, trafik olarak rahatlamayan yollarda sorumluluğu mahkeme kararları nedeniyle yapamadığı bazı alt geçitlere bağlıyor. Oysa Eskişehir Yolu’nda yapamadığı hiçbir kavşak kalmadı. Buna karşın hala trafik krizi aşılamıyor.

BİR METRE METRO

Halbuki… Ankara’nın en hızlı bizimde geliştiği tartışma konusu dahi olmayan batı güzergahı hala metrodan yoksun. “Bir metre metro hizmete sokamamış” olan Gökçek, bununla kalmadı, 1994 yılında göreve geldiğinde planları hazır olan Çayyolu Metrosu’nu yıllarca bekletti. Sadece kendinden önceki dönemde yapımına başlanan Batıkent Metrosu ve Ankaray’ı hizmete sokan Gökçek bunlar dışında bir metre metro dahi açamadı. Gökçek, şimdi doğalgaz ihalesinden kalacağını söylediği parayla Çayyolu ve Sincan metrolarını tamamlayacağını öne sürüyor. Ankara’nın en çok öğrenci sayısına sahip üniversiteleri Eskişehir Yolu’nda. Bakanlıklar, iş merkezleri bu bölgeye taşınıyorlar. Konut alanı olarak da Ümitköy, Çayyolu büyük hızla gelişiyor.

Ve Gökçek, 14’ncü görev yılında bir satıştan elde edeceği parayla bu metroyu bitirmeye çabalıyor.

HEP GÖKÇEK HAKLI

Ama Gökçek’in geçen hafta katıldığı televizyon programında yine gazdan gelecek paraya göre 60’a yakın alt ve üst geçit yapacağına yönelik sözlerini Ankara Hürriyet’te de okudunuz.

Bir hukuki müessese olan bilirkişilere yönelik sert ifadeler kullanmaktan kaçınmıyor. Gökçek’e göre, “bilirkişiler projelerini engelliyor.”

Gökçek’in sözleri şöyle:

“Bu bilirkişiler daha dünyayı görmemişler, neyi bilirler? Bir dönemim daha olursa Ankara’da alt üst geçitlerin yanı sıra tünel alt geçitler yapmak istiyorum ama, gidip ona da dava açacaklar. Şimdi AOÇ kavşağıyla ilgili de menfi karar geldi. Ne yapacağız ben de bilmiyorum, bizim bilirkişilere karşı kazanma şansımız sıfır.”

Özellikle ODTÜ’den gelen bilirkişilere yönelik sert eleştirilerde bulunuyor. Gökçek’e göre, iptal edilen bütün kavşaklarda sadece kendisi haklı, bütün bilirkişiler hatalı. Başkent’e 60 tane daha alt ve üst geçit yapılacak. Üstelik Gökçek bir adım öteye geçiyor. Başkent’e tüneller kazacağını söylüyor. Ve bize de korkmak düşüyor. Bir sabah uyandığımızda, 10 metrelik sokaklara da alt geçit yapılacak mı, evimizin altından tüneller geçecek mi diye…

Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir