Çevre, bugüne kadar şirketlerin sosyal sorumluluk projelerinde ilk sıralarda geliyordu, artık iş yapma biçimlerinde de etkili bir faktör olmaya başladı. Çünkü, küresel ısınmanın en önemli sorumlusu, sanayi ve teknolojinin çevreye verdiği zarar.

Kamuoyunun bu konudaki bilinci artıkça şirketler de sistemlerini çevreye en az zarar veren yöntemler ve araçlarla değiştiriyor. Bu konuda en çok duyarlılık gösteren sektörler arasında kargo geliyor. Çünkü kargo şirketleri kara ve havayollarını çok fazla kullanıyor, bu da doğal olarak ozon tabakası üzerinde ciddi hasarlar yaratıyor. Bu nedenle özellikle uluslararası kargo şirketleri hibrid araçlar kullanmaya başladı, çevre faaliyetlerine katkıda bulunuyor, çalışanlarını ve müşterilerini çevre konusunda eğitiyor.

Bu trend yerli şirketleri de etkiledi… Son örnek Aras Kargo.

Aras Kargo’nun çevre konusundaki faaliyetlerini artırmasında kuşkusuz genç patronu Evrim Aras’ın katkısı büyük. Aras Holding’in sahibi Celal Aras’ın büyük kızı Evrim Aras, üniversiteyi bitirdikten sonra kurumsal iletişim bölümünde çalışmaya başladı. Kurum içi iletişim çalışmalarını başlatan, çevre ve eğitim eksenindeki sosyal sorumluluk kampanyalarına ön ayak olan Evrim Aras, 2,5 ay önce Aras Kargo’nun genel müdürü oldu.

Ardıç kuşları yeniden simge olacak

Çiçeği burnunda genel müdürün ilk çalışması, eski araçları değiştirmek oldu. Yeni araçların çevreye olan zararı minimize ettiğini belirten Evrim Aras, zaman içinde tüm araçlarını değiştireceklerini söylüyor. Aras’ın bir diğer projesi ise kısa bir süre önce başladı. ÇEKÜL Vakfı ortaklığıyla başlatılan ‘100 bin ağaç’ kampanyasının ilk adımı Sivas’ın Divriği İlçesi’ndeki ağaç dikimiyle atıldı. Divriği’ye binlerce ardıç ağacı dikildi. Divriği ziyaretinin sonrasında bir araya geldiğimiz Evrim Aras “Ardıç ağacı ve ardıç kuşu bir zamanlar Divriği’nin simgesiymiş. Bilinçsiz kesim nedeniyle artık bir tane bile ağaç kalmamış. ÇEKÜL ile yaptığımız araştırma sonucunda bu bölgeyi yeniden simgesine kavuşturmaya karar verdik” diyor.

Kampanya Kocaeli ve Malatya ile devam edecek. Her bölgenin iklim ve toprak özelliğine göre ağaçlar seçilip dikilecek.

Aras, “Çevre bizim için çok önemli, şirketimizin sosyal sorumluluk çalışmalarında ilk sırada yer alıyor. Ağaç kampanyasına müşterilerimizi de katmak istiyoruz. Kargo poşetlerimizi değiştirip geri dönüşümlü kağıtlardan yapacağız. Bu ambalajları kullananların ödediği kargo parasının bir kısmını ağaç kampanyasına ayıracağız” diyor.

Devlet teşvik etmeli

Evrim Aras, kargo şirketlerinin maliyetlerinin yüzde 35’inin araç ve akaryakıt olduğunu belirten bu alanda yapılacak yenilenmenin şirketlere de olumlu yansıyacağını düşünüyor. Aras’ın bu noktada çok önemli bulduğum bir önerisi var. Öneri şöyle: “Almanya’daki kargo sektörünü Türkiye ile kıyaslayamayız bile, çünkü çok gelişmiş ve büyük bir sektör. Ve bu sektör kargoların yarısını demiryolu ile taşıyor. Bu hem çevre hem de maliyetler açısından oldukça önemli bir avantaj. Bizim de Türkiye’de Almanya kadar yaygın olmasa da demiryolumuz var ancak kullanamıyoruz. Devlet hızlı tren için altyapıyı tamamlasın, biz sektör olarak lokomotifi vagonları da alırız ve tüm vagonları da doldururuz.”

Bu yabana atılmayacak bir öneri, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sanıyorum bunu inceleyip, kargo sektörüyle birlikte demiryollarını geliştirme fırsatını değerlendirecektir.

Esin Gedik
Kaynak: Akşam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir