KESK’e bağlı Birleşik İş Taşımacılık Çalışanları Sendikası’ nın (BTS), Marmaray Projesi’nde yaşanan olumsuzlukları protesto ettiği eylemde konuşan BTS Genel Başkanı Yunus Akil, “Marmaray Projesi raylı sistem bağlantısının kesilmesi nedeniyle demiryolu ulaşımında meydana gelecek zaaafiyetten faydalanarak TCDD taşınmazlarının yağmalanmasına gerekçe hazırlanmasının projesidir. Haydarpaşa’nın halka kapatılmasının projesidir” dedi.
‘SAVAŞA DEĞİL ULAŞIMA BÜTÇE’
Haydarpaşa Garı önünde dün toplanan onlarca BTS üyesinin gerçekleştirdiği eylem, tren yolunu kullanan vatandaşlara bidiri dağıtımıyla başladı. Göğüslerinde “Anadolu Rayı Gebze’ye uzat”, “Banliyö hatları kapatılmasın”, “Tüpe evet, güzergaha hayır”, “Kar için değil, halk için ulaşım” yazılı dövizler taşıyan BTS’liler, “Savaşa değil, ulaşıma bütçe”, “TCDD halkındır satılamaz”, “IMF kamudan elini çek” sloganları attılar.
Sloganların ardından basın açıklaması yapan BTS Genel Başkanı Yunus Akil, Marmaray Projesi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Projenin bugünkü haliyle çalışanların, kurumların ve ülkemiz insanının uzağına düşmüş durumda olduğunun altını çizen Akil, “İETT Garajı, AKM, Muhsin Ertuğrul Sahnesi satışlarının bir benzeri Marmaray Projesi bahane edilerek başta Haydarpaşa Gar ve liman sahası olmak üzere demiryolu güzergahında-ki demiryolu arazileri için de gerçekleştirilmek istenmektedir” diye konuştu.
‘MARMARAY IMF PROjESİDİR’
Projenin, İstanbul’un sunulacağı yeni sahiplerinin, çıkarlarına uygun olarak yürütüldüğünü belirten Akil açıklamalarına şöyle devam etti; “Proje bu haliyle IMF projesidir. İstanbul Metropoliten Planlama Bürosu (İMP), pojesi-dir. Kamu kurumlarının tasfiyesi projesidir. Otel, motel, kongre merkezi projesidir. Küresel emperyalizmin, paranın ve Büyük Ortadoğu masalının projesidir.
Çözüm, projenin Avrupa ile Asya arasında demiryolu sistemi üzerinde kesintisiz uluslararası ve şehirlerarası yolcu-yük trafiğinin sağlanması, kapasitesi ölçüsünde de İstanbul kent içi ulaşımına katkı sunması, bir başka deyişle demiryolu demiryolu ulaştırması ağırlıklı olarak ilk tasarımına uygun şekilde yür-tülmesi ve sonuçlandırılmasının” Akil, 1 yıllık süreye yayacakları protesto eylemlerinin devam edeceğini de açıkladı.
Kaynak: Birgün


