Google’ın ilk temel kampüsü Bay View, BIG-Bjarke Ingels Group, Heatherwick Studios ve Google arasındaki işbirliğiyle tasarlandı. Bu projenin temel hedefi, 2030 yılına kadar tamamen karbonsuz enerjiyle, 7/24 çalışmaktır . Kampüs, Silikon Vadisi’ndeki NASA Ames Araştırma Merkezi’nde 42 dönümlük bir alanda yer almaktadır ve toplam 1,1 milyon metrekarelik üç binayı kapsamaktadır. Tasarım, Google’ın iş yeri ve daha geniş inşaat sektörü için sürdürülebilir , insan odaklı yenilikler yaratma taahhüdüyle uyumlu olarak iç mekan gün ışığına, manzaralara, işbirliğine ve etkinliklere öncelik veriyor.

© Iwan Baan

Bay View’daki üç yeni bina, Google’ın 2030 yılına kadar 7/24 tamamen karbonsuz enerjiyle çalışan ilk önemli şirket olma yönündeki iddialı hedefini destekliyor. Site, Living Building Challenge (LBC) Water Petal Sertifikasyonunu elde eden en büyük tesis olmayı hedefliyor Uluslararası Yaşayan Gelecek Enstitüsü’nden (ILFI). Site yenilik, doğa ve topluluk göz önünde bulundurularak tasarlandı ve binanın düzeni işbirliğini ve birlikte yaratmayı ön planda tutuyor.

© Iwan Baan

Bay View binasının üst katı ekip alanlarına ayrılırken, alt katı odaklanma ve işbirliği alanları arasında bir denge sağlayarak toplama alanlarına odaklanıyor. İkinci kat tasarımı, ekiplerin gelişen ihtiyaçlarına uyum sağlayan esnek bir “mahalle” alanına sahip olmalarına olanak tanıyan çeşitli zemin plakaları içeriyor. Tesisin , dünyadaki en çevre dostu tesislerden biri haline gelecek şekilde LEED-NC v4 Platinum sertifikasını alması bekleniyor .

© Iwan Baan

Google Bay View’un Tasarım Konsepti

Bay View Binaları, üst katta iş istasyonları ve ekip alanları ve altta ortak alanlar bulunan iki katlı bir düzene sahiptir. Binalarda farklı konumları birbirine bağlayan ve kafeler, mini mutfaklar, konferans salonları ve ortak alanlar gibi olanaklara kolay erişim sağlayan kapalı “avlular” bulunmaktadır. Bu avlular insanların katlar ve diğer çalışma ortamları arasında geçiş yapmasına ve navigasyona yardımcı oluyor. İkinci kat, açık ve birbirine bağlı bir alan yaratan, dik sütun aralıklarına sahip geniş bir gölgelik ile kaplanmıştır. Çatının altındaki çalışma alanları, doğal ışığı ve doğal manzaraları en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlandı ve parlamayı en aza indirecek şekilde iyi yerleştirilmiş asma pencereleri var.

Su diyagramı

Bu üç binanın kanopi çatısı, herkesin zemin plakası manzaralarına ve dış mekana eşit erişime sahip olduğu geniş ve açık bir çalışma alanı yaratan yapısal bir yeniliktir. Sütunlu ve destek duvarlı geleneksel binaların aksine bu tasarım, doğal ışığın aşırı parlamaya neden olmadan binadaki her masaya ulaşmasını sağlar. Ek olarak, 50.000 gümüş güneş panelinden oluşan “ejderha ölçekli” güneş paneli çatısı, yaklaşık yedi megawatt enerji üretiyor ve bu da onu enerji açısından verimli bir çözüm haline getiriyor.

Diyagram

Tüm binalardaki tek tip kanopi üst yapısı, en işlevsel, enerji açısından verimli ve uygun maliyetli bina çözümüne ulaşmak için uzun yıllar süren çabaların sonucudur. Kanopi bölmeleri ve opak çatı yapısı arasında basit asma pencereleri bulunan çelik borudan oluşan ağ sistemi , optimum akustik kontrol sunar, termal ısı kazanımını en aza indirir, genel enerji taleplerini azaltır ve Google’ın harici olarak maksimum güneş PV enerjisinden yararlanmasına olanak tanır. Tasarım, binadaki her masanın günün büyük bölümünde dış mekan manzaralarına ve gün ışığına erişime sahip olmasını sağlıyor.

© Iwan Baan

Bay View, kampüsünde bulunan Kuzey Amerika’nın en kapsamlı jeotermal kazık sistemi tarafından desteklenen, tamamen elektrik enerjisiyle çalışıyor. Bu yenilikçi sistemin karbon emisyonlarını yaklaşık %50 oranında azaltması ve soğutma için su kullanımını %90 gibi etkileyici bir oranda azaltması bekleniyor. Google’ın tesis içi sistemleri ayrıca tüm yağmur suyunu ve atık suyu etkili bir şekilde toplar, arıtır ve geri dönüştürür. Bu sistemler aynı zamanda yaşam alanlarının yenilenmesine, yükselen deniz seviyelerine karşı korumaya yardımcı oluyor ve yakındaki Bay Trail aracılığıyla Google çalışanları ve halk için güzel doğal sulak alanlara erişim sağlıyor.

© Iwan Baan

Bay View, su pozitifliği için Living Building Challenge (LBC) standartlarını karşılayan bir kampüstür. Uluslararası Yaşayan Gelecek Enstitüsü (ILFI) tarafından tüm programlarıyla sertifikalandırılan en önemli proje olma yolunda ilerlemektedir. ILFI, dünyanın en iddialı sistemi olarak kabul edilen yenileyici bina derecelendirme sistemleriyle tanınıyor.

© Iwan Baan

Google’ın sektörü ileriye taşıma konusundaki kararlılığı, Bay View kampüsünde uyguladıkları ölçeklenebilir çözümlerde açıkça görülüyor. Bu çözümler arasında modüler yapının genişletilmiş kullanımı, jeotermal sistemlere yenilikçi yaklaşımlar, fotovoltaik tasarımdaki ilerlemeler, izin verilen bir kara su sistemi, atık depolama alanlarından artan atık yönlendirmesi, Kırmızı Liste içerikleri açısından taranan daha fazla sayıda ürün ve su yönetimini teşvik etmek için tasarlanmış bir çevre yer alıyor . ve nesli tükenmekte olan yaban hayatı için bir yaşam alanı sağlayın. Bay View kampüsü, işyeri ve daha geniş çevre tasarımı için yeni bir standart belirleyen öncü bir modeldir.

© Iwan Baan

Proje Bilgileri: 
Mimarlar: Bjarke Ingels Group , Heatherwick Stüdyo
Yılı: 2022
Fotoğraflar: Iwan Baan
İç Mimarlar: STUDIOS
Yapısal Mühendisler: Thornton Tomasetti
Avrupa Parlamentosu Üyesi: Integral Group
Çevre Mimarları : Olin
Akustik Danışmanlar: Arup
İnşaat Mühendisi: BKF
Geoteknik Mühendisi: Kleinfelder
Aydınlatma Danışmanı: FMS
Tasarım Mimarları: BIG-Bjarke Ingels Group, Heatherwick Studio
Geliştirme Grubu: Sares Regis
Yönetici Mimarlar: Adamson
Events Danışmanları: Populous
Erişim ve Bakım: CS Caulkins Co
Telekomünikasyon: Teecom
Cephe Mühendisleri: Arup
Su Mühendisi: Sherwood
Yangın Güvenliği: Holmes
Yangın Koruma Mühendisi : Integral Group
Gün Işığı Danışmanı: Loisos + Ubbelohde
Ana Yüklenici : Whiting-Turner
Tabela/Yön Bulma: Uygulamalı Yön Bulma
Şehir: Mountain View
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri

Kaynak: www.arch2o.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir