Göcek’teki koylara randevuyla girilecek

4 Dakika Okuma Süresi

Özel Çevre Koruma Kurulu, mavi tur tekneleriyle özel yatların Göcek koylarına 2010 yılından itibaren önceden rezervasyon yaptırarak demir atabileceğini açıkladı.

gocek-koylary.jpg

Dünyanın dörtbir yanından yüzbinlerce turist ağırlayan Göcek koylarına giriş artık ‘rezervasyon’ sistemiyle yapılacak. Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) Başkan Vekili Ahmet Özyanık, koylardaki yoğunluğun ve deniz kirliliğinin azaltılması için günübirlik tekne ve yatlara yeni güzergahların verileceğini açıkladı.Özyanık, “Muğla kıyıları, koruma kullanma dengesi içinde ve çıkarılan yasalar çerçevesinde duyarlılıkla korunmalıdır. Özellikle Göcek ve çevresindeki koylarda yaşanan yoğun tekne trafiği, koylarda kirlilik riskini de artırıyor. Koylara ve teknelere disiplin getirmek için günübirlik teknelerin ve mavi yolculuklara çıkan yatların uğrayacağı koyları belirleyeceğiz ve titiz bir şekilde takibini yapacağız. Koylara girip çıkan tekneler belirlenecek ve kirlilik yaratanlar bulunarak cezai yaptırım uygulanacak” dedi.

Görüntü Kirliliği
Özyanık, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak’ı ziyaretinde bölgenin turizm yönünden ayrıcalıklı olduğunu hatırlatarak özellikle Göcek’te kirliliğin giderek arttığına dikkat çekti. Günübirlik gezi tekneleri, mavi tur tekneleri ve özel yatların koylarda aynı anda bulunmasının, görüntü ve çevre kirliliğine neden olduğunu belirten Özyanık, şu bilgileri verdi: “2010 yılında Muğla’da başlatacağımız model çalışmayla, Göcek koylarına girmek ve konaklamak isteyenler, önceden rezervasyon yaptıracak. Göcek koylarının tekne kapasitesi belli. Bu amaçla ilk etapta koylarda bulunan şamandıralarla iskelelerdeki bağlama yerlerini kodlayacağız ve her birine numara vereceğiz. Mavi tur tekneleri, günübirlik gezi tekneleri ve özel yat sahipleri, koylara girmeden önce, bölgedeki yetkililerle temasa geçerek rezervasyon yaptıracaklar. Koylara giriş yapmak isteyen kişiler yetkililere ‘Ben Sarsala koyuna 20 Temmuz tarihinde saat 17.00’de geleceğim, 5 gün kalacağım’ diyecek. Yetkililer de kodlanmış olan bir bağlama yerini kişiye tahsis edecekler.”

Özyanık, teknelerin Yassıca adasının iç kısmına girişini kısıtlamayı planladıklarını da söyledi. Bölgeye gelen tekne ve yatların açığa demirlemesi için özel şamandıralar yapılacağını ifade eden Özyanık, “Tekneler koya giremeyecek fakat teknede bulunan kişiler koylara girebilecekler. Göcek koylarının güneyi, Zeytinli, Sarsala, Domuz, Taşyaka, Boynuzbükü, Atbükü, Günlülü, Kargılı, Killi koyları ile Yassıca adanın batı kısmına girişler serbest olacak. Koylara girişi de 10.00-18.00 saatleri arasından, 09.00-21.00 saatleri arasına çıkarmayı planlıyoruz. Bu durum sadece Göcek koyları için geçerlidir. Göcek körfezindeki giriş ve çıkışlara, seferlere, demirleme ve beklemelere kısıtlama bulunmamaktadır” diye konuştu.

Göcek koylarındaki kirliliğin önüne geçilebilmesi için Mavi Kart sisteminin devre sokulduğunu kaydeden Başkanvekili Özyanık, şunları söyledi: “Mavi kart sistemi ile teknelerin atık kapasiteleri, belirlenen alanlara bıraktıkları sintine ve evsel atıkların takibi bilgisayar ortamında takip edilecektir.”

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak da, Muğla’daki kıyıların büyük bir bölümünün ÖÇK bölgeleri içinde yer aldığına dikkat çekerek, bu kıyılarda doğanın ve çevrenin korunmasında, ÖÇKK Başkanlığınca uygulanan koruma projelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kaynak: Yeni Asır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir