Gaziantep’de özelleştirilen toplu taşımacılık hizmeti, firmanın mazot yok gerekçesiyle taşıma yapmaması sonucu rezalete dönüştü
Gaziantep’te toplu taşıma hizmetini özelleştirme sonucu AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden 10 yıllığına devralan Kevser Turizm, aylardır 258 işçinin ücretini ödemediği gibi son birkaç gündür mazot yokluğu nedeniyle taşıma hizmetini de vermiyor. Toplu taşıma hizmetini devraldığı günden bu yana işçilerin ücretlerini ödemeyen, sigorta primini yatırmayan, belediyeye ihale bedeli olarak vermesi gereken 5 trilyonu vermeyen Kevser Turizm’in son birkaç gündür mazot yokluğunu gerekçe göstererek belediye otobüslerini seferden çekmesi, Gaziantep halkında büyük bir tepki uyandırmış durumda.
Toplu ulaşım hizmetlerinin özelleştirilmesine Gaziantep Kent Konseyi ve demokratik kitle örgütlerinin karşı çıkmasına, toplanan 80 bin imza ile özelleştirmeye karşı çıkan Gaziantep halkına rağmen, belediye toplu ulaşım hizmetlerini özelleştirme kararı almıştı. Özelleştirme ile toplu taşımaya kalite ve ucuzluk geleceğini, işçilerin ve halkın mağdur olmayacağını iddia eden Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bugün Kevser Turizm’in sefere çıkmamasıyla ulaşımda yaşanan keşmekeşi ücretsiz olarak sefere çıkardığı belediye hizmet araçları ve çeşitli servislerle kapatmaya çalışıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan TÜMTİS Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk, özelleştirme sonucu toplu ulaşımı devralan Kevser Turizm ile birlikte 16 ay boyunca skandalların bitmediğini, sendikaya yeni üye olan işçilerin 4 aydır, eski işçilerin ise 2 aydır ücret alamadıklarını söyledi.
Geçtiğimiz hafta aylardır ücretlerini alamayan işçilerin İş Kanunu’nun 34. maddesine dayanarak maaş alamadıkları için kurum kararı olmadan 3 saat iş bıraktıklarını söyleyen Öztürk, “Kevser yetkililerinin ücretlerin iki gün içinde ödeneceğini belirtmesi sonucunda işçi arkadaşlar Gaziantep halkı mağdur olmasın diye işe başladılar. Ancak ücretler ödenmediği gibi iki gündür de akaryakıt yokluğundan otobüsler çalışmıyor” dedi.
Özelleştirme skandala dönüştü
Özelleştirmenin skandala dönüştüğünü, hem işçilerin hem de halkın mağdur olduğunu ve bu işin bir an önce bitmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Belediye Başkanı ‘Özelleştirme ihalesinin feshi ile ilgili düğmeye bastık’ diyor. Bu önemli ama sürüncemeye bırakılmamalı, bir an önce adım atılmalı. Tüm Gaziantep halkının beklentisi de bu yöndedir. Sendika olarak girişimlerimizi sürdürüyoruz, bu konuda üyelerimizin her türlü hakkını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Özelleştirmeden kim kâr etti?
Gaziantep otobüs işletmesinde mazot yokluğundan yatan belediye otobüslerinin içinde yolcu yerine sendikalı 258 işçi bekliyor. İşçiler maaşlarının ödenmesini, halkın mağdur edilmemesini ve belediyenin duruma el koymasını istiyorlar.
Burada görüştüğümüz işçilerden,11 yıldır belediye otobüslerinde çalışan Selahattin Sayın, “Özelleştirme ile belediyenin kâra geçeceğini söylüyorlardı” diyerek şöyle devam ediyor: “Şimdi soruyorum, kim kâr etti? Halk mı, belediye mi? Kâr eden; ortada işçinin ücretini ödemeyen, belediyeye ihale borcunu vermeyen Kevser Turizm. 5 trilyon belediyeye, 1.5 trilyon işçiye, 3 trilyon SSK’ya borç takmışlar. Özelleştirme öncesi kalite, ucuzluk, yenilik dediler. Bu mu yenilik bu mu kalite? Mazot parası yokmuş diye seferler yapılmıyor. 86 tane belediye otobüsü toplu ulaşıma çare olmazken şimdi sefere çıkmayan bu otobüsler yerine 15 özel servis aracı mı ulaşıma çözüm olacak? Biz çalışanlar olarak maaşlarımız düzenli ödensin, belediye araçları çalışsın ve halkın mağdur olması engellensin istiyoruz.”
4 aydır ücret ödenmiyor, cepler boş
Ellerini ceplerine sokarak boş olan ceplerini gösteren Mehmet Temiz, 8 ay önce sendikalı oldukları için Kevser Turizm tarafından işten atılan işçilerin yerine işe girmiş. Kendilerine verilen hiçbir sözün tutulmadığını, 4 aydır ücret alamadıklarını belirten Temiz de sonradan sendikaya üye olmuş. Belediyeden bu işi düzeltmesini isteyen Temiz, “Ceplerimiz boş. Evde elektrikler kesik, çocuklar perişan. Bu iş bir an önce düzeltilsin, ücretlerimiz ödensin çalışalım istiyoruz” dedi.
Dokuz ay önce işe alındığında kendilerine bir milyar ücret verileceğinin söylendiğini, şirketin binde bir hissesine ortak edilerek sendikalı olmalarının önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Yusuf Karahan, “Beni sendikalı olanların yerine işe aldılar. Günde 12-16 saat çalıştım. Sendikalı olan arkadaşlar son iki aylıklarını aldılar. Bizimki bu ay beşinci ayına giriyor, beş kuruş alamadık. Hepimiz perişanız, mağdur durumdayız. Çocuklarımızın eline bakar duruma geldik. Belediye artık bu haksızlığa son vermeli” diye konuştu. “Bu firma para kazanıyor, işçiye vermiyor, şimdi de ‘Mazot yok’ diyor, peki nerede bu paralar” diye soran İsmet Dilek, “Evde tüp bitmiş, elektrik kesik, çay yok, şeker yok, eve ekmeği zor götürüyoruz. İşte halimiz ortada, çekin de herkes görsün”dedi.
Yaşananlar özelleştirmenin sonucu
Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep halkına çektirdiği ulaşım eziyetine sendikalar ve siyasi partiler de tepkili. Emek Partisi Gaziantep İl Başkanı Mecit Bozkurt, belediyenin asli işlerinden olan toplu taşımacılığı kâr-zarar hesabı yaparak özelleştirdiğini, bugün de özelleştirmenin asıl yüzünün Gaziantep halkı tarafından net bir biçimde görüldüğünü belirterek “Belediye Başkanı özelleştirmeden önce Gaziantep halkını ikna etmek için ‘Fakirin fukaranın parasını kimseye yedirmem’ diye feryat ediyordu. Şimdi soruyoruz; hem sendikalı 258 işçiyi, hem de tüm Gaziantep halkını mağdur eden kimdir? Fakirin fukaranın hakkı kimlerin cebine gitmiştir? Artık belediye yönetimi bu durumdan sonuç çıkarmalıdır. Toplu taşıma kamu yararı gözetilerek belediye eliyle yapılmalı. Ne işçiler ne halk mağdur edilmemeli. Halkımız özel sektörün kâr hırsına teslim edilmemelidir” dedi.
Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik ise aylardır ücretleri ödenmeyen işçilerin aileleri ile perişan durumda olduklarını, Antep’te yaşayan işçi, memur, öğretmen, esnaf ve öğrencinin düzensiz çalışan otobüsler nedeniyle işe gidip gelmekte zorlandığını belirterek “Bu yaşananların tek sorumlusu belediyedir. Aylardır hem işçilere hem de belediyeye borcunu ödemeyen şirket neden çalıştırılmaktadır? Bir an önce ihale iptal edilerek ulaşım belediye tarafından yapılmalıdır” dedi. Tüm Bel-Sen Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Şahinler de açıklama yaparak belediyenin tutumunu kınadı.
Halk tepkili
Hasan Tişkaya (Esnaf): Gazetelerden okudum, Kevser Turizm belediyeyi 5 trilyon dolandırmış. Özelleştirme zaten birilerini zengin etmek için yapılıyor. Kamunun kaynaklarını birilerine hortumlatıyorlar. Sonuçta mağdur olan halk ve işçiler oluyor. Toplu taşıma işi belediyenin görevidir. Bu işi belediye yapmalı, hem kâr eder hem de halk ve işçiler mağdur olmaz.
Cuma Yalçın (Emekli): Şimdi bütün vatandaşlar mağdur. Buna tekrar belediye el koymalı. Bir gün mazot yok, bir gün şoför yok, bir gün para yok deniyor ve otobüsler çalışmıyor. Otobüs bekliyorum ama gelir mi gelmez mi belli değil. Böyle bir şey olmaz, halkı mağdur etmesinler.
Hüseyin Uğur (Özel Halk Otobüsü Şoförü): Rezalet bu. Belediye otobüsleri yerine konulan özel servis araçları trafiğe uygun araçlar değil, toplu taşımaya uygun değil. Bu araçların trafiğe çıkması bizleri olumsuz etkiliyor. Bunu belediyenin tekrar alıp düzeltmesi ve bu rezalete son vermesi gerekiyor.
Kaynak: Evrensel