TÜBİTAK toplantısı için Kuşadası’na gelen bilim adamları kaldıkları otelin heyelan bölgesinde olduğunu, fay hattına 25 metre mesafeye 4 bin 325 konut yapıldığını görünce şaşırdı.

TÜBİTAK’ın 8 günlük “Bilim Danışmanlığı Çalıştayı” çerçevesinde Kuşadası’na gelen bilim adamları biyoloji, fizik, kimya, matematik, bilgisayar ve yerbilimleri dallarında projeler üzerinde çalıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı Turizm Otelcilik Meslek Okulu Uygulama Oteli’nde konaklayan bilim adamlarının yer bilimlerini inceleyen bölümü internette çalışma yaparken, bulundukları otelin sağındaki Yağmur Su Parkı’nın 6 yıl önce heyelan nedeniyle çöktüğünü, arıtma tesisi ve deposunun da yine heyelan nedeniyle kayarak tamamen yıkıldığını belirledi.

7 katlı otel risk altında

Otel üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştıran ekip, zeminde kaymalar, duvarlarda çatlaklar olduğunu gördü. Heyelan bölgesinde bulunan 250 yatak kapasiteli, 7 katlı uygulama otelinin ciddi risk altında olduğu tespit edildi.

Bilim adamları, otelin bulunduğu bölgenin kiltaşı, marn, killi kireçtaşı ve kum taşından oluştuğunu, tabakaların meyillerinin denize doğru olması nedeniyle yağışlı havalarda ciddi heyelan riski taşıdığını gördü.

Fay hattı şokları

Kuşadası’ndan geçen iki fay hattından birini inceleyen ekip bu kez ikinci şoku yaşadı. Bilim adamları fay kırığının tam üzerine 50 konutlu kooperatifin inşa edildiğini görünce şaşkına döndü. Fay kırığının kayan bölümünde dolgu alanı üzerinde yapılan kooperatifinin hemen ilerisinde yer alan ve 15’er katlı bloklardan oluşan başka bir kooperatifin de ciddi anlamda incelenmesi gerektiği tespit edildi. Bilim adamları şöyle konuştu:

# Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Cahit Helvacı: Fay kırığı üzerindeki kooperatif ile fay kırığına sadece 25 metre uzaklıkta olan 4 bin 325 konutluk diğer kooperatifin sadece deprem açısından değil, yeraltı sularına ve çevreye verecekleri zararlar açısından da ele alınması gerekir.

# DEÜ Mühendislik Fakültesi jeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hasan Sözbilir: Belediye başta olmak üzere hiçbir kurumda yerleşime temel oluşturacak jeolojik haritalar yok. Otelin her iki yanında da çapları belli metrelere ulaşan heyelanlı bölgeler var. Bu bölgelerin bir bölümü yerleşime açılmış ve yapılaşma var. Bu bölgedeki yapılaşmalar tekrar gözden geçirilmeli.

Bu konutlar fay hattına 25 metre mesafede

fay1.jpg

Bu konutlar da fay kırığı üzerinde

fay2.jpg

Bu otel heyelan bölgesinde

fay3.jpg

Kaynak: Milliyet

One Comment

  1. Hiçbir deprem jeolojisini bilen birisi gelecekteki depremde fayın yine aynı yerde kırılacağını garanti veremez. Öncelikle bu tür safsatalardan vazgeçip ister faylanma ister sıvılaşma olsun gerekli mühendislik ilkelerine göre yapıların yapıldığını garantileyin. Türk Deprem Yönetmeliği Dünyanın en iyi yönetmeliğidr. Ne yazıkki uygulanmaması çok acı. Bunu ben 1992 Erzincan depreminde beri hep görüyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir