Birçok medeniyete tanıklık eden Van, tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kütükoğlu: ‘Tarihi dokusu, doğal güzelliği ve deniz gibi gölüyle önemli bir turizm merkezi olan Van’da bu yıl turist sayısında artış bekliyoruz’.

Birçok medeniyete tanıklık eden Van, tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İzzet Kütükoğlu, “Tarihi dokusu,doğal güzelliği ve deniz gibi gölüyle önemli bir turizm merkezi olan Van’da bu yıl turist sayısında artış bekliyoruz” dedi. Kütükoğlu, yaptığı açıklamada, Van’ın önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi.Van’ın tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bünyesinde barındırdığını anlatan Kütükoğlu, Türkiye’de bu özelliklere sahip kent sayısının az olduğunu bildirdi. Van’ın, Urartu Medeniyeti başta olmak üzere birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını belirten Kütükoğlu, 1990 yılından öncesi büyük birturizm hareketliliği yaşandığını kaydetti. Kütükoğlu, söz konusu dönemlerde yılda yaklaşık 200 bin turistin Van’a geldiğini ifade ederek, “Körfez Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen turist sayısı azalmaya başladı. Terör olaylarının artmasıyla turizm bitme noktasına geldi” dedi. Turizmin canlanması için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Kütükoğlu, son yıllarda tarihi yapılarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla turist sayısında artış yaşandığını kaydetti. Kütükoğlu, geçmiş yıllardaki turizm hareketliliğinin yakalanması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, “Tarihi dokusu, doğalgüzelliği ve deniz gibi gölüyle önemli bir turizm merkezi olan Van’da, bu yıl turist sayısında artış bekliyoruz” dedi. Urartu Medeniyeti’ne başkentlik yapan Van’ın önemli tarihi ve doğal güzellikleri şöyle:

VAN KALESİ

Urartu Kralı 1. Sardur tarafından MÖ 9. yüzyılda inşa ettirilen kale, kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Urartu Medeniyeti’nin en görkemli yapılarından biri olan kale, döneme ait surları, kaya mezarlarıve eteğinde yer alan eski Van şehriyle büyük ilgi görüyor.

HOŞAP KALESİ

Van’a 60 kilometre uzaklıkta Hakkari güzergahında yer alan Hoşap Kalesi, bölgenin önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor. 1643 yılında Süleyman Bey tarafından yaptırılan kale, sarp kayalıklar üzerindeki görüntüsüyle geçmişten günümüze ulaşabilen ender yapılar arasındaki yerini koruyor.

ÇAVUŞTEPE KALESİ

Kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta, Urartu Kralı 2. Sardur tarafından, MÖ 764-734 yılları arasında yaptırılan kale,”Sardurihinili” olarak da adlandırılıyor. Kalede, surlar, açık hava tapınağı, depo, ahır, sarnıç ve saray binalarının kalıntıları bulunuyor.

AKDAMAR ANIT MÜZESİ

Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası’nda bulunan kilise yerli ve yabancı turistlerin en gözde turizm mekanları arasında bulunuyor. Ermeni Kralı 1. Gagik tarafından MS 915-921 yılları arasında dört yapraklı yonca biçimli haç planı şeklinde inşa edilen kilise, taş duvarlarındaki kabartmalarla büyük ilgi çekiyor.-

MURADİYE ŞELALESİ

Muradiye ilçesinde, Bendimahi Çayı’ndaki Muradiye Şelalesi, kış mevsiminde donan, yaz mevsiminde ise bol akan görüntüsüyle ilgi topluyor. Van’a 80 kilometre uzaklıktaki şelale, ahşap asmalı köprüsüyle ziyaretçileri büyülüyor.

VAN YEMEKLERİ

Van mutfağının önemli bölümünü oluşturan kahvaltı salonları, turistlerin ilk uğrak yerleri arasında bulunuyor. Kentin çeşitli yerlerinde bulunan kahvaltı salonları masaları, kaymak,bal, otlu peynir ve tereyağı gibi doğal ürünler donatıyor.Ayrıca, kente gelen turistleri, geleneksel Van yemekleri arasında bulunan kavurmalı uşkun ekşilisi, sengeser, kurut aşı, Kürt köftesi, ayran aşı, şile, bulgur aşı, çılbır, keledoş, mıhla ve tandır balığı bekliyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir