Çanakkale; Boğazı’yla, Troia’sıyla, Çanakkale Deniz Zaferi’yle başka bir yerde olmayan doğasıyla, Asos’uyla, Kaz Dağları’yla, yöreye özgü bitki örtüsüyle, sağlık turizmine imkan tanıyan potansiyel kaynaklarıyla, öncü girişimcileri ile yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada marka olmayı hak eden bir potansiyele sahiptir.
Ancak, bu antik ve yakın tarih özellikleri, kültür birikimi, tarıma elverişli toprakları, su ürünleri doğal güzellikleriyle Türkiye ortalamasının üstünde bir gelişmişliğe sahip olmasına rağmen yeterli gelişimi sağlayamamış bir ilimizdir.
İstanbul, İzmir ve Bursa illerine eşit mesafede uzaklığı olan Çanakkale bu üç büyük kent arasında sıkışıp kalmış ve yatırım tercihlerinde önemli bir unsur olan ulaşım alt yapı eksikliği nedeniyle Marmara Bölgesi içinde gelişmişlik sırasında alt sıralarda yer almıştır. İlçelerimiz ile de gerek karayolu gerekse deniz yolu ulaşımının yetersiz olması yeterli ekonomik ve sosyal ilişkilerin kurulmasını da zorlaştırmaktaydı. Yine ulaşım alt yapı yetersizliği nedeniyle tarihi ve coğrafi özelliklerine rağmen turizm hareketlerinden de yeterince pay alınamamıştı.
DUBLE YOLLAR
Fakat 2006 yılı sonlarında gerek Çanakkale deniz limanında, gerekse hava limanında açılan sınır kapıları Çanakkale’nin başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiyenin her bölgesine ve başta İtalya olmak üzere Avrupa’ya yakınlaşmasını sağlamıştır. Halen haftada 6 gün Çanakkale İstanbul bağlantılı Ankara uçuşları yapılmaktadır. Ayrıca Çanakkale Bursa duble yol çalışmaları 2007 yılında devam etmekte olup muhtemelen 2008’de tamamlanacaktır.
Kaliteli duble yol bağlantılarının tamamlanması, Kaz Dağı’nı Sağlık Turizmi ve ekolojik turizm açısından oldukça cazip bir noktaya taşıyacak; Çanakkale’deki meyve, sebze, hayvancılık su ürünleri gibi potansiyellerin kurulacak yeni fabrikalarla katma değer kazanmasını sağlayacaktır.
Çanakkale’ye, Bozcaada’ya, Gökçeada’ya kuvvetli rüzgara duyarlı modern feribot seferlerinin düzenlenmesi Çanakkale’ye ziyaret trafiğini yaygınlaştıracaktır.
Kepez Limanı’nın faaliyete geçmesinden sonra Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım yapmak isteyen sanayiciler artmıştır.
Deniz taşımacılığında kazandığımız bu liman Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika ülkeleri ile olan ticari ilişkilerimize son derece olumlu etki yapmıştır.
RO RO SEFERLER
Çanakkale ile Brindisi arasında ro ro Seferleri başlamıştır. Şu anda ro ro’ların bakımı sebebiyle kısa bir ara verilmiştir. İlimize ekonomik yönden büyük katkılar sağlayabilecek olan bu seferler ile Çanakkale’nin cazibesi daha da artacak ve Organize Sanayi Bölgesi yatırımcılar için cazip hale gelecektir. Bununla birlikte aynı gün başlayan Çanakkale-İstanbul bağlantılı Ankara uçak seferleri Kıbrıs ve birçok ülkeye bağlantı sağlayacaktır. Böylelikle; Çanakkale’nin ekonomik yönden ve turizm açısından daha fazla pay almasına sebep olabilecektir. Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi ise son 2,5 yılda çok önemli ve gözle görülür gelişmeler kaydetmiş ve ivme kazanmıştır. Ulaşım sorunlarının çözülmesiyle yatırımcı için daha da cazip hale gelecek olan OSB’de şu anda 18 firma inşaat aşamasındadır.
Tabii ki başlamış ve başlayacak olan bu güzel hizmetlerin sürekli olması gayesiyle biz Çanakkalelilere büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Çanakkale’deki bu potansiyeli kazanca dönüştürmenin girişimcilikten geçtiği bilinci ile ekonomiye, tanıtıma ve markalaşmaya öncelik verilmelidir.
İlhami Tezcan
Kaynak: Hürriyet