Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisi sırasında “Burada bir eserimiz olsun” sözü üzerine Maryland Eyaleti Lanham şehrinde bir Türk mahallesi kuruluyor.

abd-turk-mahallesi.jpgBaşkent Washington D.C.’ye yakın bir bölgede 90 dönüm Diyanet Vakfı arazisine kurulacak mahalleye Selçuklu-Osmanlı mimarisi hakim olacak. İnşaat 2011 Temmuz’unda başlayacak.

Türkiye, ABD’de bir Türk mahallesi kurulması için harekete geçti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisi sırasında, “Burada bir eserimiz olsun” dediği projenin inşaatına 2011 Temmuz’unda başlanması planlanıyor. Maryland Eyaleti, Lanham şehrinde, Başkent Washington D.C’ye yakın bir bölgede 90 dönüm Diyanet Vakfı arazisine yapılması düşünülen Türk mahallesi, “Washington’a cami yapılıyor” haberleriyle duyurulmuştu.

Cami, kahve, hamam
Ancak proje, 1000 kişilik bir caminin yanısıra, kültür merkezi, Türk kahvesi, Türk Hamamı, Türk Lokantası, Osmanlı çeşmesi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtan villalar, Türk-Osmanlı bahçesini de içine alan bir “Türk Mahallesi” olarak hazırlandı. Diyanet Vakfı’na ait olan Türk mahallesi projesinde, geleneksel mimari hakim olacak. Projeye göre, mahallede spor salonu, kreş ve anaokulu da bulunacak. Misafirhane ve lojman planlanan arazi üzerindeki projeyi, mimar Hilmi Şehalp hazırladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla proje çalışmalarını yakından izleyen Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, gelinen nokta ile ilgili bilgi aldı. Çelik’e sunulan çalışma raporunda, yapılanlar şöyle anlatıldı:

Komşulara sorduk
“Mimar heyeti ABD’ye birkaç kez giderek, projeyi belediyenin istediği şekilde tadil etti. Komşuların projeyle ilgili yaklaşımları ruhsat sürecinde çok etkili bir faktör oluşturmakta. Bu nedenle halkla ilişkiler konusuna çok önem verilmektedir. Komşulardan oluşan üç ayrı sivil toplum kuruluşuna proje tanıtılmış, soru cevap şeklinde proje ile ilgili merak ve endişeler giderilmeye çalışıldı. Proje ile ilgili olarak her kesimde pozitif kanaat gözlenmektedir. 28 Ekim’de halka açık toplantıda proje savunulacak. Kasım’da belediye encümenindeki oylama sonucunda parselizasyon onaylanacak. Haziran 2011’e kadar projelerin incelenmesi ve ruhsatlandırma tamamlanmış olacak. Bunun sağlanması durumunda inşaat 2011 Temmuz’unda başlayacak.”

Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir