İstanbul, gayrimenkul yatırımları ve proje geliştirme açısından altın yıllarını yaşıyor. Sektörün büyük yükselişe geçtiği 2004-2005 yıllarında koca bir şantiye görüntüsü çizen kent, yavaş yavaş toparlanmaya ve yeni yapılanmayla birlikte şekillenmeye başladı.

istceh1.jpg

Eskiden yaşamak için ‘çok uzak’ denen yerler bir bir değişti ve yeni ev almak isteyenlerin ilgi odağı haline geldi. Kuşkusuz bunu sağlayan en önemli etken de inşa edilen yüzlerce konut projesinin kenti genişletmesi oldu. Avrupa yakasında Beylikdüzü, Bahçeşehir ve Kemerburgaz-Göktürk’te süren inşaatlar bölgeyi geliştirirken Anadolu yakasında ise Ataşehir yeni yaşamların merkezi haline geldi. Bu bölgelerin 4 yıl kadar önce çekilen fotoğraflarıyla bugünkü halleri karşılaştırıldığında yeni yapılarla İstanbul’un nasıl farklılaştığı da gözler önüne seriliyor. Yakın geçmişte boş arsalara ya da hafriyat çukurlarına ev sahipliği yapan bugünün ünlü konut bölgeleri, şimdilerde tamamlanmış projelerle yepyeni bir görünüm çiziyor. Hatta, kalan boş arsalar için firmaların birbiriyle yarışı da devam ediyor.

Ataşehir’in batısı ‘yükseldi’

Örneğin, 2004’te Batı Ataşehir’deki ilk arsa Emlak Konut tarafından hasılat paylaşımı modeli ile Emay-İpek İnşaat konsorsiyumuna ihale edildiğinde, deyim yerindeyse, bölgede in cin top oynuyordu. Emay-İpek, Batı’nın ilk projesi Kent Plus’ı 488 bin metrekarelik alanda 2 bin 44 konut içerecek şekilde projelendirdiğinde arsanın metrekaresi de sadece bin 189 YTL’ye gelmişti. Devamında bin 740 konutluk Uphill Court ve 3 bin 636 konutluk My World’ün de inşa edildiği Batı Ataşehir bugün o kadar gözde ki, Türkiye’nin finans merkezinin tam da bu bölgenin karşısına inşa edileceği açıklandı. Bu 3 projenin tamamlanması ile tam 1 milyon 636 bin metrekarelik alan da konut ve sosyal tesislerle doldu. Bu durumda, toplu konut bölümünde yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı Ataşehir’in nüfusunun 100 bin kişiyi bulacağı tahmin ediliyor.

istceh2.jpg

Bahçeşehir gittikçe büyüyor

Emlak Bankası’nın 1990’ların başında projelendirdiği Bahçeşehir de bölgede yaşamın başlamasından yıllar sonra ikinci büyük patlamasını yaşadı. Grup, Mesa-Nurol, Kuzu Grup, Varyap-Teknik Yapı, Delta Grup, Eston, Fiba Grubu, Ekşioğlu, Hasanoğlu ve Regnum’un da aralarında bulunduğu pek çok büyük inşaat şirketinin birbiri ardına başladığı projelerle Bahçeşehir’in sınırları da iyiden iyiye genişledi. İlk yıllarında konutların tek merkezde toplandığı Bahçeşehir, bugünkü görüntüsü ile Boğazköy ve Ispartakule’ye kadar erişti. Bölgede konut sayısının 20 bine yaklaştığı belirtiliyor.

Göktürk villa projeleri ile doldu

İstanbullulara şehrin dışında ama ormana yakın sakin bir yaşam alanı olarak sunulan Kemerburgaz ve Göktürk ise daha çok müstakil yaşama odaklanan projelerle çevrelendi. Bölgede konut fiyatları da genellikle ortalamanın üzerine çıktı. Daha çok lüks projeler ve villaların inşa edildiği Kemerburgaz-Göktürk’te projelerin çoğunun tamamlanması nedeniyle ikinci el satışlar da canlı.

istceh3.jpg

ATAŞEHİR

Toplam inşaat alanı, 23 bin metrekarelik ticaret ve 151 bin metrekarelik konut parselleri ile birlikte 174 bin metrekare olan Batı Ataşehir’deki son ihaleyi 766 milyon YTL’lik toplam hasılat önerisi, yüzde 44’lük idare payı ve 228 milyon YTL’lik idare geliri öneren Varyap kazandı. Şirket, binin üzerinde konut inşa edecek.

KEMERBURGAZ-GÖKTÜRK

Bölgede; Doğa Gayrimenkul, Keleşoğlu, Koytür, Mutlu İnşaat ve Aytek İnşaat’ın aralarında bulunduğu çok sayıda firma onlarca yeni proje inşa etti.

BAHÇEŞEHİR

Bahçeşehir’deki projeler genellikle büyük ölçekli oldu. Kuzu Grup’un inşa ettiği Spradon’dan, KC Group’un Şehr-i Bahçe’sine kadar pek çok projede 500 konutun üstüne çıkıldı.

BEYLİKDÜZÜ

Beylikdüzü son yıllarda yeni yapılaşmanın merkezleri arasına girince, ihracatçıların kurduğu Han Yapı da İsthanbul Evleri projesini burada inşa etmeye karar vermişti.

Kaynak: Sabah

One Comment

  1. bu kadar konut yapılmasını sektörün kendini piyasaya kabul ettirmesi olarak görüyorum. şu anda bana göre ihtiyaç fazlası üretiliyor. bu durum konutun kullanım değerini sıfırlarken tasarruf aracı haline gelmesine yol açıyor. uzun dönemde bu politikanın sakatlıklaı ortaya çıkıyor ve krizlere neden oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir