Shigeru Ban’den, Japonya’da Sağlıklı Yaşam Merkezi

7 Dakika Okuma Süresi

 

Japonya’nın Awaji Adası’nda, Shigeru Ban, orman ve deniz arasında konumlanan bir sağlıklı yaşam merkezi tasarladı.

Awaji, Japonya

Editör: Thomas Daniell 
Pasona Natureverse Retreat
Fotoğraf © Hiroyuki Hirai

Pasona Natureverse Retreat’in konuk odaları ya orman manzaralı ya da deniz manzaralıdır.

 

Japon mitolojisine göre, Seto İç Denizi’ndeki Awaji Adası, Izanagi ve Izanami tanrıları tarafından yaratılan takımadaların ilk parçası olan Japonya’nın kökenidir. Seyrek nüfuslu ve tarımın hakim olduğu ada, günümüzde sürdürülebilir yaşam ve yenilikçi mimari alanlarında çeşitli iddialı deneylere ev sahipliği yapıyor; bunların çoğu, sağlık hizmetleri ve uzun ömürlülüğe odaklanan kırsal canlandırma projelerine de yönelen Tokyo merkezli bir insan kaynakları şirketi olan Pasona Grubu tarafından başlatıldı. Adanın kuzeydoğu köşesinde, su ve dağlar arasında yer alan Pasona Natureverse Retreat, 2014 Pritzker Ödülü sahibi Shigeru Ban’ın adını taşıyan Shigeru Ban Architects firması tarafından tasarlanan Awaji’deki üçüncü projesidir. İlki, 2021’de açılan ve Ban’ın imzası olan kağıt tüplerle desteklenen devasa bir sazdan çatıya sahip geleneksel bir çiftlik evinde yerel mutfak sunan bir restoran olan Haru San San’dı. Bunu, muhteşem bir ormanlık vadinin üzerine kurulmuş minimalist bir yoga ve meditasyon merkezi olan Zen Wellness Seinei izledi . Her üçü de Pasona Grubu’nun “doğa evreni” olarak adlandırdığı şeyin bir parçası: gelişmiş tıbbi teknolojilerin, yenilenebilir enerjinin, sürdürülebilir tarımın ve kültürel faaliyetlerin hem insan hem de çevre refahını desteklediği bir gelecek vizyonu.

Bina kıyı şeridinin hemen üzerinde yer almasına rağmen, varışta ilk sürpriz, zemin kattaki manzaranın, 2018’deki Jebi Tayfunu’ndan sonra yürürlüğe giren düzenlemeler gereği yüksek bir deniz duvarı tarafından engellenmiş olmasıdır; mimarlar bu duvarı, su kanalları ve basamaklı teraslar şeklinde peyzaja entegre etmişlerdir. Geniş resepsiyon lobisi ikinci katta yer almaktadır; doğal olarak havalandırılan, gün ışığı alan ve su kenarındaki bir terasa açılan hareketli cam duvarlara sahip bir atriumdur ve ufuk çizgisinin engelsiz bir manzarasını sunmaktadır. Körfezin karşısında, kuzeydoğuda Kobe’nin silüeti görülebilmektedir ve rehberlerim, açık günlerde manzaranın Osaka ve Kansai Uluslararası Havalimanı’na kadar uzandığını söylüyorlar. Lobiye, Avrupa kızılçamından yapılmış sütunlar üzerine yerleştirilmiş camlı ahşap çerçeveli bir kanopi ile korunan anıtsal bir dış merdivenle ulaşılmaktadır.

Pasona Natureverse RetreatDört katlı atrium, konuk odalarına giden açık koridorlarla çevrilidir. Fotoğraf © Hiroyuki Hirai

Dalları ve yaprakları çağrıştıran gölgelik, aynı zamanda ince tahta parçalarını doğal formların soyutlamaları olan geometrik kafesler halinde bir araya getirme tekniği olan eski bir Japon tekniği olan kumiko’yu da anımsatıyor. Ban, gölgeliği yapısal verimlilik için tasarladığını ve ancak daha sonra altıgen asanoha (kenevir yaprağı) motifini – sağlıklı büyümenin ve kötü ruhlara karşı korumanın geleneksel bir sembolü – yeniden ürettiğini fark ettiğini belirtiyor.

Pasona, D şeklinde bir plana sahiptir: düz kenarı denize bakar ve yatay olarak balkonlar ve kemer boşluklarıyla şekillendirilmiştir; kavisli kenarı dağa doğru yönlendirilmiştir ve dikey olarak çatal şeklindeki yapısal desteklerle şekillendirilmiştir. Otel genelinde, her biri yerel kaynaklı Japon mutfağının farklı bir kategorisini sunan beş restoranın yanı sıra iki kafe, bir bar, bir spor salonu, bir talassoterapi tesisi, bir sanat galerisi ve bir müzik salonu bulunmaktadır.

Ağırlıklı olarak ahşap yüzeyler, yerel malzemeler ve el sanatları teknikleri kullanılarak vurgulanmıştır. Koridorlar el yapımı washi kağıdıyla kaplanmıştır. Konuk odası lavaboları ve peyzaj unsurlarında yerel olarak üretilmiş çatı kiremitleri kullanılmıştır. Resepsiyon masasının yanındaki kitaplıklar, yakındaki Wajima’da üretilen bir tür vernikle kaplanmış kağıt tüplerle desteklenmektedir. İnşaat başlamadan kısa bir süre önce, 2024 Noto Yarımadası depremi birçok Wajima atölyesini yok ederek zanaatkarları işsiz bırakmıştı; bu nedenle Ban, tasarımda bazı değişiklikler gerektirse de, verniği doğrudan binaya entegre ederek desteğini göstermiştir.

Pasona Natureverse Retreat
1Giriş sundurmasının kafes yapısı, geleneksel Japon asanoha motifini çağrıştırıyor (1). Konuklar lobiye çıkana kadar su manzarası engelleniyor (2). Fotoğraflar © Hiroyuki Hirai

Pasona Natureverse Retreat
2

Atrium, üç katlı konuk odalarına erişim için açık koridorlarla çevrilidir. Ban tüm iç mekanları tasarlamadı; müşterinin en azından bazı odalar için talep ettiği açıkça Japon tarzında tasarım yapmayı reddetti. Ancak tasarladığı odalar kendi mobilyaları ve aydınlatmalarıyla döşenmiş olup, sadelik ve açıklığa olan tercihiyle karakterize edilmiştir. Banyo ve mutfaklar sürgülü duvarlarla gizlenmiş, televizyonlar tezgahların içine gizlenmiş ve oda girişleri küçük nişlere yerleştirilmiştir. Her oda, ister su ister orman olsun, balkonuna ve ötesindeki manzaraya doğru yönlendirilmiştir.

Pasona Natureverse Retreat
3
Pasona Natureverse Retreat
4

Tesisin olanakları arasında konsiyerj hizmetleri (3) ve bir müzik salonu (4) bulunmaktadır. Ban, kendi mobilya parçalarını da içeren birçok konuk odasını tasarladı (5). Fotoğraflar © Hiroyuki Hirai

Pasona Natureverse Retreat
5

Kağıt tüplerin ve hafif yapıların yaratıcı kullanımı ve afet yardımındaki insani çalışmalarıyla uzun zamandır tanınan Ban’a, mimari ve peyzaj arasındaki sınırları ortadan kaldırmaya yönelik uzun süredir devam eden ilgisine hayran olan Pasona Grubu ilk olarak başvurdu. Önceki projelerinde nispeten serbest bırakılmış olsa da, bu proje Pasona Grubu’nun kurucusu Yasuyuki Nambu ile işbirliği içinde tasarlandı. Ban, “Şunu söylemeliyim ki, bu son 40 yılda yaptığım en zor projeydi, çünkü müşterinin katılımı çok büyüktü,” diye itiraf ediyor.

Pandemi nedeniyle uluslararası seyahat programı kısıtlanan Ban, her birkaç haftada bir çizimler ve maketlerle dolu bir şekilde trenle Kobe’ye gider, orada Nambu ile küçük bir kafede saatlerce oturup tasarım üzerinde kafa yorardı. Nambu birçok fikir sunsa da, çoğu zaman Ban’ın uzmanlığına ve sağduyusuna başvururdu. Örneğin, birçok geliştirici muhteşem araziyi en yüksek kuleyi inşa ederek en iyi şekilde değerlendirirken, Ban nispeten alçak ve geniş bir hacimde ısrar etti ve sonuç olarak yerel yönetmeliklerin izin verdiğinden çok daha az misafir odası inşa etti.

Gerçekten de Pasona, ticari getiriden ziyade mimari bütünlüğe ve bağlamsal duyarlılığa öncelik vermektedir. Organizasyonunda net, ifadesinde ölçülü ve çevresine duyarlı olan Pasona, peyzaj, zanaat ve insan refahının son derece incelikli bir uzlaştırılmasıdır.

Pasona Natureverse Retreat - Birinci kat planı Pasona Natureverse Retreat - 4. kat planı ve AA kesitiGörseller Shigeru Ban Architects’in izniyle kullanılmıştır; büyütmek için tıklayın.

Bilgiler: 

Mimar:
Shigeru Ban Architects – Shigeru Ban, Daisuke Sato, Masashi Maruyama, Kanna Yarimizu, Antara Basu Pandey, Kana Arai

İç Mimarlar:
Kono Designs ve Noda Kiuchi Architects

Mühendis:
Arup (MEP, yapısal)

Danışmanlar:
Studio on Site (peyzaj); Lighting Planners Associates (aydınlatma); Kijuro Yahagi (tabela)

Genel Yükleniciler:
Obayashi, Nomura, Nitten

Müşteri:
Pasona Grubu

Boyut:
123.500 metrekare

Maliyet:
gizli tutuldu

Tamamlanma tarihi:
Haziran 2026

Kaynaklar

Ahşap Kaplama:
Parklex Prodema, Okuju

Kapılar:
Sanwa Cephe Laboratuvarı

Donanım:
Union (kilit takımları); Shigeru Ban (çekme kolları)

Zemin Kaplaması:
Tokyo Koei

Mobilyalar:
Shigeru Ban (sandalye, kanepeler, sehpa ve yemek masaları)

Aydınlatma:
Shigeru Ban (kağıt tüp masa ve zemin aydınlatması)

 

Kaynak: Architectural Record

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir