Elektrik üretimi, kükürt dioksit, karbon ve cıva gibi zararlı maddelerin emisyonuna neden olan ve su kirliliği, artan atık ve genişleyen endüstriyel alanlar gibi çevresel sorunlarla ilişkili olan dünyadaki önemli bir kirlilik kaynağıdır. Bu amaçla doğal aydınlatmayı ön planda tutan yöntemlerin kullanılması daha pratik olabilir.

-mimaride-doğal-ışıklandırmayla-dinamik-mekanların-yaratılmasında dış mekanı-bir araya getirmek

© _iarchitect

Çevresel konfor, mimari tasarımların genel başarısında kritik bir rol oynamaktadır. Girişimleri anlatırken, doğal aydınlatma ve havalandırmanın muazzam etkisi sıklıkla yüksek kalite, estetiği ve işlevselliği arttırıcı olarak vurgulanıyor. Bir deneyimde, çevresel teselli bir binanın amacının temel bir parçasıdır. Artık bölümleri içerisinde ortaya çıkan belirli faaliyetlere tamamen bağlı değildir; bunun yerine normal gelişimini ve genel performansını etkiler.

Doğal Aydınlatma Nedir?

Aydınlatma sektöründe “doğal ışık” terimi sıklıkla kullanılıyor ancak tanımı bazen belirsiz olabiliyor. Basitçe söylemek gerekirse, doğal güneş ışığını en iyi taklit eden bir ışık kaynağı, doğal bir ışık kaynağı olarak kabul edilebilir. Yalnızca güneş ışığının Kelvin sıcaklığı yaklaşık 5.000 derece Kelvin’dir. Ancak güneş ışığı Dünya’nın atmosferiyle etkileşime girdikçe ve sudan, toz parçacıklarından ve diğer elementlerden etkilendikçe, renk sıcaklığı günün saatine ve bulut örtüsüne göre gün boyunca değişir.

-mimaride-doğal-ışıklandırmayla-dinamik-mekanların-yaratılmasında dış mekanı-bir araya getirmek

© _iarchitect

Doğal aydınlatmanın kullanılması , pencereler ve çatı pencereleri gibi dış camlardan doğal ışığın eve girmesini sağlamanın etkili bir yoludur . Bu yöntem yapay aydınlatma ihtiyacını azaltır ve enerji tasarrufu sağlar. Doğal aydınlatmanın bina kullanıcılarının refahını ve konforunu iyileştirdiği gösterilmiştir. Etkileri konuma göre değişiklik gösterse de insanların refahı, sağlığı ve ruh hali üzerinde önemli bir rol oynar. Doğal ışığın mimariye entegre edilmesi tasarım açısından önemlidir ve binaya büyük değer katar.

Mimaride Doğal Aydınlatma Çeşitleri

Direkt ışık: Güneşten doğrudan gelen güneş ışığıdır. En parlak doğal ışıktır ve çok sert olabilir. Doğrudan aydınlatma bir odada dramatik etkiler yaratmak için kullanılabilir, ancak aynı zamanda bunaltıcı da olabilir.

-mimaride-doğal-ışıklandırmayla-dinamik-mekanların-yaratılmasında dış mekanı-bir araya getirmek

© _iarchitect

Dolaylı ışık: Güneş ışığının duvarlardan ve tavanlardan yansımasıdır . Kolayca doğrudan bir ışık kaynağıdır ve doğru ve geniş aydınlatma oluşturmak için kullanılabilir. Dolaylı aydınlatma genellikle ofislerde ve insanların bilgisayar üzerinde çalıştığı veya iyi aydınlatma gerektiren diğer işlerde çalıştığı diğer yerlerde kullanılır .
Yansıyan ışık: Bir odadaki mobilya veya bitki gibi nesnelerden yansıyan güneş ışığı. Doğal ışığın en yumuşak şeklidir ve güzel ve davetkar bir ortam yaratmak için kullanılabilir. Floresan aydınlatma genellikle yatak odalarında ve insanların dinlenmek istediği diğer alanlarda kullanılır.

Doğal Aydınlatmanın Önemi

Doğal aydınlatmanın insanlara ve çevreye birçok faydası vardır.
İnsanlar için: Doğal ışık ruh halini, üretkenliği ve uykuyu iyileştirebilir. Göz yorgunluğunu ve baş ağrılarını azaltabilir.
Çevre hakkında: Doğal ışık, enerji tüketiminin ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına , enerji maliyetlerinin azaltılmasına ve kalıcı sonuçlarla çevresel sürdürülebilirliğin desteklenmesine yardımcı olabilir .

Mimari Tasarımda Doğal Işığı Maksimuma Çıkarma Stratejileri

Tasarımda optimum işlevselliğe ulaşmak, genellikle mimari tasarıma açıklıklar dahil eden doğal ışık ve yerel havalandırma kalitesinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir.

-mimaride-doğal-ışıklandırmayla-dinamik-mekanların-yaratılmasında dış mekanı-bir araya getirmek

© _iarchitect

Malzemeler , yoğunluk ve boş alanlar arasındaki dinamik ilişkiler tasarıma ilginç bir unsur katıyor. Ancak çeşitli faktörlerden etkilenen bazı projeler, daha kapalı alanlara veya belirli bir cepheye görünür bariyerlerin eklenmesini gerektirebilir . Buradaki zorluk, binadaki unsurları uyumlu bir şekilde dengelemek için doğal aydınlatma ve havalandırmanın entegre edilmesinde yatmaktadır. İşte mekanın doğal aydınlatmasını geliştirmek için bazı stratejiler.

Pencere Yönü

Elektrik tüketimini azaltmanın en basit ve kullanışlı yaklaşımlarından biri, bitkisel gün ışığını en üst düzeye çıkarmak için pencere uzunluğunda ve konumunda küçük değişiklikler yapmaktır. Konforu ve kapasiteyi korurken iç mekanda doğal ışığı etkili bir şekilde kullanan gün ışığı, bunu başarmak için çok önemlidir. Gün ışığının dahil edilmesiyle, bir mekandaki güneş ışığının kalitesi daha iyi olabilir ve görsel açıdan uyarıcı ortamlar yaratılabilir. Günışığı aydınlatması yalnızca enerji ücretlerinin depolanmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha sürdürülebilir bir yaklaşıma da katkıda bulunur .

-mimaride-doğal-ışıklandırmayla-dinamik-mekanların-yaratılmasında dış mekanı-bir araya getirmek

© _iarchitect

Yalıtım fiyatının azalması ve perspektiflerle ilgili yetenek sorunları da dahil olmak üzere bazı yetenek dezavantajlarının olduğunu belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, bu zorluklar çatı çıkıntıları, dikkatli pencere yerleştirme ve şeklin doğu ve batı taraflarındaki pencerelerin önlenmesi gibi tekniklerin uygulanmasıyla hafifletilebilir. Bu stratejilerin dahil edilmesiyle, gün ışığının faydaları en üst düzeye çıkarılırken kapasite dezavantajları da en aza indirilebilir.

Clerestories’i kullanma

-mimaride-doğal-ışıklandırmayla-dinamik-mekanların-yaratılmasında dış mekanı-bir araya getirmek

© Patrick Coulie

Mimari bir özellik olarak asma kat pencerelerine birçok projede ve dönemde rastlamak mümkündür. Bu pencereler, doğal ışığın mekana girmesine izin vermede ve doğal ısıyı, havalandırmayı ve diğer arzu edilen özellikleri desteklemede önemli bir rol oynar. Sonuç olarak, modern enerji tasarruflu binalarda asma kat pencereleri önem kazanmıştır. Nüfuz edebilirler; ancak aynı zamanda sorunlu bir mahremiyet de var. Ancak asma kat pencerelerinin belirgin bir avantajı, duvarlardan daha yüksek olması nedeniyle dış görüş hatlarını azaltmaya ve mahremiyet sorunlarını çözmeye yardımcı olmasıdır.

Avlular

Mevcut konut görevlerinde dış mekanın kapalı alanlarla bütünleştirilmesi giderek daha hayati hale geliyor. Bu, bir iç avlu dahil edilerek yapılır. Ancak dış mekandan ilham alan kapalı alanlar yaratmak, gün ışığını ve pırıl pırıl havayı sunar. Nesilleri aşan bir kültürel birikimi yansıtan ve sınırlarının ötesinde uluslararası lokasyonlara konsept olarak hizmet etmiş bir yapıyı temsil ediyor.

Çatı pencereleri

Bu doğal aydınlatma yöntemi, kış aylarında potansiyel ısı kazanımı ve ısı kaybı konusunda endişelere neden olabilirken, dikkatli kurulum yöntemleri bu sorunları en aza indirebilir ve temel faydalarını sağlayabilir. Yarı saydam mercekler parlamayı azaltabilir; minimum gereksinim olarak iki lens önerilir. Ayrıca tavan penceresinin altına tavan reflektörleri yerleştirmek , ışığın mekan boyunca eşit şekilde dağılmasına yardımcı olabilir.

Boru şeklindeki çatı pencereleri, yükseklik veya oda tasarımı kısıtlamaları nedeniyle geleneksel pencerelerin mümkün olmadığı alanlara doğal ışık getirmek için yenilikçi bir çözüm sunar. Bu çatı pencereleri, güneş ışığını metal-plastik tüplere yansıtan çatıya monte kolektör aydınlatmasını kullanıyor. Güneş ışığı daha sonra iç mekana yayılarak aydınlatma yaratacak şekilde yönlendirilir. Konteyner şeklindeki çatı pencereleri özellikle penceresiz bodrum katları ve zemin katlı tek katlı evler için uygundur.

Bina Görünümü

Mimarlar, mekan algısını şekillendirmek ve derinlik hissi yaratmak için uzun zamandır ışık ve gölgeyi kullanmışlardır . Bu yöntem günümüzde hala kullanılmaktadır. Bu yaklaşımın bir örneği gözenekli cilt yükseltmelerinin kullanımında görülebilir. Bu eklemeler, mimarların mahremiyeti korurken siteye dinamik görseller getirmesine olanak tanır. Bu tasarım çözümü, mekanın genel estetiğinden ve işlevselliğinden ödün vermeden gün ışığının ve doğal havalandırmanın önemini dengeliyor.

Açık renkler

Bu çözüm basit ve özellikle yeşildir. Ortamın içindeki yüzeylerin (döşemeler, bölmeler, tavanlar veya belki mobilyalar) renginin daha açık olmasını sağlayarak, ışığı yansıtma konusunda ekstra bir yeteneğe sahip olacaklar. Bu yöntem esas olarak doğal ışığa erişimin kısıtlı olduğu alanlarda işe yarar. Doğrudan gün ışığı alan bölgelerde aşırı parlak beyaz yüzeylerin gözleri rahatsız edebileceğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle, üstün ışık koşulları için uygun renk paletine karar verirken bir denge kurmak önemlidir.

Açılış Duvarları

Eski binalarda sıklıkla belirlenen bir işlev, alanları bölen birkaç yük taşımayan duvarla birlikte birkaç kabinin varlığıdır. Yenileme projeleri sırasında, bitkisel ışığın iç mekana nüfuz etmesini kolaylaştırmak için bu bölmelerden birkaçının kapatılması düzenli olarak önemlidir. Bu, doğal aydınlatmanın daha önce erişilemeyen bölgelere ulaşmasını sağlayarak mekandaki aydınlatma armatürlerinin sayısında düzenli bir iyileşmeye yol açıyor.

 Mimaride Doğal Aydınlatmanın Avantajları

1. Enerji tüketimi azalır. Yapay ışığa daha az güvenmek, güç tüketimini %10’a kadar azaltabilir.
2. Çevresel değişim yoluyla üretimin artması. Pek çok çalışma, işyerinde doğal ışığı tercih eden çalışanların verimliliğinde çarpıcı artışlar olduğunu gösteriyor.
3. Küf ve mantar oluşumunun engellenmesi. Bodrum ve banyo gibi nemli alanlar bakteri ve küf biriktirme eğilimindedir ve bu da başta kronik solunum sorunları olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Doğal ışık, bu zararlı bakterilerin büyümesini doğal olarak engelleyebilir çünkü güneş ışığının güçlü bir doğal dezenfektan olduğu bilinmektedir.
4.Odada görsel güzellik iyileştirildi. Doğal ışık, iç tasarımda hala en çok tercih edilen aydınlatma şemasıdır ve bir odaya veya binaya kusursuz bir şekilde entegre olmak için pratik ama zorlu bir çabayla sonuçlanır.
5. Yeterli vitamin alımı. Güneş ışığına veya yeterli doğal ışığa maruz kalmak, D ve B1 vitamini eksikliklerini önlemeye yardımcı olabilir.

Sonuç olarak , doğal ışığın mimariye entegre olma gücünden yararlanarak ve dikkate alarak güzel, işlevsel ve çevre dostu alanlar yaratabiliriz. Tutarlı ve sürdürülebilir bir yapılı çevre varsa, doğal ışığı benimsemek gidilecek açık bir yoldur.

 

Kaynak: www.arch2o.com

2 Comments

  1. Bütün ülkelerin sorunu enerji ve verimlilik. Ancak biraz da kültür meselesi bu iş. Ancak temelde insanoğluna tüketim çılgınlığı sunan kapitalizm, daha fazla enerji tüketmesine ve daha fazla karbon ayak izi bırakmasına neden oluyor. Çelişki ve bu çelişki de üretim ilişkileriyle çözülmek istenmiyor esasında.

  2. enerji bütün dünyanın sorunu ve yaşadığımız konfor için hiç de bol değil, çok kıt. dolayısıyla yollar bulmak zorundayız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir