Kentsel Materyalite Araştırmaları Sempozyumu ve Atölye Programı

3 Dakika Okuma Süresi

Kentsel Materyalite Araştırmaları Sempozyumu 18 Ekim 2024’te İTÜ Taşkışla 109 numaralı salonda gerçekleşecek. Sempozyuma paralel bir dizi atölye çalışması da 5-6 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenecek.Kentsel Materyalite Araştırmaları Sempozyumu ve...Kentsel Materyalite Araştırma Grubu, İTÜ Mimari Tasarım Doktora Programı’nda Doç. Dr. Funda Uz tarafından yürütülen Mimari Tasarımda Malzeme: Kuram, Eleştiri ve Kültür dersinde temellenen konuları, Türkiye’de mimarlığın düşünsel boyutunu ve biçimsel temsilini hem geleneksel hem de modern perspektiflerden ele alarak derinlemesine incelemeyi amaçlıyor.

Ekip üyeleri arasında Atakan Yolcu, Aygen Erol Çakır, Ayşe Tuğçe Pınar Akın, Kübra Bilge Erdem, Mehmet Ali Gasseloğlu, Melahat Kaya Koç, Oya Yeşim Armağan Atacan, Simge Günöz ve Vahit Türüt’ün yer aldığı ve İTÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen araştırma kapsamında; yeni yüzyılda, çağlar boyunca farklı uygulamalar kullanılarak oluşmuş, yeni teknolojilerle gelişmiş ve çeşitlenmiş yapı malzemesi repertuarının, antikiteden günümüze taşınan “yer” bilgisi ve yapılı çevrenin materyal kültürü ve malzeme ekolojisinin belgelenmesi hedefleniyor. Proje ile mimarlığı var eden tüm ölçekler ve farklı katmanlara dair kuramsal ve deneysel bir rapor ortaya konması öngörülüyor.

Kentsel Materyalite Araştırmaları Sempozyumu ve...

Proje, kentsel materyalite kavramını yalnızca teknolojik yenilikler ve maddi araştırmalarla sınırlamayıp, yeni materyalist okumalarla zenginleştirerek kentsel politika, altyapı, bakım ve sürdürülebilirlik ilişkileri ile immateryal/demateryal boyutlarının da tartışmanın bir parçası olduğu kapsamlı bir çerçevede ele alıyor. Bu bağlamda, materyalite kavramının toplumsal yapıların inşasındaki rolü ve etkili maddesel süreçler üzerine odaklanıyor. Sempozyum kapsamındaki çalışmalar, kentleşme pratiklerine maddesel bir bakış açısının çok katmanlı ve çok yönlü ilişkilerini ortaya koyan bütünsel bir yaklaşım sunmanın yanı sıra kentsel materyalite kavramını insan merkezli olmayan bir bakış açısıyla ele alarak mekansal çalışmalara yeni perspektifler sunmayı hedefliyor. Bu yaklaşımların disiplinlerarası açılımlarıyla birlikte gelecekteki kentsel araştırma süreçlerine rehberlik edecek önemli deneyimler ve çıktılar sağlaması bekleniyor.

Atölye Programı

Kentsel Materyalite Araştırma Grubu, bu doğrultuda araştırmaların paylaşılacağı sempozyuma paralel yürütülecek bir dizi atölyeyi 5-6 Ekim 2024 tarihlerinde düzenleyecek. Hazırlanan program dahilinde 3-4. sınıf mimarlık lisans ve lisansüstü öğrencileri ile mimarlık bölümü mezunlarının katılımına açık olan 3 atölyeye başvurular 2-16 Eylül 2024 tarihleri arasında Başvuru Formu üzerinden yapılacak. Başvuru sonuçları seçilen katılımcılara e-posta yoluyla duyurulacak. Kentsel materyalite kavramını çeşitli yönlerden ve farklı araçlarla ele alacak olan atölyelerin çıktıları, sempozyum ile eş zamanlı olarak İTÜ Taşkışla 109 holünde ziyaretçilere sunulacak. Atölye sergisi 18 Kasım 2024 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Başvuru Formu için tıklayın

Atölye 1: Fani İzler: Kentin Geçici Katmanları I Yürütücüler: Ayşe Tuğçe Pınar, Aygen Erol, Emre Akın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir