Tasarım: FORMA

Güzel Sanatlar Müzesi için FORMA tasarım ekibi eski bir sanayi mahallesinin kumaşının içine sığacak yeni bir bina yapmayı anafikir olarak kabul etti. Böyle bir sanayi bacası ve bina cephesi tarihin alametleri olarak bugüne taşınacak, yeni proje alanı üzerinde yaşatılacaktı. Binanın tarihine dönüldüğünde bu açıdan geçmişe bir hayatiyet kazandırılırken ayrıca kalıntıların onarımı ve korunması sağlanmış olacaktı.

Bu bina orijinal hacminin yeniden yapılanmasıyla kazanılmış alandaki müzenin günlük hayatta dahil edilmesi mümkün olmuştur.

Yeniden inşa ve tahkim edilmiş bir yeniden yapım projesidir bu proje. Bodrum katta (proje alanının merkezinde bulunan parçası) sığınaklar hep bir kullanıma kavuşturulmuş, bir restoran, toprak üstü düzeyde bir kafe, hibrid kütüphane ve ofis olanakları mekanlar kurgulanmıştır. Sokaktan eski bina cephesi orijinal çizimlere göre yeniden yapılmış, restore edilmiştir. Arka bahçesinde bulunan eski binanın cepheleri farklıdır ve onlar orijinal cephenin taklidi yoluyla değil . aksine özgün bir üslupla ve denge içinde yeniden yorumlanmıştır.


Çoğunlukla dış kaplama olmadan basitleştirilmiş bir süs olarak desenli ve monolitik betonarme kullanılmıştır. Yeni binalar eski bağlıdırlar ve onun en yüksek noktası (23 m) düzeyini aşmamaktadır. Yeni tasarım eskiyi bastırmak için değil birbirleri ile iç içe girecek şekilde düşülmüştür.

Müzenin mimarisinde oldukça etkileyici bir platform oluşturulmuştur. Dış görünüm projesi, işlevsel şemayla birleştirilmiş, örneğin havada uçan uzun hacmi ön ana girişinde bir örtülü meydana boşaltır. Rahatlama ve sanat performansları için gerekli yer kompleksinin dikdörtgen şeklindeki ferah avlu oldukça işlevseldir. Binaların arasında gizlenmiş iç avlular eski Kiev’in ayırt edici bir özelliğidir ve bu tasarımda bu özeklik kullanılmıştır.

Müzenin alt yapısı eski ve yeni yapı tasarımı açısından iç mekan dönüşümlerine olanak sağlar. Bu önemli müzenin içini değiştirmekle aynı zamanda hızlı bir şekilde önümüzdeki fuarlarda gerekli sergi odalarının mekanlarını ayarlamak mümkün olmuştur.

Konferans salonu ziyaretçilerin artan bir oranda artmasında kullanılmak üzere salonun bir parçası olarak düşünülmüş amfitiyatro ile lobi alanı kullanmak için tasarlanmış hareketli bir duvarın yerinin değiştirilmesiyle istenen kapasite sağlanmış olur. Bu değişen durumda sergi odasının zeminden bir parça sökülerek ve Ukraynalı çağdaş sanatçıların çalışma odası ve heykel odaları ile bağlantı kurmak mümkündür.

Ayrıca (ya tematik olarak veya kronolojik) fuarlarımızı birleştirmek ve görüntülü sanat eserleri sergilenmesi için alternatif rotalar oluşturmanızı sağlayacak düzenler oluşturulmuştur. Doğal salon boyunca aydınlatma ve statik duvarların olmaması, sanat küratörünün ihtiyaçlarına göre mekanları düzenleyebilmesine olanak sağlar.

Oditoryum olay formatına göre rol alan bir dönüşümle özellikli mekanik sistemi ile donatılmıştır.Ayarlanabilir sahne ve amfitiyatro gibi koltuk düzenlemesi pozisyonları vardır. Senfonik bir orkestra halinde bir taraf ve bir balkon diğer salondan ayrılabilir. U tipi amfi tiyatro düzeni, beden hareketleri ve jestler için seyirci katılımın çok önemli olduğu performans sanatlarında ve akrobasi gösterilerinde idealdir.

Müze hareketi şeması ziyaretçinin diğer sergi mekanlarından boş yere dolaşmalarına gerek kalmadan yaya olarak istedikleri tüpten herhangi bir sergi salonuna ulaşmalarıyla mümkün olur. Tüm sergi salonları istendiği takdirde birbirinden bağımsız olarak çalıştırılır ve geçici olarak hizmet dışı olan herhangi bir odada kalan bölümünde aktivite olmaz ise bu durum müze akışını etkilemez. Bu şema, müzede ziyaret senaryolarının çoğalmasına imkan verir. Bir Degas sergisine gelen ve ona gönül verenler sadece bir sergi salonu ve bir ziyaret için ödeme yapmayı tercih edebilirler örneğin…

Oditoryum müzenin ziyaretçi akışından konsere ya da sahne performansları için gelen insanlara hizmet vermek için birinci aşama mekan dağılım yoluyla dizayn edilmiştir. Cafe ve restoran salonu müze ile bağlantılı ve aynı zamanda müzenin çalışma saatlerinden bağımsız olarak sokak düzemlinden erişimli olarak tasarlanmıştır.

Gerçekten övgüye değer hareketi düzeni bu yapının üstün olan başka bir özelliğidir. Çağdaş Ukrayna sanatı ürünleri değişen sergi oda ve mekanlarında sergilenmek için bu bina ile büyük bir olanağa sahip olacaktır.

Geçici ve sürekli sergilerinin odalar arasında eski binadan uzun bir cam koridora paralel konumlanması özellikle istenmiştir. Bu Degas odası için bir geçiş bölgesi ve bir tanıtım alanı yaratılmış, lobiye bir miktar uzak tutulan bu özellikli Degas odasına uzun bir yol ile bağlanması; müzenin sanatsever ziyaretçilerinin başka bir estetik macerası yaşaması için bilhassa düşünülmüştür.

Mimari Tasarım: FORMA
Yer: Kiev, Ukrayna
Takım: Volodymyr Petrov, Oleksiy Petrov, Iryna Miroshnykova, Alice Magirovska, Dmytro Prutkin, Victoria Leonchenko, Anton Pryhod’ko
Yapısal Danışman: Volodymyr Selivanov
İşveren: Voronov Sanat Vakfı
Türü: Davetli Yarışma
Arsa Alanı: 0 , 69 ha
Brüt Alanı: 12.546,30 m2
Yıl: 2012

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

4 Comments

  1. mimdap, gösterimlerinizle put kırıyorsunuz. taş olacaksınız, taşa tutulacaksınız…
    bu memleketin kendinden menkul korumacılık statüsünü elinde tutan “uzman korumacılarının” ekmeği ile oynuyorsunuz.

  2. bugün kentlerimiz için yeni bir şeyler yapılırken bu tarz olumlu örnekleri bizimle buluşturmanızdan dolayı teşekkürler.

  3. Koruma ve yenileme kavramına getirilen çağdaş bir yorum. Bu tarz örnekleri göstererek ülkemizdeki “korumacılık ortaçağını” bitiriyorsunuz. Derin korumacıların bu örneklerden sonra keseceği ahkam kalmadı bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir