Yeni Bir Havalimanı Yerine Sabiha Gökçen Havalimanını Büyütmek. Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Hakan Dölgen Atölyesi

Yeni yüzyıl Üniversitesinde diploma projesi olarak verdiğimiz iki konu havalimanı ve Stadyumdan oluşmaktaydı. Benim grubum stadyum yapan 2 öğrenci haricinde tamamen havaalanı projesi üzerine çalıştı. Yaklaşık dört aylık proje suresi, programın zorluğu nedeniyle yeterli gelmedi ve teslimde yetersiz sunumlarla karşılaştık. Bunların yaz aylarında tamamlanmasıyla ilgili sözler ise tutulamadı. Hayal kırıklıkları yaşadık. Bunda son derece yoğun olan ders programlarının da etkisi oldu. Bu bir kısım öğrencinin neden olduğu negatif durum dışında, dönem boyunca öğrencilerimiz büyük gayretler sarf ettiler ve profesyonel düzeye oldukça yakın bir şekilde portfolyolarına koyabilecekleri en iyi çalışmaları gerçekleştirdiler.

İstanbul’da düşünülen üçüncü (aslında ikinci) havalimanının güncel konusu olan havalimanı, mimari proje yarışmalarından bildiğimiz, rastladığımız bir konu. Biz de 90’lı yıllarda çıkan uluslararası bir havalimanı yarışmasının programını Sabiha Gökçen havalimanına uyarladık. Projeden ortaya çıkan sonuç: üçüncü havalimanı için kuzey ormanlarını yok etmeye, su havzalarına zarar vermeye ve dünyanın dolgusunu yapmaya gerek olmadığı çünkü dünyanın en büyük havalimanının bile Sabiha Gökçen’in arazisine yerleşmesinin mümkün olduğu şeklindeydi.
Bu alanın yeni apronlar ve terminal binaları, pistler eklenerek kapasitesinin istenilen düzeye çıkartılabileceği şeklindeydi. Bu konuyu uzun uzun tartıştık. Kuşkusuz bir hava limanının planlanması çok detaylı bir çalışmayı gerektirebilir. Ancak bu bir kabuldü ve bu kabul üzerinden projeler geliştirildi

Mimarlığın en zor konularından birisiyle okulu bitirmenin, meslek hayatlarında karşılaşacakları herhangi bir mimari problemi küçümsemeden büyük bir ciddiyle ele almalarını ve çözmelerini engellememesini dilerim.

Tüm öğrencilerime meslek hayatlarında başarılar dilerim.

Hakan Dölgen

 

Heves Şahin

Resimleri büyütmek için tıklayınız.
Heves Şahin’in projesi Archiprix Türkiye 2014 ‘de finale kalan 27 proje arasında yer almaktadır.

 

 

 

 

Çağlasu Altınkaynak


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamze Köroğlu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hilal Mican

 

 

 

 

 

 

Tuba Akdağ

 

 

 

 

 

 

20 Comments

  1. Evet mevcut binalar yok sayildi…
    Linkteki proje alanin maximum ucak kapasitesini gostermesi acisindan yararli olabilir..
    Sevgiler…

  2. Konunun akademik ortama taşınarak, tasarım alanından yanıt aranması dikkate alınması gereken bir çaba. Projeler ile ilgili olarak tartışmak ise anlamsız. Sonuçta bunlar öğrenci çalışmaları. Ancak bir şeyi anlamadım. Mevcut iki terminal binasını göremedim. Onlar korunuyor mu, yoksa yok mu sayıldılar? Eğer yok sayıldılarsa 18 uçaklı bir terminal İstanbul için yetersiz olacaktır. Genel vaziyet planında (1/5000) bu anlaşılmıyor.

  3. Uzun zamandır yorum yapmak istiyordum. Şimdi fırsat bulabildim. Bence bir ülkenin yönetiminde her kes yerini bilmeli. Bir politikacı seçilmiş olmanın sarhoşluğu ile herşeyi yapabileceğini zannederse ortaya şimdiki manzaralar çıkar. Seçim günümüzde çok az şeyi ifade etmekte. Hele hele küreselleşme döneminde giderek anlamı azalmakta. Örneğin eskiden en önemli seçimler ulusal seçimlerdi şimdi bizim almanya’da artık avrupa topluluğu seçimleri gündemde. Türkiye gelirse nüfustan ötürü dengeler bozulacak hesapları yapılıyor. Buna karşılık internet ve bilgi çağında teknisyenlerin yeri ise her zamankinden daha fazla önem kazanmakta. Siz koca koca politikacılar olarak helikopterden proje sallarsınız, minik öğrenciler de çıkar sizi rezil rüsva ederler. Tıpkı burada olduğu gibi. Gençleri ve hocalarını kutlarım.

  4. Bence projenin olgunluğu yanında uçakların mirror’ı çok ufak bir detay. Ancak bizim yine de bu tür detaylara dikkat etmemiz lazım. Çünkü çok güzel bir proje bile ufak bir detay hatası ile güvenirliliğini kaybedebilir.

  5. Rahmi Bey,
    Elestirinizde haklisiniz.
    Benim de bildigim ucagin sol tarafindan binilmesi gerektigi ve mirrorlarda bunun atlanmamasidir. Ogrenciler ucaklari tasarimlarina son anda koydular ve teslim telasi ile boyle hatalar yapildi.
    Bunun haricinde butun ogrencilerin, ( ki burada sadece %30u yayinda) calismalarinin ilk bir ayinda bir havaalani binasinin nasil olmasi geektigi konusunda grafik – tipolojik calismalar yaptilar ve giden gelen yolcu ayrimi , transit , ic hat- dis hat yolcu ve bagaj akisi, tasit ve toplu tasima baglantilari konusunda su an yayinlanmis olan asagi yukari butun kaynaklari elde ederek ve bunlari da surekli sinifta tartisarak ilerlediklerini belirtmek isterim.

  6. su havzalarını, ormanları yoketmek yerine madem alada müsait en doğrusu sabiha gökçen e ilaveler yapılması, burada gayet güzel alternatifler çıkmış elinize sağlık, değerlendirilmeleri çok yerinde olur.

  7. Rahmi Öngüner haklı bir eleştiride ve uyarıda bulunmuş;
    Körük uçağın sol tarafında olmalı idi…
    uyarı için teşekkür etmek gerekir…

  8. Sayın bay ve bayanlar, bir tek Tuba Akdağ projesi doğru, diğerlerinde simetri kopyalamadan dolayı körük yeri yanlıştır. Buna dikkat dikkat çekmek istedim. Bu ve buna benzer hata gerçek hayatta tekrarlanırsa, özellikle yarışmalarda, elenirsiniz. 21/09/2014 tarihli üstteki notumun ilk paragrafı iyi okunursa, ne demek istediğim iyice anlaşılır. Eleştiri yaparken lütfen konu hakkındaki doğru kaynaklara bakarak ve doğru bilgilerle eleştirmenizi salık veririm.

  9. Renderlara bayıldık, Fatih hoca’nın, Alper hoca’nın katkısı da gözüküyor. Ayrıca çizim disiplini de iyi anlaşılmış. Eski dönemlerde boşa geçmemiş. Hakan hoca da döktürmüş. Kısaca sonuç: mimarlık eğitimi = iyi, uyumlu ekip çalışması. Nokta.

  10. Hakan hocamız artık bize de geliyor. On gün önce onunla Tekirdağ’da buluştuk. Çok yararlı ve eğlenceli bir gezi oldu. Bize gerçek bir konu verdi. Umarız Hakan Hocamızı İTÜ’de sürekli görürüz. Hakan Hocamıza şimdiden çok teşekkür ederiz. Ayrıca dekanımızın da İTÜ’yü güzelleştirmekten başka işleri de olduğu kanıtlandı. Kendisini de kutlarız.

  11. Uçaklarda her iki yönde de kapı bulunur ve kullanılır. Ancak genellikle kullanılan pilota göre sol tarafta olandır. Ancak unutmamak lazım uçaklar geri manevra ile de yanaşabilirler o zaman sol ile sağ yer değiştirir.

  12. Mirror komutu tatlı bir komut, tek bir hamlede koskoca bir proje bitiyor. Ama işte örnek size her komut kendi yerinde ağır. Bir de hepimiz binalar bakarken bir büyüğümüz çıkar uçaklara hangi taraftan binildiğine bakar, biz de beğendiğimizle kalırız. Geçmiş olsun. 🙂

  13. Sayın Genç Mimar meslektaşlarım, özelliği olan yapıları planlamadan önce, lütfen A’dan, Z’ye kadar her yönüyle araştırma yapın ve tablo ve grafiklerinizi yaparak, iyice ezberleyin ve daha sonra tasarıma geçmenizi öneriyorum. Projelerinizde işlediğiniz, bir yolcunun uçağa binerken ulaşım Köprüsü’nün (körük) uçağın hangi kapısına bağlanacağını tekrar araştırıp kanat sahibi olmanızı arzu ediyorum.
    Bulgu bilgilerinizi burada yayınlarsanız, diğer arkadaşlarınızı da bilgilendirmiş olursunuz. Uçak Yolcu giriş kapısı, (körük ve hangi hallerde merdiven) servis, bagaj ve acil çıkış kapıları, kabine oturmuş Pilot’a göre nerelerdedir.(pilota göre, sol-sağ, orta ve arka) Mimaride Simetri doğru kullanılmadığı takdirde ciddi sorunlar yaratabilir. Hepinizi gözlerinizden öpüyorum. Saygılarımla,

  14. Çizimler, anlatım düzeyi, renderların kalitesi, projeye yaklaşımlar, trafiğin çözümlenmiş olması… şaşırtıcı derece profesyonel. Başta bu düzeyi tutturabilen üniversite yönetimi, bölüm başkanlığı, bölüm olmak üzere Hocamızı ve tüm genç mimarları kutlarım. Umarım düşündüklerinizi yaparsınız ve bizler de bu çok yetersiz, politikacıların elinde oyuncak olmuş mimarlık ortamından kurtuluruz.

  15. Bu arada şimdi gördüm, Norman Foster’ın ve yardımcısının plan çözümü de Hilal Mican’ın çözümüne benziyor. Dünya çapında bir mimarlık firması ile bizim ciddi bir eğitim aldıkları anlaşılan mimarlık öğrencilerinin benzer çözümlere ulaşmış olması çok etkileyici. (Yarışma sonuçları üç gün önce açıklandığı için tarafların birbirlerinden kopya çekmiş olmaları 🙂 mümkün değil)

  16. Çok temiz ve güzel bir plan sunumu. Çok iyi düşünülmüş plan şemaları. Özellikle Heves Şahin’in mesafeleri gerçek anlamda asgariye indiren çözümüne bayıldım. Öğrencileri ve öğretmenlerini kutlarım.

  17. 140 milyon kişinin yılda geçeceği bir havalimanı için gerçekten Sabiha Gökçen müsaitse bunu kentin kuzeyinde, ormanların arasında planlayanların ağır cezada yargılanması gerekir.

  18. Teknik açıdan belirli bir olgunluğu olan projeler. Mimari açıdan geliştirilmiş iki boyutlu sunumlar, üçüncü boyutta eksikler… ama her şeyden önce geleceğin politika yapış şekline örnek oluşturuyorlar. Yani karşı çıkmak eleştirmek yerine alternatifler getirmek. Çok akıllıca ve bir üniversiteye gerçekten yakışır bir tavır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir