Yeni Lizbon müzenin dramatik dirsekli çatısı manzarasıyla birlikte ziyaretçilere açıldı.

 

Portekiz, Lizbon’da Londra firması AL_A tarafından tasarlanan Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi (MAAT), Lizbon Mimarlık Trienali denk gelecek biçimde Fundação Energias de Portugal (EDP) tarafından bu ay açıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bina Portekiz başkentin Belem alanı içinde yer alır ve Tagus Nehri yanındadır. Stirling ödüllü mimar Amanda Levete öncülüğünde, AL_A tasarım firması 15,000 adet üç boyutlu, camlı, beyaz seramik karoların nehir üzerinde bir yansıtıcı şeklinde, dalgalanan cephe oluşturacak dalgalı roofscape tasarlamıştır. Terastan onun akan formu ile bitişik nehir manzarasının, müzeye gelen ziyaretçiler dirsekli yapının tepesinde 2000 yaşındaki São Jorge Kalesi eşliğinde manzarasının keyfini çıkarabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Böyle geniş manzarası olan ve toplamda üç kata eşdeğer yükseklikteki binaya kamusal 75.350 metrekarelik alan eklenmişti. Ancak, müzenin dört galerisi ile bina alçak Lizbon silüetinin üzerinde kule değil farklı bir etki sunar.

 

 

 

 

 

 

 
Levete “Lizbon için EDP nin arzusunun anlamada, tasarımı rıhtımlar ve şehrin kalbine fiziksel ve kavramsal bağlantı oluşturma çok önemliydi” diyor. Devamla, “Kıyı tasarımını tam anlamıyla yansıtan bir proje kent için çok önemlidir. Sarkan çatı bir hoş geldiniz gölgesi oluşturur ve Ana Galeri’de, dört adet birbirine bağlı sergi alanlarının birinde güneş ışığını sıçrama için kullanılır. ” ifadelerini kullanıyor.

 

 

 

 

 

 

 
Müzenin açılışına rağmen, proje henüz tamamen tamamlanmış değildir. Başka bir galeriye ve restoranın (çatısı yoluyla) müzeye bağlanması bir yaya köprüsü yakınında henüz bitmiştir. Buna ek olarak, daha fazla kamusal alan Lübnanlı stüdyo Vladimir Djurovic’in Peyzaj Mimarlık firması tarafından tasarlanan bir park alanı bu komplekse eklenecektir. Önümüzdeki yıl Mart ayında başlaması planlanan projenin ikinci aşamasıdır.

 

 

 

 

Söz konusu galeri alanlarının üçü de 2017 yılında bitmiş olacaktır. Pynchon’ın Park galerinin tümü 10760 metrekarelik alan kaplar.

 

 

 

 
Kaynak: www.arcpaper.com

Çeviri : Mimdap 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir