Roma Müzesi : Elizabeth de Portzamparc Nimes Fransa

Güney Fransa’da, Nimes kentinde, Roma Arenaları ve  Nîmes amfitiyatrosu  karşısında yer alan bir bölgede, antik Roma surlarının ve arkeolojik kalıntılarının geçtiği alanda tasarlanan Roma Müzesi projesinde güçlük, uluslararası ölçekte bir referans olacak bir müze tasarlamakdı.

Açılan yarışmayı kazanan Elizabeth de Portzamparc’ın projesi birbirinden ikibin yıldan fazla süreyle ayrılımış diğer taraftan birbirine bakan güçlü bir mimari dialoğu gerçekleştirebildiği için seçildi. Proje modern kent ile eski ortaçağ kasabasını ayıran sınırın omurgası üzerinde yer almaktadır.

Proje farklılıkların vurgulanmasına dayanmaktadır. Müze ve Nimes kentinin antik arenası, yirmi yüzyıllık bir dialog kurmaya çalışmakta, iki farklı geometri iki farklı malzeme, iki şekil repertuarı iki şekilsel etkileşimi sağlamakta: büyük taş hacimleri ve dikey kemerler, onlara cevaben müzenin oluşturduğu ışıklı hacim.  Çağdaş mimarinin sıvı ihtişamı, şeffaflık oluşturmaya yönelik çabaları, site ve arkeolojik bahçe üzerinde yüzer gibi duran masif hacmi bu kompozisyonu tamamlamaktadır.

Müze bir kentsel mesire yeri olarak düşünülmüş, kentsel planlama ve perspektif mizansenini Roma mirası ve modern mimari ile tamamlayan bir proje ortaya çıkmış.

Méristème firmasından gelen peyzaj projesi Régis Guignard tarafından tasarlanmış. Arkeolojik bahçe, didaktik hedeflerle programlanmış, Roma öncesi, Roma, ve Post Roma dönemlerine ilişkin botanik katmanlar, bir dizi tam olarak müze biliminin gereklerine uygun şekilde sunuma hazırlanmıştır. .

Eski kentin giriş kapısı üzerinde bulunan müze, Cumhuriyet Caddesi ile bağlantılıdır ve saydam bir zemin üzerinden Nimes Arenasına bağlanmaktadır.

Müze, antik Roma duvarının kenarında bulunan yerde, kentin güçlü bir tutarlılıkla, içinde yaratıcı müze düzenlemesi  ve onu genişleten bir arkeolojik bahçe oluşturmak üzere  tasarlanmıştır.

Giriş salonu ve kafe, geniş bir iç sokak arasında yer almakta, müzenin halka kapalı olduğu zamanlarda  bile erişilebilir durumdadır.

Roma kalıntılarını takip edenler, arkeolojik bahçeden geçerek kilise avlusuna bağlanmaktadır.

Bu yarı kamusal geçit yayaları çeken bir roman ekseni oluşturmakta, kalıntılar ve Arena arasındaki bağlantıyı ortaya koymakta, görsel bir açılış ve arkeolojik bahçeye bir erişim oluşturmaktadır.

Bu pasajın merkezinde, yüksek atriyumda 17 metrelik bize müze boşluğu müzeyi  keşfetmek için davet sunmakta, bir perspektif ortaya koymaktadır. Uzun süre Nîmes sakinlerinin bilmediği bir parçası kalmış alınlık,  muhteşem bir şekilde tapınağın ana girişini yeniden yapılandırılmakta, kutsal propylaeum’larından yeni bir mekan doğurmaktadır. Bu kamu restitüsyonu projenin en önemli ve dokunaklı unsurudur.

Nimes kenti koleksiyonları, halen mevcut Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir bunlar arasında, Jean Jaurès bulvarının yapımı sırasında arkeolojik kazılarda bulunmuş Achilles ve Penthea mozaiği gibi 25000’den fazla  objeyi, saymak mümkündür.

Bu müstesna kalıntıların yer eksikliği nedeniyle halka sunulamadığı yetersiz mevcut müze alanı yeni proje sayesinde hakettiği konuma geçebilecektir.

Yeni müzenin hedeflerinden birisi de ışıklı cephe sistemindeki incelik, aynı zamanda museographic tur ve teknik yenilikleri, estetik boyutları, video projeksiyonları ve teçhizatları desteklenmesiyle son derece çekici olmaktır.

Müze yükselen bir gezi sistemi sunmakta, ana salondan başlayan Chambord Merdiveleri ile eğrisel çizgilere geçen yapı, rampalar ile daha yüksek bakış açılarına bağlanmakta. Geniş pencerelerle arenaya ve bahçeye bakan müze çatı terasından Nimes Tarihi’ni yirmi yüzyıllık bir zaman dilimi içinde görebilme olanaklarına sahip.


Proje Müteahhitleri – Mimarlık ve Museography: Elizabeth de Portzamparc
Yer: Nimes, Fransa
İlişkili Mimarlar: A + Mimarlık
İlişkili Mimar / ACMH: Alain-Charles Perrot
Peyzaj: SARL Méristème
Multimedya: Studio K
Grafik Tasarım: Locomotion Sarl
Çevre : Celsius Environnement
İnşaat Mühendisliği : L’Echo
Yapı Mühendisliği: Sarl André Verdier
Sıvılar Mühendisliği: Choulet Louis
Site Denetleme: Ateba
İşveren: Nîmes Kenti adına Fransa’nın Tarihi Anıtlar Müdürü Mimar: Alain-Charles Perrot
Kentsel Planlama: Christian de Portzamparc
Program: Kentsel grid planlaması; bir arkeolojik bahçe Musée de la Roma dönemi müzesi inşaatı, bir kongre merkezi ve otel
Müze Yüzeyi: 8380 m²

Kaynak: Archdaily

Çeviri:Mimdap

3 Comments

  1. Bizde bazı tarihi alanların projeleri mahkeme kararı ile iptal edilirken Roma’da bence muhteşem bir proje gündeme taşınıyor. İki farklı ülke iki ayrı durum.

  2. Roma İmparatorluğunun baş eserlerinden birinin dibinde yapılan bu yorumu cesaretli, mimarlık adına umut verici ve ön açıcı olarak görüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir