IŞİD’in Musul’da kükürt üretim tesisini ateşe vermesinin ardından tesisten çıkan zehirli gaz Türkiye’ye doğru ilerliyor. BirGün’e konuşan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği’nden Kadıoğlu, “Tehlike ölümcül değil, yağmur suyunu kullanmayın” dedi.

 

 

 

 

 

IŞİD’in hava saldırılarını engellemek için Musul’un Mişrak kentindeki kükürt üretim tesisini yakmasıyla ortaya çıkan zehirli gazın bugün Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan sülfür dioksit gazının sınır kentlerinde görülecek yağışla birlikte asit yağmuru riski taşıdığı belirtildi.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, zehirli gazların Türkiye’ye geldiğini gösteren bir harita yayımladı. NASA’da görevli bilim insanlarının yaptığı açıklamada, 20 Ekim’de Mişrak çevresindeki ısı değişikliğinin uydular tarafından tespit edildiği, bir sonraki gün ise kükürt üretim tesisinden yükselen beyaz dumanın belirlendiğini aktarıldı. Açıklamada, Irak’ın kuzeyi ve ortasına doğru sülfür dioksitin yayılmaya başladığı kaydedildi.

 

 

Yağmur suyuna dikkat

 

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu BirGün’e konuştu. Kadıoğlu, açığa çıkan sülfür dioksit gazının rüzgâr nedeniyle Türkiye sınırına ulaşmasıyla ilgili olarak, “Tehlike ölümcül değil” dedi. Kadıoğlu, “Kükürt dioksit oranı ülkemize çok büyük miktarda gelmiyor. Çünkü uzağız ve kaynağında değiliz. Gelen de, yağmurla birlikte inecektir. Yağmur suyunu kullanmamak gerekiyor. İlk yağan yağmurda olur, sonraki yağan yağmur biraz daha temizlenecektir. Aslında bizim alışmadığımız bir şey değil, kışın soba yakerkern ya da kentlerde kömür kullanırken zaten kükürtü kokluyoruz. Tedbir için, yağmur suyunu kullanmamak, kapalı yerlerde kalmak gerekiyor” diye konuştu.

 

 

Asit yağmuru riski zayıf

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise, sülfür bulutlarının azalarak Türkiye’ye doğru ilerlediğini açıkladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, “Olayla ilgili yapılan meteorolojik değerlendirmede bölgede önceki gün görülen yağışlar gece kesildi. Ancak meteorolojik şartlar göz önüne alınarak, dün bölgede güneyli rüzgâr akışlarına yağış eşlik etmesi beklenmediğinden asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğu değerlendirilmektedir. Bugün bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir.” denildi.

 

 

AFAD’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak “Sınırlarımıza bir miktar ulaşmış vaziyette. Vatandaşlarımız kapalı mekânda bulunmalı. Fakat henüz uyarı yapmaya gerek yok” şeklinde konuştu.

 

 

Kezzap iddiası

 

 

Meteoroloji editörü Gökhan Abur ise Musul’dan gelecek SO2 gazlarının nem oranının artmasıyla H2SO4’e dönüşeceğini belirterek “Bu da halk dilinde kezzap” dedi.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir