Çanakkale’de, Kepez Limanı’na yanaşan gemilerden alınan zehirli yağlı atıkların döküldüğü boş arazi kepçeyle kazılmaya başlandı. Kepçenin vurulduğu her yerden çuvallar dolusu atık çıktı.
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, 11 Ekim Perşembe günü, ihbar üzerine takibe aldıkları Çanakkale Belediyesi’ne ait resmi plakalı kamyonların, Kepez Limanı’ndan yükledikleri zehirli yağlı atıkları (slaj) yeni şehir mezarlığı yanındaki boş araziye boşalttığını belirledi. Arife günü bölgeye dökülen ancak henüz üzeri toprakla örtülmeyen yüzeydeki bir kamyon atık toplatıldı. Bölgeye ne kadar atık gömüldüğünün belirlenmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden gelen üç uzman nezaretinde kazı çalışmaları başlatıldı. Bir kepçe tarafından kazılan alanda toprak altında çuvallar ve poşetler içinde atıklar çıktı. Kepçenin vurulduğu her yerden atık çıkması ilgilileri de endişelendirdi. İşçiler toprak altından çıkan atıkları başka çuvallara koyup kamyona yükledi.
Belediye temizliyor
áİl Çevre ve Orman Bölge Müdürü Mahmut Ustabaş, dökülmek üzereyken yakalanan bir kamyon atık ile şuana kadar toprak altından çıkarılan atıkların miktarının 8.5 tona ulaştığını söyledi. Atıkların tartılarak belediyeye ait depolarda yediemine alındığını belirten Ustabaş, “Biz bölgenin tamamını temizlemek için çalışmalara başladık. İlk olarak radyasyon ölçümleri yapıldı ve herhangi bir sızıntı tespit edilmedi. Bu arada Boğaziçi Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’ne de bir yazı yazarak heyet istedik. Üniversite yetkilileri, sahanın tamamen temizlendiğine dair rapor verene kadar çalışmalarımız sürecek. Gerekirse sahanın tamamını kazarak toprağın altı kontrol edilecek” dedi.
TÜBİTAK inceleyecek
Atıklardan alınan numunelerin TÜBİTAK’a gönderildiğini hatırlatan Ustabaş, 1 haftaya kadar gelmesi beklenen numune sonuçlarına göre olayda ihmali olanlara kesilecek para cezalarının miktarının belirleneceğini, ardından dosyanın savcılığa gönderileceğini söyledi.
Kaynak: Hürriyet