Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 21 yıl önce Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla “tarihi aşama” kaydeden Avrupa bütünleşmesinin Türkiye’nin üyeliğiyle devam etmesi gerektiğini bildirdi.

berlin.jpg

Bağış, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 21. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bugün, bir dönem sadece bir kenti değil tüm dünyayı ikiye bölmüş Berlin Duvarı’nın yıkılışının 21. yıldönümüdür. Bu olay, insan özgürlüğü önüne set çekilemeyeceğini bir kez daha ispat etmiştir” ifadelerini kullandıBerlin Duvarı’nın yıkılması ve ardından Doğu Bloku’nun çözülmesiyle, “tarihin en önemli barış projesi” olan Avrupa Birliği’nin doğuya genişlediğini kaydeden Bağış, 16 milyon nüfuslu Doğu Almanya’nın, her türlü kaygı ve soru işaretine rağmen, bir gecede Batıyla birleştiğini, aradan geçen zamanın bu birleşmenin önünü açan liderleri tarih önünde haklı çıkardığını belirtti.

Bağış, mesajında ayrıca şunları kaydetti:
“Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla tarihi aşama kaydeden Avrupa bütünleşmesi, mutlak surette Türkiye’nin üyeliği ile devam etmelidir. Türkiye’nin üyeliği, Avrupa’nın zihnindeki duvarların yıkılması anlamına gelecektir. Bu ise hiç şüphesiz, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi vizyon sahibi, cesur liderlerin Avrupa’nın geleceğine katkısıyla gerçekleşecektir.

Avrupa’da tarihi sorumluluk ve sağduyunun galip gelmesini arzulamaktayız. Tarih göstermektedir ki Avrupa’nın ihtiyacı yeni duvarlar değil, yeni köprülerdir. Avrupa ile sınırlarımızda yeni bir Berlin Duvarı istemiyoruz.” Bağış, tarihin, böyle bir duvar kurulsa bile eninde sonunda yıkılacağını gösterdiğini belirterek, Türkiyesiz bir Avrupa Birliği’nin de tamamlanamayacağını vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir