Tasarım Konsepti

1970’lerde Koninklijke Coöperatieve Cosun UA (Suikerunie / Hollanda Şeker Birliği), Breda’da yeni bir genel merkez arayışına girdi. Breda’nın batı eteklerinde yer alan seçilen konum, yakınlardaki yerleşim alanlarının gelişmesinden önceydi. Suikerunie, uygun bir merkez ofisi tasarlaması için Wim Quist’i görevlendirdi ve bu ofis nihai olarak 1975 civarında tamamlandı; orijinal tasarım, Suikerunie tesisinin batı tarafındaki erişilebilirliğe öncelik verdi.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Bir garaj ve kapı kulübesiyle çevrili giriş kapısı, ziyaretçileri yeşil, park benzeri çevreye davet ediyordu. Çalışanlar ve misafirler binanın güneybatı tarafındaki girişe yönlendirildi. Olay örgüsünün yapısının çapraz yönelimi, bu yaklaşımdan etkilenen kasıtlı bir seçimdi. Zeminler, sanatsal unsurlar ve yapılar toplu olarak Cosun 1 mirasının kalbinde titizlikle hazırlanmış bir bütün oluşturdu.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Yirmi yılı aşkın bir süredir Cosun 1’deki durum çok az değişiklik gösterdi. Özellikle kuzeyde ve doğuda bir yerleşim alanı ve bir polis karakolu inşa edildi. Yüzyılın başında dört ek ofis binası için planlar ortaya çıktı ve iki tanesi sonunda meyvelerini verdi. 2011 Cosun / Suikerunie genel merkezlerini boşaltarak binayı boş bıraktı.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Garaj ve kapıcının evi yıkıldı, sanatsal unsurlar ortadan kalktı ve zemin katı vasatın altında bir otoparka dönüştürülürken erişim yolu Zuilenstraat da ortadan kalktı. Önümüzdeki yıllarda Cosun bölgesinin yeniden canlanmasına ve yerleşim bölgesi haline dönüştürülmesine tanık olacağız. Yeraltı çözümleri park ihtiyacını giderecek ve konut yapıları yeniden park ortamına dönüşecek. Cosun 1 / Suikerunie, bu dönüştürücü yolculuğun açılış aşamasını işaret ediyor.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Binanın incelenmesi, belediye tarafından yürütülen, çeşitli kitaplardan alınan belgeler ve Breda şehrinin çizim arşiviyle tamamlanan kültürel ve tarihi bir değerlendirmeyi gerektiriyor. Değerli mimar Wim Quist (1930-2022) ile binayı ve planlarımızı görüşmek üzere birçok ziyaret gerçekleştirildi. Bu etkileşimler aracılığıyla farklı ilkeleri ayrıştırdık ve Cosun 1’in dönüşümüne yönelik kritik hususları belirledik.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Cosun 1, parkın içinde yer alan, kendine özgü bir açısal kıvrımla karakterize edilen, şüphe götürmez kübik bir yapıdır. Duvar işçiliğinden inşa edilen cepheleri, derin girintiler ve tutarlı bir tasarım sergileyerek binanın sade ifadesine katkıda bulunuyor. Buna karşılık, kesime bakan cephe çift katmanlı son teknoloji bir estetiğe sahip: tam bir cam cephe ve güneşten korunma için ayarlanabilir çıtalar.

Cosun 1

Kat planı

Binanın dikkat çekici , bağımsız kimliğini ve etkileyici cephelerini korumak çok önemli ilkeler olarak ortaya çıktı. Rasyonel cephe sunumu, küçük ayrıntılara kadar titizlikle geliştirildi ve görünürdeki sadeliği ancak karmaşık işçiliği sergiliyor. Sağlam dış tuğla kabuk ile ‘astarın’ havadar yapısı arasındaki malzeme , renk, tasarım ve görünüm açısından dikkate değer kontrast, desenlerinde, katmanlarında, dinamiklerinde ve ifadelerinde açıkça görülmektedir.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Cosun 1’in yapısının merkezinde, temel çerçeveyi sağlayan cephe, çekirdekler ve iki sütun yer alır . Kalan katlar, bölme duvarları ve asma tavanlarla karakterize edilen ofis düzeni binanın karakterine asgari düzeyde katkıda bulunduğu ve ortadan kaldırılabileceği için açık bölme için esneklik sunar. Orijinal tasarımın konut amaçlı uygunsuzluğu ve yaklaşık 4 metrelik cömert kat yükseklikleri göz önüne alındığında, bina geniş ve ayırt edici daireler yaratmaya oldukça uygundur. Önemli bir husus, binanın ifade gücünü ve ritmik estetiğini kesintiye uğratmadan korumak için duvar cephesine yakın dış mekanlara ustaca değinmektir.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Cosun 1’i dönüştürürken, cephe boyunca yaşam alanlarını maksimuma çıkarırken destekleyici işlevleri merkezin etrafına yerleştirmeye odaklanan yeni bir düzen tasarladık . Bu yaklaşım, hem bodrum katını hem de çatıyı etkinleştirme niyetimizle zenginleştirilmiş çok çeşitli daire seçenekleri ortaya çıkarıyor. 39 daire arasında, 60 ila 150 metrekare arasında değişen 23 farklı tip sunduk ve özel tipolojiler ve kat planları oluşturmak için benzersiz açılardan yararlandık .

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Wim Quist’in önerisini takiben, dış mekan alanları olarak hizmet verecek şekilde duvar cephesinin köşelerine ve diğer stratejik konumlara kış bahçeleri önerdik. Kesime bakan cephe için vizyonumuz, dış mekan alanlarını güneş perdeleri olarak dahil etmeyi ve yenilenen cephenin ayrılmaz bir parçası haline gelmeyi içeriyor. Ayrıca, bu alanlara yeşillik entegre etmeyi amaçlıyoruz.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Başlangıçtaki kentsel gelişim planında Cosun 1 / Suikerunie, belirlenen rotanın sonunu işaret ediyordu. Kesime bakan cephe, binanın bu rotanın sonunda ortaya çıktığı ve bireyleri girişe doğru yönlendirdiği doruk noktası olarak hizmet etti. Gözden geçirilmiş senaryoda, parkın tasarımı artık bir rota olarak işlev görmüyor, bunun yerine farklı yönlere ve patikalara sahip bir bina topluluğuyla bütünleşiyor. Sonuç olarak, batı cephesi Cosun 1’e daha optimal ve farklı bir giriş noktası olarak ortaya çıktı. Bu güncellenmiş bağlamda, cephe artık mahremiyet, yeşil manzaralar ve dış mekanlara odaklanan işlevselliğe öncelik vererek kesime doğru açılıyor .

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Cosun 1 binasının tamamı hem işlevsel hem de konut amaçlı hizmet veren bir bodrum katına sahiptir. Pratik yönü depo odaları ve teknik alanları içerirken, bir kısmı konutlar için kullanılıyor ve bu da boşluklu iki kat yükseklikte evlerle sonuçlanıyor. Daha önce ihmal edilen pitoresk bir manzaranın kilidini açmak için çatıyı etkinleştirmek bir öncelikti. Önceden var olan çatı yapılarını tek, daha düşük hacimli bir tasarımla değiştirdik. 4. kattaki beş konuttan erişilebilen ek kat ve çatı bahçesi, çatı deneyimini zenginleştiriyor. Metalden inşa edilen ve çıtalı bir cepheye sahip olan yapı, binayı tamamlıyor, renk ve ritim açısından binayla uyum sağlarken ikincil bir rolü de koruyor.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Cosun 1’in başlangıçta üçlü cam içeren duvar örgüsü cephesine rağmen, inşaat sırasında alışılmadık bir tercih olmasına rağmen, açılıp kapanabilen pencerelerin olmaması ve camların gömülü yapısı herhangi bir ayarlamayı engelledi. Bu cepheler, mevcut dönüşümde dört parçalı, zeminden tavana pencere çerçeveleriyle değiştirildi. Yeni tasarım üç cepheyi birleştiriyor: sabit cam, hareketli bölmeli cepheler ve kış bahçeleri için katlanır cepheler. Çeşitli işlevselliklerine rağmen, bu cephelerin profilleri ve görünümleri, orijinal yapılandırmaya benzer tutarlı ve dingin bir cephe görüntüsü sağlamak için standartlaştırıldı.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Cosun 1’in dönüşümü için sürdürülebilirlik hususları, yeni inşaatlara göre daha az sıkı enerji yönetimi gerekliliklerini gerektirir . Ek yalıtım uygulayarak, yenilikçi tesisatlar ekleyerek ve yerden ısıtma-soğuk depolama kullanarak, yeni yapılar için belirlenen standartlarla başarılı bir şekilde uyum sağlıyoruz. Daha da önemlisi, bakış açımız Cosun 1’in uzun süreli (yeniden) kullanımıyla elde edilen en üst düzeyde sürdürülebilirliği vurgular. Binanın işlevsel uyarlanabilirliği ve içsel kalitesi, yıkım eğilimlerini caydırarak, amacına uzun süre hizmet etmesini sağlayarak sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.

Cosun 1

© Sebastian van Damme

Proje Bilgileri:
Mimarlar: EVA architecten
Alan: 5500 m²
Yıl: 2023
Fotoğraflar: Sebastian van Damme
Üreticiler: AMG Railing, Cladding, Derako, Hicon, Schüco Windows & Doors
Baş Mimarlar: Maarten Terberg ve Jasper van Uitert
Peyzaj Tasarımcısı: Buro Beuk
Kurulum Danışmanı: Huygen Installatie Adviseurs
Şehir: Breda
Ülke: Hollanda

Kaynak: www.arch2o.com

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir