Çifte Saraylar Mevkiinde Lido’dan Reina’ya / Arif Atılgan - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Çifte Saraylar Mevkiinde Lido’dan Reina’ya / Arif Atılgan
Share 10 Şubat 2017

1800 lü yılların sonları.. 2. Abdülhamid, kızları Naime ve Zekiye Sultanları Plevne kahramanı Gazi Osman Paşanın oğullarıyla evlendirir. Naime ile Kemaleddin Paşa, Zekiye ile Nureddin Paşa evlenir. Padişah her iki çifte Ortaköy’de birer yalı hediye eder. Yalılar sultanların kendi adlarıyla anılır. Daha sonra, 5. Murad’ın kızı Hatice Sultanı sıradan bir insan olan Ali Vasıf Beyle evlendirir. Ona da aynı yerde bir yalı hediye eder.

 

 

                        Çifte Saraylar (Naime ve Hatice Sultan Yalıları)

 

 

Naime Sultan Yalısı ile Hatice Sultan Yalısı Ortaköy camiinin yakınında yan yanadır. Bu sebepten bunlara Çifte Saraylar denmiş ve o çevre de bu adla anılmış.  Zekiye Sultan Yalısı, iki yalının biraz daha Karadeniz tarafında bulunmaktadır.

 

 

                       Hava Fotoğrafı

 

 

Zekiye Sultan Yalısı 1940 yılında yanmış. Onun yanındaki arsaya 1942 yılında Lido isimli otel inşa edilmiş. Tesiste otel, yeme-içme mekânı ve yüzme havuzu bulunuyordu. Yüzme havuzu 33/15mt ebadında olup Türkiye’de ilktir. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü 1943-1961 yılları arasında faaliyetini bu havuzda sürdürdü. 1943 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu bu otelin duvarına ilk duvar resmi çalışmasını yaptı. Mimarı Halit Femir’dir.

 

 

                       Lido Oteli

 

 

1964 yılında Ragıp Gümüşpala Lido Otelde öldü. Gümüşpala 1960 yılında bir süre Genelkurmay başkanlığı yaptıktan sonra emekli oldu. Daha sonra 27 Mayıs 1960 ihtilalında iptal edilen Demokrat Partinin yerine kurulan Adalet Partisinin Genel Başkanı seçildi. Kendisinin ölümü üzerine yerine geçen Süleyman Demirel 1965 yılındaki ilk seçimi kazanarak başbakan olmuştu.

 

 

                       Lido Otelinin Havadan Görüntüsü

 

 

2000 yılında bu mevkideki boş bir arsada Laila isimli gece kulübü açılmış çok sükse yapmıştı. Bunun üzerine 2002 yılında Lido oteline Reina Kulübü açılır. Burada otel ve havuzun iki yanındaki soyunma kabinleri çeşitli yeme-içmeciler olarak düzenlenir. Havuzun üzeri ise doldurulmadan kapatılmış orası da aynı şekilde değerlendirilmiş.  Reina’da çeşitli ünlü lokanta ve barlar bulunmaktadır. Bugün sadece ülkemizde değil, tüm dünyada tanınan bir eğlence mekânıdır.

 

 

                        Reina Kulüp

 

 

2016 yı 2017 ye bağlayan yılbaşı gecesi Reina’nın içersinde acı bir terör saldırısı gerçekleşti. Bu konudaki haberlerde Çifte Havuzlar ve Lido sözcükleri de çokça geçiyordu. Hepsini kabaca anlatmak istedim.

 

 

(Fehime) Naime ve Hatice Sultan Yalıları restore ediliyor. Zekiye Sultan Yalısı fotoğraflarından projesi çıkarılarak yeniden yapılacakmış. Tescilli olup olmadığını bilmediğim Lido Otelinde ise halen Reina isimli kulüp bulunmaktadır.

 

 

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org