İnşaat çalışmaları 4 yıldır tamamlanamayınca bölgede faaliyet gösteren işyerlerinin sahipleri ve vatandaşlar isyan etme aşamasına geldi.

metro4.jpgÜçyol-Üçkuyular Metro hattının çalışmaları da, Aliağa-Menderes Hızlı Tren Projesi inşaatıyla eş zamanlı olarak 2005 yılında başladı ve projenin 2007 Haziran ayında biteceği açıklandı. Ancak bu proje de kentin çözüm bulunması gereken bir diğer sorunu oldu. Projenin ilk ihalesi, maddi durumunun kötüye gittiği iddia edilen Bayındır İnşaat’a verildi. Firma, sahiden de aradan geçen süre sonunda gereken maddi kaynağı bulamadı ve işi yarım bıkaktı. Bu durum, ekonomik krizden olumsuz etkilenen İnönü Caddesi esnafını bitirme noktasına getirdi.

İnönü Caddesi’nde, Askeri Hastane ile Nokta durağı arasındaki yaklaşık 1 kilometrelik bölümdeki hat, tünel inşaatı nedeniyle araç trafiğine kapatıldı. İnşaat sahasının da kaldırımlara konulan beton bariyerlerle çevrilmesi esnafa darbe indirdi. Son birkaç ay içinde 30’a yakın işyerinin kapısına kilit vurduğu belirtilen caddede, esnaf kan ağlamaya başladı. Birçok esnaf, dükkanının girişine satılık ya da devren kiralık tabelaları koydu. Vatandaşlar ise daraltılan kaldırımlardan engelli vatandaşların tekerlekli sandalye ile geçemediğini, kazılan daha sonra da öylece bırakılan çukur bölüme çevre binaların kırılan kanalizasyon şebekelerinden lağım suyu dolduğunu ve bu durumun kötü koku ile sevrisineğe neden olduğuun belirterek isyan etti.

Trafik rahatlayacaktı
Büyükşehir, kentteki ulaşım sorununu çözmek, kentiçi trafiği rahatlatmak amacıyla 2005 yılı mart ayında, 5.5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular Metro hattı için ihaleye çıktı. 10 firmanın teklif verdiği ihaleyi, 90 milyon 898 bin 248 TL’ye Bayındır inşaat kazandı. Üçyol-Üçkuyular hattının da devreye girmesiyle, mevcut 11.5 kilometrelik Üçyol-Bornova hattıyla birlikte, günlük yolcu taşıma kapasitesinin 90 binden 180 bine çıkarılması öngörüldü. Yerin 25 metre altından gitmesi öngörülen metro hattı boyunca 6 adet istasyon planlandı. Amaç, kentin en önemli arterlerinden biri olan ve trafiğe çıkan araç sayısının her geçen gün artması nedeniyle ulaşım sorunu yaşanan İnönü caddesini rahatlatmaktı. Hattın devreye girmesiyle birlikte Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Gümüldür, Alaçatı, Urla gibi ilçe ve beldelerden gelen vatandaşların da, metro ağı ile kent merkezine taşınması öngörüldü. Ayrıca Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Üçkuyular ve Hatay’dan gelip, kent merkezine giren yüzlerce otobüs de hattın devreye girmesiyle servis dışı bırakılacak, otobüsler kent merkezine girmeden en yakın metro istasyonuna besleme hatları ile çalışacaktı. Bir yandan metronun devreye girmesi diğer yandan da 500’e yakın belediye otobüsünün devre dışı kalmasıyla, kent merkezinde trafik açısından rahatlama olması planlanmıştı.

Duraklar belirlendi
5.5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular Metro hattı tamamlandığında İzmirspor (Askeri Hastane), Hatay (Renkli durağı), Göztepe (İlahiyat Kavşağı), Poligon (Poligon durağı), Güzelyalı (Güzelyalı Tansaş) ve Fahrettin Altay (Fahrettin Altay Meydanı’nda) duraklar inşaa edilecekti.
Üçyol-Üçkuyular Metro Hattının devreye girmesiyle, Üçyol’dan metroya binen biri, yaklaşık 9 dakika sonra Üçkuyular’a ulaşacaktı. Her istasyonda 4 çıkış noktası bulunacaktı. Bu çıkış noktaları, İnönü caddesinde yeraltından karşıdan karşıya geçişleri sağlayan altgeçitler olarak da kullanılabilecekti. Yerin 25 metre altında derin tünel sistemiyle inşaa edilmesi öngörülen metro hattı tamamlandığında, Üçyol-Bornova hattı 26 dakikada ulaşılabilir hale gelecekti. Tüm bu öngörülerle başlanan inşaat, yılan hikayesine döndü.

Haziran 2005’te CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle temeli atılan hattın 24 ayda yani 2007 yılı Haziran ayında tamamlanıp hizmete girmesi öngörüldü. Ancak, inşaata ilk harcın atıldığı Haziran 2005 tarihinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen İzmirli, Üçyol-Üçkuyular arasındaki modern ulaşıma kavuşamadı. İnşaat ihalesini kazanan Bayındır İnşaat’ın içine girdiği mali krizi aşamaması nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldığı metro hattı inşaatının 2. ihalesini kazanan Bozoğlu İnşaat da taahhüt ettiği sürede çalışmayı tamamlayamadı. Aksilikler birbirini izledi ve 31 Ekim 2008’de bitmesi öngörülen inşaatın tamamlanma tarihi sürekli sarktı. Zeminin kötülüğü, İnönü caddesindeki binaların tünelin geçtiği güzergaha çok yakın olması öngörülen iş takvimine uyulamamasında önemli rol oynadı.

Zor günler
2008 yılı yaz aylarında demir fiyatlarında yaşanan yüzde yüze varan artışlar diğer projede olduğu gibi Üçyol-Üçkuyular Metro hattı inşaatını da etkiledi. 2008 yılı Ekim ayında bitmesi öngörülen iş, firmaya verilen 15 aylık süre uzatımının ardından 2010 yılı Ocak ayına kaldı. Bu arada yerin 25 metre altında devam eden tünel inşaatı nedeniyle İnönü caddesinin, Askeri hastane ile Nokta durağı arasında kalan bölümü araç trafiğine kapatıldı. Oluşturulan şantiye nedeniyle kaldırımlar da daraltılıp beton ve demir perdeler çekildi. Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren esnaf, yaklaşık 4 yıldır bitirilemeyen metro inşaatı nedeniyle de zor günler geçirmeye başladı. Kapanan yol ve kaldırımlar esnafın işlerini vururken, metro inşaatı nedeniyle birçok işyeri kepenk kapattı. Zeminin kötü olması nedeniyle tünel açma çalışmaları sırasında zaman zaman yaşanan çökmeler, cadde üzerindeki apartmanlarda oturan vatandaşların da korkulu rüyası haline geldi. Esnaf, tepkisini zaman zaman çeşitli eylemler yaparak, pankartlar asarak gösterdi.

Göçükler oldu
Bu arada inşaat devam ederken önce Güzelyalı Tansaş önünde ardından da Nokta durağında ve İnönü caddesinin Fahrettin Altay meydanına açıldığı bölgede değişik tarihlerde 3 ayrı göçük meydana geldi. Can kaybı yaşanmayan göçükler nedeniyle İnönü caddesinin belirli bölümleri geçici olarak araç trafiğine kapatıldı. Büyükşehir, önlem olarak da İnönü caddesine ağır tonajlı araçların girişini yasakladı. Yol üzerindeki trafik ışıkları da flaş yani yanıp söner konuma getirildi. Fakat bütün çabalar inşaatın öngörülen sürede bitmesine yetmedi.

Bugün gelinen noktada 5.5 kilometelik metro tünelinin yaklaşık 5.3 kilometrelik bölümü tamamlandı. Bir yandan tünelin kalıcı betonları atılırken diğer yandan da yer altında inşa edilecek istasyonların betonlama çalışmalarına devam edildi. Bu arada istasyon merdivenlerinin binaların alt kısımlarına denk gelmesi nedeniyle projede revizyona gidildi. Binaların, tünel inşaatına çok yakın olması nedeniyle Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının yer aldığı bölümdeki 250 metrelik bölümün farklı bir yöntem uygularak kazılması gündeme geldi. Büyükşehir, zeminin çürük olması nedeniyle can ve mal kayıplarını önlemek için önce tünelin yan ve üst betonlarını atıp ondan sonra içini kazma kararı aldı.

“Veresiye simit”
İnönü Caddesi’nde simit poğaça börek gibi unlu mamüller satarak geçimini sağlayan Ramazan ve Gülseren Öcal çifti, bitmeyen metro inşaatı nedeniyle esnafın kan ağladığını belirtti. Ramazan Öcal, “Simit ve poğaçayı bile veresiye satıyoruz. Artık, veresiye defterinde yazacak yer kalmadı. Yolun kazılı olması nedeniyle akşamları devriye gezen polis araçları içeri giremediğinden hırsızlık olaylarında artış var” dedi.

Süreç nasıl işledi?
– İlk ihale Mart 2005’te gerçekleşti. Bayındır İnşaat 90 milyon 898 milyon 248 bin TL’ye ihaleyi aldı
– 2 Haziran’da 2005’te Deniz Baykal Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la birlikte temel attı. Hattın 24 ayda tamamlanması öngörüldü.
– İlk kazma 5 Temmuz 2005’te vuruldu.
– 14 Şubat 2006 tarihinde Büyükşehir, Bayınır İnşaat’a işlerin planlanan program çerçevesinde ilerlemediği için ihtar çekti.
– Kasım 2006’da ihale iptal edildi.
– 23 Ocak 2007’de ikinci kez ihaleye çıkıldı.
– 3 Nisan 2007’de gerçekleştirilen ihaleyi Bozoğlu aldı.
– İtirazlar nedeniyle Bozoğlu ile sözleşme ancak 8 Mayıs’ta imzalanabildi.
– İkinci ihalenin ardından 31 Ekim 2008’de bitmesi planan iş yine sarktı ve müteahhit firmaya Ocak 2010’a kadar 15 aylık süre uzatımı verildi.

Kaynak: Yeni Asır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir