Mimar: Barton Myers

Tempe, Phoenix metropolisteki 2 düzine banliyöden biri. Burası tam bir tarihi kent merkezi. Özellikle Mill Avenue Bölgesi, 1990’lı yıllarda yapılan bir yeniden gelişim planının ürünü olan pek çok dükkân, restoran, kondominyum ve ofis kuleleri ile dolu.

Bu planın en önemli özelliği, planlama bölgesinin kuzey tarafındaki 3,22 kilometre uzunluğundaki yapay gölün oluşturulmasıydı.

2000 yılında, kent sakinleri, verdikleri verginin bir sanat merkezi yapılmasında kullanılmasına dair oy kullandılar. 105 000 metrekarelik alana sahip sanat merkezi, yapay gölün hemen yanında olacak. Yapılan yarışma sonunda finale kalan 3 plan şeması arasından, Los Angeles merkezli firma Barton Myers ile Architekton isimli yerel firmanın yaptığı şema kazanan seçildi.

Şemadaki 8000 merekare büyüklüğündeki simgesel yapı, kentin ruhunu yansıtıyor. Tempe, hala oldukça büyük, 3000 oturma kapasiteli bir performans sanatları merkezine sahip. Ancak, yeni yapılacak olan sanat merkezi, tamamen farklı ihtiyaçlara hitap edecek gibi görünüyor. Mimarlar, 9 farklı yerel sanatçı gruba ev sahipliği yapacak bir alan tasarladılar. Bununla birlikte, kokteyller, evlilik törenleri, festivaller için uygun büyük çaplı mekânlar da sanat merkezi içerisine yerleştirildi.

Tüm sanat merkezlerinde olduğu gibi, buranın da akustiği için önemli bir çaba sarf edilmiş. Bina, havaalanına, çevre yoluna ve tren istasyonuna olan yakınlığı ile de oldukça iyi bir mekânda konumlanmış.

Kaynak: archrecord
Çeviri: mimdap

4 Comments

  1. mimarlığa giden yolda engeller tabi ki olacak, ama mesele engeli arkamızdakinin ayağına takılacak şekilde kaldırmak değil,düzelterek daha düzgün bir yolda yürümek ve mimarlığı insanla birlikte yaşatmak.
    aysel can ekşi

  2. Bu su kenarında olmak, bu salonda müzik ziyafetine konuk olmak, yapının özeninin farkına varmak, doğaya bu yapının yanından bakmak isterdim.

  3. Bizde olsa ne saldırılar yapılırdı ne suçlamalarla karşı karşıya kalırlardı. Yaşasın Mimarlık.

  4. Tam bir konstüksiyon tasarımı. Üç boyutta bir ağ örgütlenmiş. Aslında modern dönmein Nervi gibi ustalarının tavan modelleri, malzemeden dokuya geçme denemlerinin günümüz versiyonu gib.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir