Tasarım: Benzhe Design

Güç Atölyesi, Şangay Pudong Yeni Bölgesi, Jinqiao’daki EKA Sanat Bölgesi’nde yer almaktadır.

Başlangıçta, 1950’lerde ve 1960’larda Çin Gemi İnşa Donanma Enstrümantasyon Fabrikası (CSNIF) olan Bina 462’deki ekipman ve güç atölyesiydi. Sahibi tarafından görevlendirilerek alanın genel planlamasını ve yenileme tasarımını gerçekleştirdik. Parkın çekirdeğini oluşturan binanın yenilenmesi ve canlandırılmasında, yalnızca tarihe saygı gösterilmesi ve özgün kültürel hafızanın mümkün olduğu kadar korunması değil, aynı zamanda çağdaş iş, yaşam tarzı ve diğer çoklu ihtiyaçların da karşılanması gerekmektedir. işlevsel iş, yani eski binaya yeni bir canlılık enjekte edilecek, zaman ve mekanı aşan bir diyalog başlatılacaktı.

 

Güç Atölyesi, orijinal çift balıksırtı kiriş yapısını ve kırmızı kiremitli eğimli çatıyı koruyor. Cephenin geniş alanında sade ve doğal bir tarz sergileyen Isshiki Shimizu kırmızı tuğla kullanıldı. Hava koşullarına dayanıklı siyah çelik plakalardan yapılmış saçak ve pencere eşiklerinin tasarımıyla eşleştirildiğinde bina, orijinal endüstriyel tadı yeniden yakalarken bir yandan da samimiyet duygusunu koruyor. Tüm yapı taşları, çeşitli manzaralar ve zengin duyusal deneyimler yaratmak için serpiştirilmiş, üst üste yerleştirilmiş, düzenlenmiş ve oyulmuş. Güneydeki sahil tarafında, kırmızı tuğla zeminin uzatılması, açık salıncak alanının su üzerinde yüzüyormuş gibi görünmesini sağlayarak bina ile doğa arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor. Bina ile insan ve doğa arasındaki ilişkiye odaklanan Benzhe Mimarlık Tasarım’ın tasarım konseptini tam olarak ortaya koyuyor.

 

Zemin kat çoğunlukla açık planlıdır, bu da ikincil yenilemenin neden olduğu hasarı önleyebilir ve binanın sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine izin verebilir. Binanın güney cephesinde, üst katlardaki ticari kiracılara akışı kolaylaştıran ve cephenin görsel görünümünü zenginleştiren, sol ve sağ tarafta açılı girintili merdiven bulunmaktadır. Orta alanda, ikinci kat, şeffaflık ve endüstriyel tarz duygusuyla iç mekanın yüksek alanını herhangi bir engel olmadan gösteren uzun siyah, hava koşullarına dayanıklı çelik çerçeveli cam pencerelerle yerleştirildi. Zemin katta, binaya zarafet ve düzen kazandırmak amacıyla katlama çizgisi kalıplama yöntemi akıllıca kullanıldı. Doğal ışık sağlamak için güneydoğu köşesine çelik çerçeveli bir cam kutu yerleştirildi. Aynı zamanda güney cephedeki dağ duvarı ortadan kesilerek, asma balkon yerleştirerek gerçeklik ile gerçeklik arasında bir kontrast oluşturuldu. Dağ duvarının alt kısmında içe doğru istifleme kullanılmıştır. Cam kutu havada yüzüyor gibi görünüyor. Şık modelleme, zamanın nabzını eski binaya aktardı.

 

Binanın ana caddeye bakan kuzey cephesinde modern, minimalist bir tarz benimsenmiştir. Büyük düz uzun cam pencereler ve siyah hava koşullarına dayanıklı çelik levha balkonların yerleştirilmiş şeritleri ile pürüzsüz bir genel görsel deneyim yaratıldı. Aynı zamanda, sürekli istiflenmiş seviyede modelleme, cam tuğlaların ve kırmızı tuğlaların çapraz düzenlenmesi ve ustaca yapılmış çelik ağ yüzlü küçük balkonlar yerel yerlerde benimsenerek kuzey cephesini seviyeler açısından daha zengin ve şekil olarak benzersiz hale getirdi.

 

Bina ile tüm sanat bölgesi arasındaki etkileşimi artırmak için Güç Atölyesi’nin doğu ve batı taraflarına insanların doğrudan komşu mekanlara girebilmesini sağlayacak gökyüzü koridorları yerleştirildi. Batı galerisi, binanın batı ucundaki avluda yer alır ve gökyüzündeki bir balkonu andıran, soğuk ve sıcak, modern ve modern arasında görsel bir kontrast oluşturan, sol ve sağdaki kare pencerelere sahip siyah hava koşullarına dayanıklı çelik plakalardan yapılmıştır. Binanın kırmızı tuğlalarıyla geleneksel. Doğu koridoru ise ağaçların gölgesinden geçtiği için çelik ve şeffaf camdan yapılmış, binanın insanlarla ve doğayla bir bütün oluşturmasına imkan verilmiş.

 

Binanın iç kısmı, eski ahşap kirişlerin açığa çıktığı yükseltilmiş bir atriyuma sahiptir ve farklı yüksekliklerde çok sayıda balkon kademeli olarak eklenmiştir. Güneş ışığı, dar tavan pencerelerinden içeri doğru parlayarak, geçmişle bugünün örtüştüğü mekanı parlak ve şeffaf hale getiriyor. Eski duvarlarda, bir gemi kabininin lombozları gibi, insanların iç mekanı keşfetmesine yol açan sürekli dairesel pencereler vardır. Yılların bıraktığı eski kırmızı tuğla duvarlar ve kireç dokusu, ışık ve gölge değişimiyle farklı dönemlerin tarihini anlatıyor.

 

İç mekanın ana dokusu, binanın dış yüzeyini yansıtan mozaik, aynı renkteki kütükler ve kırmızı tuğlalardan oluşuyor. Sıcak mozaik merdivenler mimari alan boyunca dolambaçlı ve hareketli bir şekilde uzanıyor. Sıcak tonlu terrazzo merdiven, mimari alan boyunca dolambaçlı ve dinamik bir şekilde uzanıyor. Kütük dekorasyon, asansörü, geçidi, bağlantı koridorunu ve sıcak terrazzoyu kaplayarak insanlara izin veriyor. Tüm alan hem dinamik hem statik, hem sıcak hem de güçlü. Bu yüzden “Güç Atölyesi” olarak adlandırılıyor.

Kaynak: Arch Daily

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir