Tasarım: Mahesh Naik

Tasarım Konsepti

Mountain Dust House’un tasarımının ardındaki fikir, bireyi temsil eden evi üç önemli unsurla harmanlamaktı: heybetli dağ, yükselen güneş ve ay. Bu konsept, evin temel yapısı olarak hizmet veren Triskelion geometrisi biçiminde kutsal bir düğümün ortaya çıkmasına neden oldu. Bu benzersiz geometrik sistem, eve daha fazla yüzey alanı sağlamakla kalmadı, aynı zamanda çevredeki dağların 360 derecelik panoramik manzarasını da sundu. Alanın bağlamı, iklim koşulları ve minimum doğal malzeme isteği dikkate alınarak , bu üç boyutlu geometrik sistem, programın gereksinimleriyle birlikte evin biçimini doğal olarak içeriden şekillendirdi.

© Mahesh Naik

Sonuçta evin dış görünümü de bu sürecin doğal bir sonucu olarak ortaya çıktı. Böylece Mountain Dust House’un formu, siteyle ve müşterinin programıyla olan son derece spesifik ilişkisinin belirgin bir yansıması olarak hizmet ediyor.

Plan

Dağ Tozu Evi’nin Konumu

Mountain Dust House projesi, esas olarak Mumbai’de yaşayan Bay Alreja ve ailesi için kırsal bir konut yaratmayı içeriyor. 20 dönümlük alanı kaplayan alan, Matheran Tepeleri’nin dibinde yer alıyor ve araba yolundan su kenarına kadar 110 metrelik çarpıcı bir düşüşe sahip. Çiftlik evinde, ortak bir retro alan, glamping noktası, yüzme havuzu , servis bloğu, personel odaları, su deposu, geniş çayır, kutsal koru ve uçurumdan aşağıya uzanan el değmemiş ormanlık alan gibi çeşitli olanaklarla çevrili altı yatak odalı bir ev bulunmaktadır. nehrin kenarı.

© Mahesh Naik

Mountain Dust House’un kalbi, cömertçe aydınlatılan ve tüm evin etrafında inşa edildiği odak noktası olarak hizmet veren üçgen bir atriyumdur. Ek alanlar üç yönde dışarıya doğru uzanıyor, doğayı kucaklıyor ve onunla birleşiyor, çevredeki dağların nefes kesen manzaralarından tam olarak yararlanan kutsal bir triskelion geometrisi oluşturuyor. Rezidansın tasarımı, içe dönük merkezi alanları çevredeki dışa dönük alanlarla dengeleyerek doğal çevreye kusursuz bir şekilde uyum sağlıyor.

© Mahesh Naik

Bu, altı yatak odalı geniş kır evlerinin tanımıdır . Zemin katta üç yatak odası, kiler ve oturma alanı bulunurken, birinci katta geri kalan üç yatak odası bulunmaktadır. Her yatak odasında iki adet üçgen balkon ve bitişikte kompakt ama dinamik bir banyo bulunmaktadır . Evin ayrıca öğleden sonraları yoğun saatlerde güneşten yeterince gölge sağlayan, doğuya bakan geniş bir terası vardır.

© Omkar Jagdale ve Musaib

Güvertenin kenarındaki Mountain Dust House, yükselen güneş ve ayın sürekli değişen fonunu sergileyen Matheran dağlarının hem barınak hem de panoramik manzarasını sunuyor. Güverte aynı zamanda yüzme havuzu alanına ve aşağıda bulunan glamping alanına açılan bir kapı görevi görüyor. Yapıyı hava koşullarından korumak için evin üç tarafı boyunca uzanan eğimli bir çatısı var. MS içi boş kutu boru ve şeffaf camla inşa edilen zengin kemer açıklıklarının kullanımı, iç mekana bol miktarda doğal ışık girmesini sağlayarak evi pitoresk çevredeki manzarayla kusursuz bir şekilde birleştiriyor.

© Mahesh Naik

Malzeme paletinde bilinçli olarak minimalist ve rustik bir ambiyans seçildi . Temeli siyah bazalt taşından, duvarları ise toprak kırmızısı tuğlalardan yapılmıştır. Çatıda siyah çini mozaik karolar sergileniyor ve döşeme kota taşıyla süslenmiş. Zemini tamamlamak için duvarlar boyunca siyah bir çini mozaik bordür uzanıyor. Merkezi merdiven sarı Jaisalmer taşından yapılmıştır ve güverte alanı bej Shahabad taşıyla süslenmiştir. Banyolar, siyah nehir kumu kaplamalı granit taş ve siyah bazalt taş duvarların birleşimiyle çarpıcı bir kontrast oluşturuyor. Kırmızı, bej ve siyah gibi bu malzemelerin renkleri evin genelinde merkezi bir tema oluşturuyor ve genel estetiği artırıyor.

© Mahesh Naik

Dağ Tozu Evi’nin inşaatı sırasında, mülkün çevresel sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla üç yıllık bir süre içinde 2000’den fazla ağaç dikildi. Dayanıklılıkları ve düşük bakım gereksinimleri nedeniyle yerli bitkilere öncelik verildi. Ayrıca bu bitkilerin bazılarının tıbbi özellikleri de vardır. Mountain Dust’ı çevreleyen çevre düzenlemesi, doğal özgünlük duygusunu koruyarak, organik ve saf görünmek üzere kasıtlı olarak tasarlandı.

© Mahesh Naik

Toprak montajlar evin ölçeğini düzenlemek, dış görüşlerden mahremiyet sağlamak ve Matheran tepelerinin formunu minyatür dağlar olarak yansıtmak gibi çeşitli amaçlar için stratejik olarak yerleştirildi. Araba yolları ve patikalar dairesel bir şekle sahip olup, alanı etkili bir şekilde farklı bölgelere bölerek peyzajın genel tasarımını ve işlevselliğini geliştirmektedir.

© Mahesh Naik

Sanatsal ifade doğası gereği ritmik kalıplarla bağlantılıdır ve insanlar da bunun bir istisnası değildir. Bu kalıplar doğası gereği döngüseldir; yeniden başlamak için başlar ve biter. Kendilerine çekimsel bir çekim uygulayan belirli düşüncelere derinden kök salmışlardır. Bu düşünceler değiştikçe kalıplar da değişir. Bir ev bağlamında geometri, uyum ve huzur duygusunun yaratılmasında çok önemli bir rol oynar. Mountain Dust’ın geometrisi, çevredeki peyzajın dairesel geometrisiyle uyum sağlayan dengeli bir Triskelion geometrik sistemi oluşturan kare ve üçgen ızgaraların birleşimine dayanıyor. Geometrik unsurların kasıtlı olarak birleştirilmesi, evin içinde uyumlu ve sakin bir atmosfer oluşturur.

© Mahesh Naik

Benim yaklaşımımda, ilk kavramsal çizim ve modelin ötesinde kapsamlı çalışma çizimlerine güvenmedim. Bunun yerine, inşaat süreci, konumun belirli özelliklerine doğrudan yanıt olarak, doğal olarak sahada gelişti. Bu, yapı ve inşaat mühendislerinin katılımı olmadan, mimar, yerel duvar ustası ve imalatçı olarak benim aramda yakın bir işbirliğini içeriyordu. Yalnızca çalışma çizimlerine dayalı olarak inşa edilen yapıların çoğu zaman katı ve kendiliğindenlikten yoksun hissedilebileceğine inanıyorum. Bu nedenle inşaatın sitenin benzersiz ortamına uyum sağlamasına olanak tanıyan daha dinamik ve sezgisel bir süreci benimsedim. Yapı tamamlandıktan sonra, dokümantasyon amacıyla nihai uygulama çizimleri oluşturuldu.

© Omkar Jagdale ve Musaib

Objektif Organik Mimarlık Felsefesi, bağlam ve çevre arasındaki etkileşimi dikkate alan derin bir tasarım anlayışına dayanmaktadır. “DOĞA”nın öncelikli nitelik olduğu bütünsel bir yaklaşımı benimser. Alanın özellikleri, topoğrafyası, iklimi , malzemeleri, amacı ve insan doğası, inşa edilmiş formun şekillendirilmesine katkıda bulunuyor. Objektif Organik Mimarlık, belirli bir amaca hizmet etmek üzere tasarlanmış objektif bir sanat formudur. Kendine has bir karakteri var ve tasarlanan mekanlar bireylerin doğasına uygun olacak şekilde dışa dönük veya içe dönük olarak tasarlandı.

© Mahesh Naik

Bu rezonans durumunu yaratmak, Objektif Organik Mimariye ulaşmada çok önemlidir. Böyle bir sanat formu bireylerde belirli duyguları uyandıran bir kod dili görevi görmektedir. Örneğin güzel bir binayla karşılaşmak onun uyumlu geometrisi nedeniyle keyif verirken, çirkin bir bina ise dengesiz ve düzensiz geometrisi nedeniyle rahatsızlık ve uyumsuzluk yaratır. Bireyler derin düzeyde gözlemlediklerine dönüşürler. Sessizce oturarak ve bir Buda heykeline bakarak, içinizde Buda benzeri bir nitelik aşılayan bir dinginlik ve sessizlik hissi ortaya çıkabilir. Benzer şekilde Tac Mahal’i dolunay altında gözlemlemek kişiyi meditasyon alanına taşıyabilir. Bu nedenle, Objektif Organik Mimarlık, refahın merkezlenmesine, teşvik edilmesine ve bütünlüğün teşvik edilmesine yardımcı olur.

Proje Bilgisi:

Mimarlar: Mahesh Naik
Alan: 7295 ft²
Yıl: 2023
Fotoğraflar: Mahesh Naik , Omkar Jagdale ve Musaib
Mimar: Mahesh Naik
Şehir: Navi Mumbai
Ülke: Hindistan

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir