Prokš Přikryl Architekti, tarihi tahıl silosunu çok işlevli konferans ve sanat alanına dönüştürüyor
Yazan: Gerard McGuickin

Prag merkezli Prokš Přikryl Architekti, yeni bir kültürel ve sosyal kentsel bölgenin devam eden gelişiminin bir parçası olarak Çek Cumhuriyeti’nin bir şehri olan Pardubice’deki tarihi bir değirmen binasının tahıl silosunu dönüştürdü.

photo_credit Petr Polák
Petr Polák
photo_credit Petr Polák
Petr Polák
photo_credit Prokš Přikryl Architekti
Prokš Přikryl Architekti

Pardubice’nin merkezinde Chrudimka Nehri kıyısında yer alan Otomatik Değirmenler – “ulusal kültür anıtı” olarak tanımlanıyor – etkili Çek mimar Josef Gočár tarafından tasarlanan ilk binalardan biri . İlk olarak 1911 yılında iş meraklısı Winternitz kardeşler için yaratılan Winternitz Değirmeni, 1940 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte “Automatické Mlýny” (Otomatik Değirmenler) olarak yeniden adlandırıldı. Değirmenin yine Gočár tarafından tasarlanan tahıl silosu 1921 – 1924 yılları arasında eklendi. Bir yüzyıl sonra, Prokš Přikryl Architekti silonun dönüşümünü uyarlanabilir bir yeniden kullanım projesiyle tasarladı – yeni, çok işlevli bir konferans ve sanat alanı, Gočár’ın Otomatik Değirmenlerinin bir parçası . Bu gelişen kültürel ve sosyal merkez, kullanılmayan değirmenin eski arazisinde yer alıyor (un üretimi 2013’te durduruldu). Tahıl silosuna ek olarak, farklı mimarlar tarafından bir şehir bilgi merkezi, el sanatları ve teknoloji eğitim merkezi ve iki galeri gibi çeşitli binalar geliştirildi.

photo_credit Prokš Přikryl Architekti
Prokš Přikryl Architekti
photo_credit Prokš Přikryl Architekti'nin izniyle
BoysPlayNice
photo_credit Petr Polák
Petr Polák

Silonun dönüşümü bir dizi alanı içeriyor: yeni erişilebilen tahıl ambarları sergilere sahne olacak; bodrum katında umumi tuvaletler ve tesisler bulunur; zemin katta kapalı bir kamusal alan ve bilgi merkezi bulunmaktadır; eski beşinci kattaki makine odasının yerini alan üst salonda tiyatro gösterileri, konferanslar, konserler ve sosyal etkinlikler yer alıyor; çatıda artık bir teras ve bar bulunmaktadır. Orijinal yüzeylerin çoğunluğu ve zengin, onlarca yıllık patinaları korunarak iç mekan modifikasyonları minimumda tutuldu.

photo_credit Prokš Přikryl Architekti
Prokš Přikryl Architekti
photo_credit Petr Polák
Petr Polák
photo_credit Petr Polák
Petr Polák
photo_credit Petr Polák
Petr Polák
photo_credit Petr Polák
Petr Polák

Prokš Přikryl silonun zemin katını her iki tarafta da etkinleştirdi ve tahıl ambarlarının altında erişilebilir bir kamusal alan yarattı. Stüdyo, “Binanın meydana açılması fikri, bir asırdan fazla bir süre sonra alanın genel olarak şehre açılmasıyla el ele gitti” diyor. Mimarlar, daha önce kapatılmış olan tuğla kaidedeki büyük bir açıklığı yeniden kullanarak değirmen ile silo arasındaki yan tarafta parter seviyesinde bir bağlantı oluşturdular. Bina için tam uzunlukta bir bodrum kazıldı; yeraltı suyu seviyesi, su geçirmez açık beton ve 300 milimetre kalınlığında duvarların kullanılmasını gerektiriyordu. Beşinci katta açık bir salon alanı yaratmak için Prokš Přikryl tavanı, sütunları, çatı levhasını ve çatı katını kaldırarak yalnızca orijinal çevre tuğlasını bıraktı: bağımsız duvarlar tavan levhasına sabitlendi, yeni bir düz çatı eklendi. ve beton döşemeli çatı terası oluşturuldu.

photo_credit Prokš Přikryl Architekti
Prokš Přikryl Architekti
photo_credit Prokš Přikryl Architekti
Prokš Přikryl Architekti
photo_credit Petr Polák
Petr Polák
photo_credit Petr Polák
Petr Polák
photo_credit Prokš Přikryl Architekti'nin izniyle
Prokš Přikryl Architekti’nin izniyle
photo_credit Petr Polák
Petr Polák

Prokš Přikryl, “Şu anda yaklaşık C16/20 [basınç dayanımı] olan 100 yıllık betonun durumu çok iyiydi, hiçbir kusur göstermedi ve herhangi bir onarım gerekmedi” diyor. “Ancak yatay yapılar gerekli yükleri karşılayamadı ve bu nedenle yenileriyle değiştirildi.” Binanın koruma altındaki cephesi nedeniyle yer üstündeki alanlar içten (75 milimetre kalınlığında kalsiyum silikat levhalarla) yalıtılmıştır. Isıtma, 120 metre (394 feet) derinliğe sahip altı jeotermal sondaj deliğinden oluşan yerden suya ısı pompası aracılığıyla sağlanıyor. Silonun iç kısmı dikeyliğiyle öne çıkıyor; ikinci kattaki erişilebilir alan, açık ağ galvanizli çelik ızgara yolunu kullanıyor ve tahıl ambarlarının özünü ortaya çıkarıyor. Zemin seviyesinde ve üst salondaki prefabrik cam-beton zemin panelleri, ışığın mekana ve bodrum katına yayılmasına yardımcı oluyor. Galvanizli çelik ızgaralı merdiven, açık beton asansör boşluğunu çevreliyor ve çatı terasından ve salondan yangın kaçış yolu görevi görüyor.

photo_credit Petr Polák

Kaynak: Archello

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir