Nieto Sobejano Arquitectos’un Münih müzesini restorasyonu sınırlamalar dahilinde özgürlük buluyor

Yazan: Gerard McGuickin

Nieto Sobejano Arquitectos, Archaeologische Staatssammlung München’in (Münih Arkeolojik Devlet Koleksiyonu) restorasyonunu ve genişletilmesini tamamladı. İlk olarak 1970 ile 1975 yılları arasında inşa edilen müze, o dönemde Almanya’daki yeni müze mimarisinin en seçkin örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. O zamanlar nispeten bilinmeyen bir malzeme olan Corten çeliğinin kullanımı müzenin kimliğinin ayırt edici özelliğiydi.

Arkeolojik Devlet Koleksiyonu

Nieto Sobejano Arquitectos , Almanya’nın savaş sonrası modern mimarisinin (Nachkriegsmoderne olarak bilinir) “Alman şehirlerinin kentsel gelişimini önemli ölçüde etkileyen yüksek kaliteli çalışmalar” ürettiğini söylüyor . Ülkenin savaş sonrası modern mimarisinin dikkate değer kahramanlarından biri, çalışmaları Münih’in dönüşümü üzerinde önemli bir etki yaratan bir mimar olan Helmut von Werz’dir: 1945’ten 1975’e kadar otuz yıl boyunca von Werz, çeşitli alanlarda bir dizi mimari çalışmayı tamamladı. tipolojilerin – Münih Arkeolojik Devlet Koleksiyonu bunun önemli bir örneğidir.

Arkeolojik Devlet Koleksiyonu, Stefanie Friedrich

Münih Arkeolojik Devlet Koleksiyonu, 2016 ile 2024 yılları arasında, müzenin sergi alanlarının genişletilmesi ve işlevsel ve teknik yönlerinin elden geçirilmesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir yenileme sürecinden geçti. Binanın kübik hacimlerini kaplayan Corten çelik cepheler özellikle hava koşullarından yıpranmış ve yorulmuştu. Müze binası Bavyera miras koruma kurumu tarafından resmi olarak korunmuyordu; teorik olarak geniş kapsamlı değişiklikler ve hatta yıkılma riskiyle karşı karşıyaydı. Nieto Sobejano, müzenin mimari niteliklerini ve yıkımın aksine rehabilitasyonun çevresel faydalarını destekleyen bir yaklaşım önerdi. Stüdyo, “Bir binanın maddi ve kavramsal kısıtlamaları dahilinde çalışmak disiplin ve kısıtlama gerektirir” diyor. “Bir yandan yeni müdahalelerin öneminden vazgeçmeyi içeriyor, diğer yandan da mevcut sınırlar içinde dönüşümü mümkün kılacak özgürlük alanlarının keşfedilmesi anlamına geliyor.”

Arkeolojik Devlet Koleksiyonu, Stefanie Friedrich
[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]
2024 Roland Halbe

Nieto Sobejano, Münih Arkeolojik Devlet Koleksiyonu’nun en önemli mimari unsurlarını, mevcut binanın biçimsel, mekansal ve maddi açıdan değerlerini tanıyacak şekilde aslına sadık bir şekilde restore etmeye çalıştı. Stüdyo, “Yeni eklemeler öncelikle geniş bir kamu merdiveninin eklenmesi, idari ve koruma alanlarının genişletilmesi ve büyük, sütunsuz bir yer altı sergi salonunun inşası ile sınırlıdır” diye açıklıyor. Müzenin girişi de yeni bir kübik formun eklenmesiyle vurgulandı.

Nieto Sobejano Arquitectos Berlin/Madrid
[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]
2024 Roland Halbe
Daniel Stauch Fotoğrafçılık

Yer altı sergi salonu açık beton bir yapıyla kaplanmıştır: neredeyse 600 metrekarelik (6.458 feet kare) geniş bir sergi alanı sağlayan salon aynı zamanda alt bölümlere de bölünebilir. Bazaltik agrega ve siyah pigmentli çimentodan yapılmış, yerinde beton kirişlerden oluşan bir sistem, geniş bir yatay alan boyunca 27 metre uzunluğunda (88 fit uzunluğunda) boşluklara yayılıyor ve bu tavan pencereleri, çevredeki tavan pencereleriyle aydınlatılıyor. zeminde, arkeolojik bir bahçe olarak tasarlanan bitişikteki çocuk odası için bir çocuk oyun alanı tanımlıyorlar. Müzenin çatıları yeşilliklerle kaplanmış ve bu da bölgenin biyolojik çeşitliliğini artırıyor; bina, Münih’in tarihi Englischer Garten halka açık parkına bakıyor. Müzenin geniş iç mekanları Stuttgart merkezli Atelier Brückner tarafından yeniden tasarlandı .

[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]
2024 Roland Halbe
Arkeolojik Devlet Koleksiyonu, Stefanie Friedrich

Müzenin Corten çelik cepheleri, orijinal tasarımın boyutları ve oranları korunarak tamamen değiştirildi. Nieto Sobejano çeşitli unsurları değiştirdi: kalınlık, sabitleme sistemleri ve ısı yalıtımı. Stüdyo, dönüşüm üzerine şu gözlemi yapıyor: “Bina, ilk bakışta, rehabilitasyondan sonra değişmemiş görünüyor, aynı kesin ve soyut görünümü koruyor. Ancak yaklaşıp içeri girdiğimizde, sınırlarının içinde özgürlüğünü bulan bir mimaride, her mekanı farklı derecelerde dönüştürülmüş, tamamen yenilenmiş bir müzeyle karşılaşıyoruz.”

 Kaynak: Archello

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir