Chang’an Plaza Halk Merkezi, Wuxi Şehri’nin Huishan Bölgesi’nde yer almaktadır. Chunhui Yolu, Yingxin Yolu, Changning Yolu ve Huiji Yolu’nu çevreliyor. Plaza, yakınlardaki toplulukların sakinleri için merkezi biryerdedir ve çeşitli aktiviteler sunmaktadır. Gün içerisinde sakinler dinlenebilir, yürüyebilir veya satranç oynayabilir. Akşamları insanlar dans etmek ve sohbet etmek için bir araya geliyor. 2022 yılında meydan için kapsamlı bir yenileme ve iyileştirme girişimi başladı. Bu girişim kapsamında servis istasyonu projesi başlatıldı. Proje, yeniden canlandırılan alanı tamamlayacak umumi tuvaletler ve dinlenme alanları gibi kullanışlı hizmetler sağlayarak meydanın olanaklarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Vatandaş Servis İstasyonu

©Yang Chen

Tasarım Konsepti

Servis istasyonunun tasarım yaklaşımı çevreyle etkileşimi dikkate alıyor. Belirlenen alan, yakındaki birçok gelişen kafur ağacıyla çevrili merkezi içi boş meydanın manzarasına sahiptir. Servis istasyonu, doğal sınırlar olarak her iki tarafta iki ağaç kullanan peyzaj elemanlarını içeriyor. Ek olarak, mimari formu geliştirmek için kanopi şeklinden yararlanılmıştır .

Vatandaş Servis İstasyonu

©Yang Chen

Sağlam ve sürekli bir çatı yapısı, fonksiyonel alan hacminin üst kısmını kaplar. Dış saçaklar, köşk veya koridoru andıran esnek bir geçiş alanı yaratacak şekilde uzanıyor. Bu alan, rüzgar, yağmur ve yoğun güneş ışığına karşı geçici bir dış mekan barınağı görevi görerek meydandaki insanlara bir sığınak sağlıyor.

Vatandaş Servis İstasyonu

©Yang Chen

Chang’an Plaza Vatandaş Servis İstasyonu binası , hem içeride hem de dışarıda doğal ışık kullanımını en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlanmıştır . Chang’an Plaza Vatandaş Servis İstasyonu binasının merkezi alanı, insanların doğal ışığın keyfini çıkarmasına olanak tanıyan huzurlu ve rahat bir alandır. Bu alan doğal ve yapay aydınlatmayı birleştirerek kısa yansıma anları için mükemmel bir iç mekan alanı yaratıyor. Gün boyunca güneş ışığı binaya üstten girerek duvarlarda ve zeminde güzel ışık desenleri yaratıyor.

Vatandaş Servis İstasyonu

©Yang Chen

Kule geceleri yanarak onu daha çekici ve görünür hale getiriyor. İçi boş meydana bakan alan, beyaz yarı saydam cam cepheye sahip bir oturma odasıdır. Bu tasarım ışığın geçmesine izin vererek ferahlık hissi yaratır ve insanların manzaranın tadını çıkarmasına olanak tanır. Chang’an Plaza Vatandaş Servis İstasyonu binasının içinde, insanların mola verip rahatlaması için konforlu bir ortam sağlayan klima ve lavabolar mevcuttur.

Vatandaş Servis İstasyonu

©Yang Chen

Bu yapının tasarımı çevreyle bütünsel bir şekilde uyum sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Chang’an Plaza Vatandaş Servis İstasyonu binasının şekli, çevredeki ağaçların şekillerine ve ağaç taçlarının yönüne uygun olacak şekilde ayarlandı.

Plan

Kesit

Genel şekil tamamlandıktan sonra Chang’an Plaza Vatandaş Servis İstasyonu binasının iç işlevselliğini iyileştirmek için çalıştık. Giriş, meydanı kullanan herkesin kolaylıkla erişebileceği şekilde iç meydana doğru konumlandırılmıştır. Kentsel oturma odası ve banyo alanlarını ayırmak için bir atriyum dahil edildi ve atriyumda bekleyenler için boş koltuklar yer aldı.

Vatandaş Servis İstasyonu

©Yang Chen

Oturma odası, yükseltilmiş teraslar ve onu tamamlayan peyzajdaki batık çimlerle birlikte meydanın merkezine bakmaktadır . Oturma odasında otomatik satış makineleri, doğrudan içme suyu çıkışları, şarj cihazları ve dinlenme koltukları gibi olanaklarla donatılmış bir dinlenme alanı bulunmaktadır. Banyo alanı erkek ve kadın banyoları olarak alt bölümlere ayrılmış olup, üçüncü banyo kolay erişim için giriş alanının bitişiğine yerleştirilmiştir. Üçüncü banyo kuzey tarafa yerleştirilmiştir ve kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini sağlamak için bağımsız erişime sahiptir.

Vatandaş Servis İstasyonu

Diyagramlar

Mimari cephe tasarımında bölgedeki mevcut ağaçlar dikkate alındı. Cephe, dalgalı alan içerisinde ışık, gölge ve görünürlük arasındaki konuşmayı kolaylaştırdı. Chang’an Plaza Vatandaş Servis İstasyonu çatısının dış saçakları farklı yükseklik ve uzunluklarda uzanarak farklı amaçlara yönelik çeşitli yarı-açık alanlar yaratıyor.

Vatandaş Servis İstasyonu

Diyagramlar

Proje Bilgileri: 
Mimarlar: Greyspace Architects
Alan: 333 m²
Yıl: 2023
Fotoğraflar: Yang Chen
Baş Mimarlar: Moyan LIU, Peng SU
Mimari Tasarım Ekibi: Shijiao YING, Zichen LIU
İç Tasarım Ekibi: Anqi JU, Jingjie YAO, Kaiqi CHEN
Yapısal Danışman: Haiqing MA, Dingrui ZOU, Zhengkao ZHOU
Peyzaj Tasarımı: NanJing Higrade Mimarlık ve Peyzaj Tasarımı Araştırma Enstitüsü CO,LTD
Mekanik Elektrik Mühendisliği Tasarımı: Ruiwen Design Studio
İnşaat Birimleri: Wuxi Huishan Development and Construction Co., Ltd
Proje Mimarı: Zichen Liu
Şehir: Wu Xi Shi
Ülkesi: Çin

Kaynak: www.arch2o.com

One Comment

  1. tasarım ve peyzaj bütünlüğü çok değerli. bizde millet bahçesi yapanlar biraz bu örneklere dikkat etsin, yaptıkları saçmalıkları belki düzeltebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir