İzmit’te çok sayıda tarihi binanın bulunduğunu bildiren Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, yapıların sağlıklı korunabilmesi için kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Yenice, bu konuda yeterli yetkilerinin olmadığını kaydetti.
İzmit Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice İzmit’teki tarihi yapıların çözümünün kentsel dönüşüm olacağını söyledi. İzmit sınırlarında Osmanlı dönemi ve sonrasına ait tarihi yapılarla birlikte 194 adet tescilli sivil mimari örneği olduğuna dikkati çeken Başkan Yenice mevzuatta sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “İzmit’in en eski mahalleleri olan Akçakoca, Hacıhasan, Veliahmet ve Orhan Mahalleleri sivil mimari örneklerinin en yoğun olduğu bölgelerdir. Ne yazık ki bu binaların pek çoğu kaderine terkedilmiş ve onarımı mümkün olmayan durumdadır. Ancak tehlike oluşturmasına ve bu konuda bizlere şikayet gelmesine rağmen, yetkimiz olmadığı için bu yapılara Anıtlar Kurulu’nun onayı olmadan müdahale edemiyoruz. Kurulun İzmit’e gelmesinin işleri hızlandırması umudunu taşırken, işleyişin ağır yürümesi bizi de zor durumda bırakıyor” dedi. Ahşap binaların kurulun istediği şekilde onarımının 1. deprem kuşağında olan bir kent için çok lüks olduğunu da ifade eden Başkan Yenice, “İzmit 1. deprem kuşağında olan bir kent. Eski bir binayı onarmak için 200 bin ile 400 bin YTL arasında para ödeyeceksiniz ve taşıyıcı sistemi yaparken 1. deprem kuşağında yapılması zorunlu kılınan betonarme ya da çelik konstriksyon takviyesini yapamayacaksınız. Kimse böyle bir riski göğüsleyemez. Böyle olunca da bu binaları onarmak yerine kaderine terk edersiniz” şeklinde konuştu.
MAHALLERİN DEĞERİ ARTACAK
Eski yapıların aslında bir külfet değil bir zenginlik olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Başkan Yenice, çözümün kentsel dönüşümde olduğunu söyledi. Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılabilecek bu çalışmada eski mahallelerin değerinin artacağını vurgulayan Yenice, “Akçakoca, Hacıhasan, Veliahmet ve Orhan Mahallelerinde yer alan sivil yapı örneklerinden esinlenerek, mevcut yapıları korumak kaydıyla, dış yüzeyi eski yapıları çağrıştıran, ancak yapılış tekniği açısından günümüz şartlarına uygun binalar ile o mahallelerdeki boş arsalar değerlendirilebilir. Böylelikle tarihsel bir bütünlüğü de mahallelerimize yansıtarak mahallelerin değerini arttırmış oluruz. Safranbolu evleri bunun güzel bir örneğidir. Bu güzelliği bizim kentimiz de hak etmektedir, ama bunun olabilmesi için İzmit’te faaliyetlerini sürdüren Anıtlar Kurulu’nun biraz daha toleranslı davranmaları gerekiyor” dedi.
Kaynak: Yeni Şafak