Acısıyla, tatlısıyla bir yıl daha, göz açıp kapayıncaya kadar geride kaldı. Siyasette, sanatta, sporda, güncel yaşamda, kısacası hayatın her alanında pek çok önemli olay yaşandı. Meraklıları için, İzmir, 2008’de işte şu gelişmelere sahne oldu:

OCAK
EGS kurtuldu (25 Ocak)
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun, el koyduğu Ege Giyim Sanayicileri (EGS) Holding’le arasında yaklaşık 4 yıl süren görüşmeler sonuçlandı, protokol imzalandı. 206 milyon dolar işlenmiş faiziyle birlikte 280 milyon dolarlık anlaşmaya imza atıldı.

Liman satışına ‘dur’ (28 Ocak)
Danıştay Dava Daireleri Kurulu, TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihaleyi sonuçlandıran Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

ŞUBAT
Mövenpick Hotel açıldı (12 Şubat)
Mövenpick Hotel, İstanbul ve Bodrum’dan sonra İzmir’de de hizmete girdi. 17’si Suit, 38’i Executive toplam 185 odalı, 5 yıldızlı tesis, dünyaca ünlü İsviçreli otel zinciri Mövenpick tarafından Türkiye’de işletilen üçüncü otel.

CHP’de tartışma (17 Şubat)
CHP İl Kongresi öncesi sert tartışmalar yaşandı. Balçova, Buca, Konak ve Karşıyaka ilçe başkanları, İl Başkanı Kemal Karataş’ın adaylığına karşı çıktı. Konak İlçe Başkanı Sıtkı Kürüm aday gösterilmeye çalışıldı. Krizi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Ben iki adaylı kongreye gelmem” diyerek çözdü. Karataş, İl Kongresi’nde güven tazeledi.

İki yeni ilçe (23 Şubat)
İzmir’in ilçe sayısı 28’den 30’a çıktı. Bakanlar Kurulu kararıyla, Karabağlar ve Bayraklı da ilçe statüsüne kavuştu. Yeni ilçelerin sınırları, siyasiler arasında tartışma yarattı.

MART
Efsane başkan öldü (3 Mart)
CHP’den 1973’te seçilen, 1980’de askeri müdahaleyle görevden alınan, İzmir’in ‘efsane’ belediye başkanı İhsan Alyanak, 84 yaşında aramızdan ayrıldı. Cenazesi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da katıldığı Konak Meydanı’ndaki törenden sonra Kokluca Mezarlığı’na defnedildi.

37 belediye kapatıldı (8 Mart)
TBMM’de yapılan yasa değişikliğiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki 37 belde belediyesi kapatıldı. Anayasa Mahkemesi de itirazları kasım ayında reddederek, kararı onayladı.

EXPO rüyası bitti (31 Mart)
İzmir, EXPO 2015 yarışını kaybetti. Paris’teki Uluslararası Sergiler Bürosu’nda yapılan oylamada, ipi Milano göğüsledi. Akıllarda ise yanlışlıkla İzmir’in kazandığının duyurulması, kentte boşuna yapılan sevinç gösterileri, ardından yaşanan büyük hayal kırıklığı kaldı.

NİSAN
Ak solcular (10 Nisan)
CHP’den belediye başkan adayı olamayan eski Bornova Belediye Başkanı Ali Sözer’le eski Konak Belediye Başkanı Ahmet Sarışın, AKP’ye katıldı. Rozetlerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan taktı. AKP’de, ‘Ak solcular’ tartışması yaşandı.

MAYIS
Swissotel açıldı (2 Mayıs)
2002’de kapatılan Büyük Efes Oteli, Swissotel Grand Efes İzmir adıyla hizmete girdi. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla odaları ve iç dekorasyonu tamamen değiştirildi.

Rehabilitasyon merkezinde yangın (6 Mayıs)
Karşıyaka’daki, 0-12 yaş arası 61 bedensel ve zihinsel engelli çocuğun kaldığı Ayşe-Sevinç Solmaz Karşıyaka Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde, gece yangın çıktı. Yoğun dumandan etkilenen 13 çocuk, hastanelere kaldırıldı.

HAZİRAN
Osman Özgüven’e onur (3 Haziran)
İzmir’in Dikili İlçesi’nde 10 tona kadar suyu halka ücretsiz dağıtan Belediye Başkanı Osman Özgüven, yılın en başarılı belediye başkanı seçildi.

Beydağ Barajı su vermeye başladı (5 Haziran)
Ödeneksizlik yüzünden yapımı yıllar süren, 16 Aralık 2007’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Beydağ Barajı’ndan, ilk sulama suyu verilmeye başlandı.

Arınç görevden alındı (6 Haziran)
DP İzmir İl Başkanı Turhan Arınç, Genel Başkan Süleyman Soylu’ya yönelik eleştirileri nedeniyle görevden alındı. Yerine Yıldırım Ulupınar atandı.

İçme suyunda arsenik (12 Haziran)
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, İzmir’in suyundaki arsenik oranının yüksek olduğu iddiası doğru çıktı. Büyükşehir Belediyesi, Göksu ve Sarıkız kuyularını kapattı. Kente, yalnızca Tahtalı Barajı’ndan su verilmeye başlandı. Ancak burada da su kalmayınca, vatandaşa uyarı yapılarak, kuyulardaki arsenikli su şebekeye yeniden verildi.

Avni Anıl’ı kaybettik (14 Haziran)
Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz bestekarlarından, Devlet Sanatçısı Avni Anıl, solunum yetmezliğine yol açan kronik akciğer hastalığı nedeniyle 80 yaşında vefat etti. Sevenlerinin gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Kuzey Çevreyolu açıldı (15 Haziran)
İzmir’in bitmeyen yatırımları arasında olan ve yapımı adeta yılan hikayesine dönen Kuzey Çevreyolu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Büyük plan yürümedi (18 Haziran)
Danıştay, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan Manisa-Kütahya-İzmir Planlama bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın iptali için açılan iki ayrı davada, yürütmeyi durdurdu. Karar, alt ölçekli plan uygulamalarını da olumsuz etkiledi.

TEMMUZ
Kaynaklar’da operasyon (4 Temmuz)
Buca’nın Kaynaklar Belde Belediyesi’ne, İl jandarma Komutanlığı’nca operasyon yapıldı. Aralarında, AKP’li Başkan Mustafa Karagülmez, İlçe jandarma Komutanı Yüzbaşı M.S., Buca İkinci Bölge Tapu Müdürü A.S., 9 meclis üyesi, kolej sahibi R.U. ve okul müdürü E.S.’nin de bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan 19’u tutuklandı.

Faralyalı toprağa verildi (8 Temmuz)
İstanbul’da 6 Temmuz’da vefat eden eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersin Faralyalı, İzmir’de kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Anafor operasyonu (11 Temmuz)
Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla, başlatılan Anafor Operasyonu’nda, Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki çete üyesi 63 kişi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalandı. Özel harekat polisleri de Baykal’ın, Kuşadası’ndaki çiftlik evine Sikorsky helikopterle baskın yaptı.

Yanlış ameliyat (29 Temmuz)
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde (DEÜ) hastalar karıştırıldı ve katarakt ameliyatı için yatan 55 yaşındaki S.K.’nın rahmi alındı. Yanlışlığın ortaya çıkmasının ardından 4 hekim açığa alındı, soruşturma başlatıldı. S.K., birkaç gün sonra katarak ameliyatı yapılıp taburcu edildi.

AĞUSTOS
Tartışılan atama (6 Ağustos)
Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde rektörler değişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ege’de, Prof. Dr. Ülkü Bayındır’dan boşalan rektörlüğe, seçimden birinci sırada çıkan Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’ı atadı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise Prof. Dr. Emin Alıcı’dan boşalan rektörlüğe, uzak ara birinci seçilen Prof. Dr. Sedef Gidener’in yerine, Prof. Dr. Mehmet Füzün getirildi. Karar tartışmalara neden oldu.

Hastane karanlıkta kaldı (9 Ağustos)
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’yle Ege Doğumevi, Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne elektrik veren trafoda gece yangın çıktı. jeneratör de zarar gördü. Her iki sağlık kurumu da karanlıkta kaldı. Ameliyattaki ve cihazlara bağlı hastalar, başka hastanelere sevk edildi.

Bombalı saldırı (21 Ağustos)
Yağhaneler’de, askeri servisle polis aracının geçişi sırasında, park halindeki bir otomobilde bulunan bomba, uzaktan kumandayla patlatıldı. Albay Ahmet Kılınç, şoförü Murat Bekirgül, koruması Hüseyin Arısoy, 8 polis memuru ve 7 sivil yaralandı. Er Hüseyin Arısoy (21), tedavi gördüğü hastanede şehit düştü. Olayın failleri olan 8 terörist, iki gün sonra yakalandı.

EYLÜL
24 saatte 13 bebek can verdi (21 Eylül)
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi’nde, 24 saatte, immatür (organları gelişmemiş) ve pramatüre 13 bebek, yaşamlarını yitirdi. Bebeklerin, mama karışımlarına bakteri bulaştığı için öldüğü anlaşıldı. Savcılık soruşturma başlattı.

Aliağa’da yolsuzluk iddiaları (23 Eylül)
Aliağa’nın AKP’li belediye başkanı Tansu Kaya’yla, aynı partiden belediye meclis üyesi Şefi Teymur arasında şantaj, komplo ve yolsuzluk tartışması yaşandı. Duruma, İl Başkanı Aydın Şengül müdehale etti. Teymür’ü arayan Şengül, “Partiye zarar veriyorsunuz, kamuoyu önünde tartışmayın” dedi.

EKİM
Liman kurtuldu (13 Ekim)
Danştay 13. Dairesi, TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait İzmir Alsancak Limanı’nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesine ilişkin ihalenin iptal istemini reddetti.

Hakime rüşvet suçlaması (24 Ekim)
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, şikayetler üzerine başlattığı teknik takip sonucu, İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K.’yi rüşvet almak suçlamasıyla tutukladı. A.K.’nin, çete kurmak suçlamasıyla yargılanan V.O.Ç.’yi (38) rüşvet karşılığı tahliye ettiği iddia edildi. ‘Yengeç-1’ adlı operasyonda, 6 kişi tutuklandı.

Kocaoğlu patladı (27 Ekim)
Mart 2009 yerel seçiminde aday gösterilip gösterilmeyeceği tartışılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Swiss Otel’de düzenleyeceği basın toplantısına katılmak istedi. Ancak iddiaya göre partinin il yöneticileri kendisini salona almak istemedi. Yaşanan tartışmada, Kocaoğlu, partililere sert sözlerle çıkıştı.

Metro yine durdu (28 Ekim)
Temeli 2005’te atılan, ilk müteahhit firma Bayındır İnşaat’ın ekonomik sorunları nedeniyle yarım kalan 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı inşaatı, yine durdu. Bu kez de ikinci müteahhit Bozoğlu İnşaat’ın da ekonomik darboğazda olduğu ve zemin sorunları yaşandığı duyuruldu. 2009’da bitmesi gereken metro, 2010’a kaldı.

KASIM
Berlusconi geldi (12 Kasım)
Türkiye-İtalya Zirvesi gerçekleştirildi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de buluştu.

‘Yengeç 2’ operasyonu (26 Kasım)
10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K.’nin, rüşvet karşılığı tahliye kararı verdiği gerekçesiyle tutuklandığı Yengeç 1 operasyonunun devamı yapıldı. ‘Yengeç-2’ adlı ikinci çalışma sonucu; aralarında 14 avukatın, eski Sanayi ve Ticaret İl Müdürü‘nün, emekli hakimle bir emniyet amirinin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. 18’i tutuklandı.

İşdünyası buluşması (27-28 Kasım)
TÜRKONFED tarafından 12. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi düzenlendi. Zirveye, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın yanı sıra TÜRKONFED’e bağlı oda başkanları katıldı.

Doğal Yaşam Parkı açıldı (30 Kasım)
İzmir’de, hayvanların doğal ortamlarında yaşabileceği, Avrupa standartlarında projelendirilen, 425 dönüm alanda 25 milyon YTL harcanarak kurulan Sasalı Doğal Yaşam Parkı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da katılıdğı törenle açıldı. Kültürpark’ta, 1936 yılından beri faaliyet gösteren hayvanat bahçesindeki 120 türden bin 500 hayvan yeni yuvalarına taşındı.

ARALIK
Yeraltı otoparkına yeşil ışık (4 Aralık)
Danıştay 6. Dairesi, İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin üç ayrı davadaki Kültürpark’ta yeraltı otoparkı yapımına olanak sağlayan imar planının iptali kararını bozdu. Yürütmesinin durdurulması nedeniyle yarım kalan otoparkla ilgili dava yeniden görülecek. Mahkeme, Danıştay kararına uyarsa otopark inşaatı yeniden başlayabilecek.

Kütükte ölü seçmen! (4 Aralık)
“6 milyon fazla seçmen” tartışmalarına, İzmir, ölü seçmenle damga vurdu. 1967’de 2 aylıkken hayatını kaybeden Zeynep Zeki’nin ismi seçmen listelerinde çıkınca, baba İsmail Zeki, iki şahit gösterip kızının öldüğünü ispatladı. Bundan önceki hiçbir seçimde ismi listelerde yer almayan Zeynep Zeki’nin, listeye nasıl girdiği anlaşılamadı.

Altıncı üniversite (18 Aralık)
İzmir’in 6’ncı üniversitesi olan İzmir Üniversitesi, eğitim-öğretim hayatına başladı.

Sınırötesi başarı (19 Aralık)
Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper ve Doç. Dr. Sezgin Ulukaya ve Op. Dr. Ata Bozoklar’dan oluşan Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Karaciğer Nakil ekibi, Azerbaycan’da, bu ülkedeki ilk organ nakli (karaciğer) ameliyatını başarıyla gerçekleştirdi.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk (23 Aralık)
Prof. Dr. Sedef Gidener, seçimde yüzde 47 oy olmasına karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmaması üzerine, Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Mahmeme heyeti, Türkiye’de bir ilke imza attı, Cumhurbaşkanı’nın verdiği kararın yürütmesini durdurdu.

Kaynak: Milliyet

One Comment

  1. İzmir bir çok potansiyelleri olan ama bunların bir blümünden şimdiye kadar kötü politikalar nedeniyle bir türlü faydalınılmayan bir kent. oysa neler olur gerçekten…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir