Saadet Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bekaroğlu, AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin Halkalı’da bir yol yapımı için ihaleyi, yüklenici firmanın çalışmaya başlamasından bir yıl sonra yaptığını öne sürdü.
Saadet Partisi (SP) İstanbul Belediye Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin usulsüz ve şaibeli ihaleler yaptığını iddia etti. Halkalı’da bir yol ihalesinin çalışmaların başlamasından bir yıl sonra yapıldığını söyleyen Bekaroğlu yol ihalesi için yapılan pazarlığın gizli kamera görüntülerini de basına dağıttı. Bekaroğlu, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a “Tüm ihaleler bu şekilde mi yürütülüyor? Vicdanlarınıza nasıl anlatabiliyorsunuz?” diye sordu.Fatih’teki Berr Hotel’de dün basın toplantısı düzenleyen Bekaroğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleleriyle ilgili şu iddiaları ortaya attı: “Teklif zarfları komisyon toplandığı sırada açılıp haziruna (toplantıda bulunan belediye ve firma yetkilileri) ilan ediliyor ancak ihale neticelendirilmeden toplantı dağılıyor. Tutanak tutulmuyor, imza atılmıyor. İhalenin kime verileceği daha sonra amir üyelerce belirleniyor ve evraklar, komisyon üyelerinin odalarına odacı aracılığıyla götürülerek hiyerarşik sırayla imzalatılıyor. Yapılan ihalelerin kararları bazen sözleşme yapıldıktan sonra, bazen hak ediş alındıktan sonra, bazen ihalenin verildiği medyaya yansıdıktan sonra, bazen de imalat yapıldıktan aylarca sonra ihale komisyonunca imzalanıyor, hatta ihale yapılıyor. İhale bedelleri ve kalemler idare yetkilileri ile teklif sahipleri arasında pazarlıklarla belirleniyor, akıl almaz haksız kazançlar elde ediliyor.”
Bekaroğlu, Gürhan İnşaat’ın 8.320.970.32 TL ihale bedeliyle aldığı, Halkalı’daki ‘Muammer Aksoy Cad. – Gümrük Yolu – Halkalı Caddesi 2. Kısım İnşaatı İşi’ ile ilgili, şirket görevlisiyle belediye yetkilisinin ihale pazarlığının gizli kamera görüntülerini de basına gösterdi Bekaroğlu’nun geçen 23 Ocak’ta yapılan yerinde incelemelede yüzde 80’inin tamamlanmış olduğunun görüldüğünü belirttiği inşaat işinin belgelerine göre, işe başlama tarihi Şubat 2008. Ancak ihale tarihi 19.01.2009, sözleşme tarihi ise 26.01.2009. Belgelere göre ihale cetveline, olmaması gerektiği halde eklenmiş bazı kalemlerde yüklenici firma indirim yapıyor gibi görünürken, yapılacak işlerde ise aksine fiyat yükselttyor.
Gürhan İnşaat’ın yöneticisi olduğu ileri sürülen bir kişinin belediye bürokratıyla makamında görüşmesinin gizli kamera kaydında ise yönetici ihalenin şaibeli olduğunu, rüşvet verdiğini, belediyeyle anlaşmalı başka işler de yaptığını gösteren şu ifadeleri kullanıyor: “Beni getirip kurtların kucağına attınız, 700-800 milyar da onlara ödedik… Ben bu işi yaptım, bir hafta sonra da açılış yapacaklar… Bak hepimiz aynı taraftayız… Burası siyasi bir yer, her türlü hizmeti size yapıyorum… O zaman işi yaparken bana kim yap dediyse benim muhatabım o olsun…”
Belediyeden ‘Abdurrahman bey’ ile konuştuğunu anlatan yönetici, ‘Ya boş ver, ben seni biliyorum’ diyen ‘Abdurrahman bey’in yanında birine telefon açarak kendisine yardım ettiğini söylüyor.
Bekaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a “Sizin yönetiminizde tüm ihaleler bu şekilde mi yürütülmüştür? Bunu vicdanınıza nasıl anlatabiliyorsunuz?” diye sordu.
Büyükşehir: Halkalı’da iki ayrı ihale var
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise Bekaroğlu’nun konuya hâkim olmadığı veya yanlış bilgilendirildiği savunuldu.
Açıklamada şöyle denildi:
“4734 sayılı Kanun’un 36. ve 37. maddelerinde ihale süreci açık bir şekilde düzenlenmiştir. Buna göre, 1- İhalelerde isteklilerce idareye teslim edilen teklifler, sıra numarası verilerek teslim alınır. Teslim alınan her teklif, ‘teslim belgesi tutanağı’ düzenlenerek istekliye verilir. 2- Zarflar ‘Açık Oturum’da yine sıra numarasına göre İhale Komisyonunca isteklileri önünde açılarak, teklifler açık bir şekilde okunur. Açık oturumda Kanun’un 36. maddesi gereğince ‘zarf açma’, ‘belge kontrol tutanağı’, teklif fiyatlara ilişkin tutanağın hazır bulunanlar önünde yapılan ilk oturumda talep edilenlere verildiğine ilişkin tutanak düzenlenerek verilir. Bu belgeler İhale Komisyonu üyelerince imzalanır ve açık oturum kapatılır. 3- İhale Komisyonun’ca daha sonra Kanun’un 37. maddesi gereğince ‘Kapalı Oturum’da belgeler üzerinde aranan kriterlerin var olup olmadığı araştırılır, değerlendirilir. Birim fiyatlı tekliflerde her birim fiyat tek tek sorgulanmaz, verilen toplam teklife bakılır. İhale sonuçlanır. İhale kararı, Komisyon’ca imzalanarak ihale yetkilisinin onayına sunulur.
Halkalı’da yapılan yol ve kavşak inşaatı işi iki ihalenin konusu olmuştur. Halkalı Gümrük Yolu inşaatının ilk etap ihalesi 22.02 2006 tarihinde GAP İnşaat’a ihale edilmiştir. Yol ve kavşak işi olarak çıkılan ihale süresinde iş bitirilmiştir. Söz konusu işin 2. etabı ise 19.01.2009 tarihinde Gürhan İnşaat tarafından üstlenilmiş ve inşaat halen devam etmektedir. Sadece yol inşaatı olarak başlatılan ihalenin 140 gün süresi vardır. Dolayısı ile ‘işe başladıktan 11 ay sonra ihalenin yapılması’ iddiası yersizdir. İki farklı ihale vardır ve ilk ihale ile ikinci ihale birbirinden ayrıdır. Sayın Bekaroğlu’nun konuya tam hâkim olmadığı veya yanlış bilgilendirildiği, açıklamalarından anlaşılmaktadır.”
Kaynak: Radikal