Kapsadığı bölge ve ekonomik hacim olarak Türkiye’nin en büyüğü olan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ihalesi geçen yılın temmuz ayında yapılan Çukurova Doğalgaz Dağıtım Projesinde ilk kazmanın ağustos ayında vurulacağı bildirildi.

Türkiye’nin en büyük doğal gaz projesinin ihalesini alan Aksa Doğal Gaz Dağıtım AŞ Adana Bölge Müdürü Güngör Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihalenin ardından 28 Şubat 2008 tarihinden itibaren de EPDK’dan Çukurova Doğalgaz Dağıtım Lisansı’nı aldıklarını anımsattı.

Lisansı almalarının ardından 6 ay içinde 6 bölgede çalışma başlatma şartı bulunduğunu belirten Ateş, 18 ay içinde de gaz vermeleri gerektiğini ifade etti. Bu nedenle yörede sokak sokak dolaşarak haneleri belirleyip projeleri hazırladıklarını anlatan Ateş, şunları söyledi:

“Ardından bu projeleri onay için EPDK’ya göndereceğiz. EPDK ile devamlı irtibat halinde olacağız. Ağustos ayı içinde ilk kazmayı vuracağız ancak bu yıl içinde hızlı bir çalışma yapmayacağız. Çalışmaları 2009 yılının başından itibaren yoğunlaştırmayı düşünüyoruz.”

Projenin Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye ile 14 ilçeyi kapsadığını anlatan Ateş, “Bu proje Türkiye’nin ekonomik açıdan en önemli ve büyük doğal gaz dağıtım projesi. 5 yılda toplam 350 milyon dolar tutarında yatırım yapacağız. Bu çok büyük bir yatırım. Bu yatırımlar yöre halkına iş ve aş olarak dönecek” dedi.

Ateş, yatırımları 5 yıl içinde bitireceklerini ve bu sürede yörede 3 milyon aboneye ulaşmayı hedeflediklerini, gaz dağıtım çalışmalarının da 30 yıl süreyle kendileri tarafından yapılacağını kaydetti. Güngör Ateş, kanunen, mücavir alanda yer alan herkese doğal gaz getirmek zorunda olduklarını ifade etti.

‘Çukurları bir gün sonra kapatacağız’
Genellikle fueloil ve klima ile ısınmaya çalışan Adanalılar’ın kış mevsimini daha kısa yaşamalarına karşın, soğukları yaklaşık 4 ay hissettiğini, bu nedenle doğal gazı sabırsızlıkla beklediklerini belirten Ateş, şunları kaydetti:

“Yaptığımız ilk araştırmalara göre projenin rantabl olacağını düşünüyoruz. Altyapıyı şirket olarak biz yapacağımız için belediyelerden kentlerin haritasını aldık. Çalışmalarımız sırasında deneme çukurları açıp hatları belirleyeceğiz. Çalışmalara belediye, TEDAŞ ve Türk Telekom’dan ekipler de katılacak. Çalışmaları mümkün olduğu kadar en az hasarla halledeceğiz. Bir sokakta açacağımız çukur bir ay açık kalmayacak. Kazdığımız çukuru ertesi gün hemen kapatacağız, bir süre sonra da asfaltlayacağız.”

Ateş, yörede doğal gaz dağıtımının 30 yıl süreyle kendilerinden izinsiz yapılamayacağını, BOTAŞ’ın yörede 48 fabrikaya doğal gaz verdiğini önümüzdeki günlerde bu fabrikaların da kendilerine devrolacağını bildirdi.

Güngör Ateş, yöredeki abonelerin Türkiye’nin en ucuz doğal gazını kullanacağını ve 8 yıl süreyle gazı BOTAŞ’tan aldıkları fiyattan abonelere satacaklarını sözlerine ekledi.

Yörenin doğal gaz kullanım potansiyeli
Çukurova doğal gaz dağıtım bölgesini kapsayan ve aralarında Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’ın da bulunduğu 4 il merkezi ile 14 ilçede toplam 800 binin üstünde konutta 3 milyonu aşkın abonenin doğal gaz kullanma potansiyeli olduğu hesaplandı.

Yörede halen 2 milyar metre küp civarında bir sanayi tüketiminin bulunduğu konutlarla birlikte ihaleyi 30 yıllığına alan şirketin ilk yıllarda 3 milyar metre küpün üzerinde doğal gaz satarak 350 milyon doların üzerinde yatırım yapabileceği kaydedildi.

Kaynak: Radikal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir