Adana’daki Hunutlu Termik Santralı inşaatının durdurulması için kampanya başlatan 17 kurum, yetkililere seslendi: Kent bir santral daha kaldıramaz.
Çevre örgütleri ve meslek odaları Adana’nın Yumurtalık ilçesi Sugözü Kumsalı’na yapılan ve ithal kömürle çalışacak Hunutlu Termik Santralı inşaatının bir an önce durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
Adana’nın ve İskenderun Körfezi’nin bir termik santral daha kaldıramayacağını belirten kurumlar, bölgede kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaata başlandığını ifade etti. ‘Adana’ya Temiz Hava’ kampanyasını başlatan 17 kurum, Çin merkezli Şanghay Elektrik tarafından Adana’ya kurulan termik santralın ÇED raporunda ölçülen hava kirliliği verilerinin ulusal limit değerleri karşılamadığına, santralın ÇED olumlu kararının da bu sebeple geçerli olmadığına dikkat çekti.
Çevre Mühendisleri Odası’nın yayımladığı Hava Kirliliği Raporu’na göre, Adana 2019 boyunca 236 gün, yani yılın yüzde 65’inde kirli hava soludu. Aynı yıl Adana’nın hava kirleticilerinin Türkiye’de belirlenmiş ulusal kirlilik limitlerinin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği limitlerin dört katı üzerinde olduğu belirlendi.
5 ÖLÜMDEN 1’İ KİRLİLİKTEN
Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) Türkiye Danışmanı Funda Gacal, “Hava kirliliği Adana’da halihazırda ciddi bir sağlık problemi. Kirli hava Adana’da her 5 ölümün 1’inden sorumlu. Bunun yanında santralın yapılacağı bölgede havanın güncel limitleri aşacak kadar kirli olduğunu ve insan sağlığı üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapılmadığını görüyoruz. Güncel olmayan bu ÇED raporu iptal edilmeli, Sağlık Etki Değerlendirmesi yöntemi uygulanmaya başlanmalıdır” dedi.
KANSER VAKALARI 11 KAT ARTTI
Doğu Akdeniz Çevre Platformu avukatı İsmail Hakkı Atal, “Bilirkişi raporuna göre, Hunutlu projesine çok yakın mesafede bulunan Sugözü Kömürlü Termik Santralı’nın 2003 yılında faaliyete geçmesinin ardından, 2009-2014 arasında kanser vakaları 11 kat, kanser türleri ise yüzde 275 oranında arttı” dedi.
17 KURULUŞ DESTEK VERDİ
change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasına destek veren kuruluşlar şu şekilde: Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, Avrupa İklim Eylem Ağı, Europe, Doğu Akdeniz Çevre Platformu, Ekosfer Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Sağlık ve Çevre Birliği, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi, TEMA Vakfı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Yuva Derneği, 350.org
Kaynak : Birgün