Sulukule’deki çocukların yıkımın getirdiği sıkıntılardan uzaklaşmaları için Fransız ‘The Serious Road Trip’ sirk grubu tarafından 19 Kasım’da başlatılan atölye çalışmaları sona erdi.

Çocuklara yardımlaşma, dayanışma duyguları kazandırarak becerilerini geliştirmeyi amaçlayan atölyeler sonunda çocuklar öğrendiklerini kentsel dönüşüm projesi kapsamında harabeye dönen Sulukule sokaklarında sergiledi. Tahta bacaklarla yürüyen, tabak, diyabol çeviren ve yüzlerini boyayan çocuklar, yıkılan Neslişah mahallesi sokaklarında Sulukule’nin eski neşesini aradı. Çocuklar en fazla ilgiyi ise Sulukule’nin simgesi haline gelen darbukaya gösterdi.

Amaç, çocukları sıkıntıdan kurtarmak
Fransız sirk sanatçılarından oluşan ve Kosova, Filistin Romanya ve Bosna Hersek gibi yoksul ülkelerdeki çocuklara sirk atölyeleri veren ‘The Serious Road Trip’ grubundan Quentin Lanoe grup olarak amaçlarının sirki bilinmeyen yerlere götürmek olduğunu söyledi. Çocuklara her zaman olan olanaklardan farklı imkânlar sunmak, günlük hayatın sıkıntılarının dışına çıkarmak ve birlikte işbirliği yaparak bir şeyler öğrenmelerini sağlamak için çalışma yaptıklarını belirten Lanoe, “Daha önce birçok ülkede çalışma yaptık. Romanya’da da Roman mahallelerinde çalıştık ve orası Sulukule’ye çok benziyor. Buradaki çocuklar da oradakiler gibi çok dinamik ve hep bir şeyler yapmak istiyor.Müziğe olan merakları da aynı şekilde. Filistindeki çocuklardan ise farklı. Oradaki çocuklar ilgi istiyorlar fakat burada ilgi konusunda bir sıkıntı görülmüyor. Her ülkede ortak olan ise sirki bütün çocukların çok sevmesi” dedi. Lanoe, Sulukule’nin yıkılması ve kültürün ortadan kaldırılması çalışmalarının ise üzüntü verici olduğunu söyledi.

Çocukların empati duygusu gelişiyor
Sulukule Platformu sözcülerinden Neşe Ozan Sulukule”deki çocukların yıkımlar nedeniyle büyük bir travma yaşadığına dikkat çekti. Fransız grubun çocukların yaşadığı travmayı biraz olsun hafifletmek, kötü günleri atlatmalarını sağlamak, başarı duygusunu yaşamak gibi becerileri kazandırmak için Sulukule’de olduğunu belirten Ozan, “Sınır tanımayan doktorların sınır tanımadan sağlık hizmeti götürdüğü gibi bu grup da sınır tanımadan insanları ve özellikle çocukları gülümsetmek için çalışıyor. Sulukule bir çatışma bölgesi değil fakat yıkımlarla çatışma bölgesinden farksız bir halde. Çocuklar bu çalışmada olumlu beceriler kazanıyor Bu çalışma aynı zamanda çocuklardaki yardımlaşma, dayanışma ve empati duygularını da güçlendiriyor” sözleriyle çalışmanın önemini vurguladı.
Çocukların neşelerinin yüzlerinden okunduğu sirk atölyesine aileler de destek verdi. Aileler, çocukların günlük hayatın sıkıntılarından kurtulmaları ve çocukluklarını yaşamaları için çalışmaların sürmesini istedi.

Kaynak: Birgün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir