İstanbul’da suyu kesmeyeceklerini tekrar eden Başkan Topbaş, “İstanbulluları susuz bırakmamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Mevcut suyumuzla tasarrufa devam edersek yağışlı mevsime ulaşabileceğiz” dedi.

Saraçhane Belediye Sarayı’nda su konusunda bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bütün dünyada küresel ısınma nedeniyle su başta olmak üzere doğal kaynakların tükenmeye başladığını ve insan nüfusunun da buna karşılık hızla arttığını belirterek, “Elektrik enerjisinden petrole, doğalgazdan suya kadar her kaynakta tasarruflu olmak zorundayız, bu bir gerçek. Ben bir kent yöneticisi olarak bu uyarıları yapmak zorundayım. İstanbul’da mevsimlere ve küresel ısınmaya bağlı bir su problemi var. Ama tekrar ediyorum, kesintiye gitmeyeceğiz. Bütün İstanbullular olarak tasarrufa devam edersek elimizdeki mevcut suyla yağışlı mevsime ulaşabileceğiz. Öte yandan, şehrimizi susuz bırakmamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Biz İstanbulluların suyunu kesmeyeceğiz, İstanbulluları susuz bırakmayacağız. Ancak, hep birlikte tasarruf edersek bu mümkün olur. Günde 2 milyon 100 bin ton su kullanan İstanbullular olarak, bundan sonra da tasarruflu gitmek dikkatli gitmek zorundayız. Musluğumuza ulaştığımızda suyu görmek istiyorsak buna uymak zorundayız. Geçen yıl tasarruf etmeyi hep birlikte başardık. Bundan dolayı İstanbullu vatandaşlarımıza özellikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Hiç yağmur yağmasa bile 138 günlük rezerv var…
İstanbul’da bütün ilçe, belde ve köylere kadar su götürerek suda abone sayısını 4,5 milyona taşıdıklarını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Geçen yıl bugün barajların doluluk oranı yüzde 34,30 idi. Bugün yüzde 31,57. Yani 3 puanlık bir fark var. Artı Melen Çayı var. Şu andaki su rezervimiz, Melen Çayı’nı dikkate almazsak hiç yağmur yağmadığı takdirde bile 138 gün yetiyor. Bu da Ekim ayı sonu, yani yağmurların başlama mevsimi anlamına geliyor” dedi.“Melen 4 aşamalı çok doğru proje…”
Melen Projesi’nin bazı basın organlarında yer aldığı gibi bir fiyasko değil, büyük bir başarı olduğuna ve İstanbulluların şu anda Melen’den günlük 250 bin ile 470 bin metreküp arasında su kullandığına dikkat çeken Kadir Topbaş, Melen Barajı yapıldıktan sonra problemlerin ortadan tamamen kalkacağını kaydetti. Başkan Topbaş, “Melen 4 aşamalı, çok doğru bir proje. Melen’de baraj yapılmış olsa bu problemleri hiç konuşmayacağız. Şu anda su azlığı nedeniyle Melen Çayı’ndan günlük su alışımız 5 pompadan 2 pompaya düştü. Günde 700-730 bin metreküp su alırken, 250 bin metreküpe kadar düşmüştü. Ancak dün yağan yağışlar sayesinde dün 469 bin metreküp su aldık. Burası belirli aylarda 700-730 bin metreküp su veren bir kaynak. Buradan daha fazla su alabilmek için Melen’den Darlık Barajı’na kadar bir hat yapılması için ihaleye çıktık. Bulgaristan sınırımızdaki Rezve Deresi’nden su alabilmek için de ihaleye çıkacağız” şeklinde konuştu.

3 ayda 22 milyon metreküp su buharlaştı
İstanbul’da son 50 yılın en sıcak ayının yaşandığını ve bu nedenle su kaynaklarında ciddi bir buharlaşma yaşandığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Nisan ayında 3,5 milyon metreküp, Mayıs ayında 7 milyon metreküp, Haziran ayında ise 11,5 milyon metreküp suyun buharlaşarak yok olduğunu söyledi. Buharlaşma hesaba katıldığında tüketimde ne kadar dikkatli olunması gerektiğinin bir kez daha ortaya çıktığının altını çizen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz İstanbul’un su hattının yüzde 99’unu yeniledik. Buna rağmen kaçak oranı yüzde 26’larda. Nedeni ise borular değil, çünkü bu oranın yüzde 15’i kaçak su kullanımından kaynaklanıyor. İstanbul’da kaçak suyla ilgili olarak da önemli bir mücadele yürütüyoruz. Kaçak su kullananlara gereken her türlü cezai işlemi uyguluyoruz. Geriye kalan yüzde 10 kaçak su dünya standartlarında normal sayılıyor. Park ve bahçeleri de oluşturduğumuz artezyenlerle suluyoruz. Mayıs 2009 gibi açılışını yapmayı düşündüğümüz Ayamama Deresi’nin biyolojik arıtma tesisi devreye girdiğinde günlük 400 bin metreküp ilave su sanayide ve park-bahçe sulamasında kullanılacak. Bu Melen’den gelen suyun yarısı kadar kente katkı sağlamak demektir. İnşaatı devam eden Ambarlı Biyolojik Arıtma Tesisi de Küçükçekmece Gölü’nü kurtararak tekrar içme suyuna dönüştürecek.”“İstanbul’da CHP’nin suyla ilgili konuşma hakkı yok!…”
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Başkan Topbaş, CHP İl Başkanının suyla ilgili açıklamasına yönelik soruya, “CHP İl Başkanını dikkate bile almıyorum. Onların su idaresindeki başarısızlığı İstanbul gördü. CHP her şeyi konuşur, ama suyu asla konuşmaya hakkı yok. Önce İzmir’i bir düzeltsinler ve arsenikli su içirdikleri için halktan özür dilesinler. CHP İstanbul il örgütü önce bunu yapsın. Su ile ilgili CHP’nin konuşuma hakkı olmadığın tüm İstanbul çok iyi biliyor. Birileri ‘İstanbul susuz kalsa, insanlar sıkıntı çekse de bu başarısızlık üzerinden siyaset yapsak’ diyor. Böyle bir siyasete İstanbullular pirim vermezler. Bu nedenle basında bazı ifadeleri görüyorum, hiç muhatap almıyorum” cevabını verdi.

Kaynak: İBB

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir