İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’ın 2005 yılında göreve seçildikten sonra hayata geçirmek için söz verdiği ’teknopark’ projesinde ilk resmi adım atıldı.

Milli Savunma Bakanlığı ile İTO arasında, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da içinde bulunduğu, İleri Teknoloji Endüstri Parkı (İTEP) arazisinde teknopark kurmak için niyet mektubu imzalandı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İTO ve İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) işbirliğiyle kurulacak ’SSM Teknoparkı’nın imza törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş katıldı. SSM Teknoparkı’nın kurulacağı, İTAP Milli Savunma Bakanlığı mülkiyetinde bulunuyor ve proje ile savunma, havacılık, denizcilik ve telekomünikasyon alanları başta olmak üzere teknolojide katma değeri yüksek projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Dünyayı inceledik
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, küresel ekonomik krizin sürdüğü bir ortamda krizi fırsata çevirmesinin yollarından birinin de rakiplerden farklılaşmak olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu: “Teknoloji odaklı yatırımları çekebilmeliyiz. Artık sadece mal üretmek değil, farklı ve yenilikçi olanı üretmek önemli. İstanbul’a gerçek anlamda bir teknopark kurulması için büyük gayret gösterdik. Çünkü teknoparkların Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Sanayi Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Ankara CyberPark ve İTÜ Arı Teknokenti yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Dubai Intercity (BAE), Sophia Antipolis (Fransa), Silicon Valley (ABD) teknoparklarını ziyaret ettik. Teknopark için sağlam bir fikir oluşturduk. Türkiye’deki diğer teknoparkların düştüğü hatalara düşmemek için güçlü yol haritası çizdik.”

Küresel yatırım gelecek
İTEP içindeki alanın, İTO’nun istediği tüm kriterleri karşıladığını söyleyen Yalçıntaş, “Önemli Amerikan ve Avrupalı şirketler burada yer alacaklar. İTO-SSM Teknopark’ı, dünyanın öndegelen firmaları için Orta Asya, Orta Doğu ve diğer bölge ülkelerine açılmak için önemli bir üs olacak” dedi. Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Bir teknopark projesinin sağlıklı ve doğru bir şekilde hayata geçmesi için üç önemli unsur gerekli; devlet, sivil toplum ve üniversite. Bu projeyle birlikte Savunma Sanayii Müsteşarlığımız devlet ayağını, İTO sivil toplum ayağını ve İstanbul Ticaret Üniversitesi de üniversite ayağını oluşturacak. Ayrıca projeyi, teknoparklar konusunda son derece uzman yabancı danışmanların desteğiyle gerçekleştiriyoruz.”

Gönül: Yüksek teknoloji üreten olmak zorundayız
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Türkiye, teknoloji üreten ülke olmak zorundadır. Çünkü artık lisansla elde edebileceğimiz teknolojinin sınırlarına gelmiş bulunmaktayız” dedi. Teknoparkın gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın en önemli aracı olduğunu ifade eden Gönül, Türkiye’de bu aşamanın 2000’li yılların başlarında ilgili mevzuatın geliştirilmesiyle gündeme gelebildiğini kaydetti. Gönül, kurulacak SSM Teknopark ile İstanbul’da Sabiha Gökçen Uluslararası Havalanı’nın yanı başında önemli deniz ve kara ulaşım yollarıyla bağlantılı böyle bir girişimin, İstanbul’da yerleşik araştırmacı şirketler ve kurumlar baŞta olmak üzere Türkiye ve komşu ülkelerdeki ticari ve akademik kuruluşlar için çok önemli alt yapı imkanları sunabileceğini kaydetti.

Kaynak: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir