Dünya Mimarlar Topluluğu Başkanı Süha Özkan, projelerin yavaşladığı kriz döneminde mimarların Hindistan’da 200 yıl önce ortaya çıkan “kısık ateşte pişirme” yönetimini uygulayacağını kaydetti..

Dünya Mimarlar Topluluğu (WA) Başkanı Süha Özkan, krizden en çok etkilenenlerin her zaman mimarlar olduğunu söyleyerek bu dönemde mimarların ve projeleri ‘kısık ateşte yavaş yavaş pişireceğini’ söyledi. Özkan, Hindistan’da 200 yıl öncesine dayanan, kıtlık ve işsizliğin kol gezdiği dönemde halkı doyurmak için büyük kazanlarda yapılan ve yavaş ateşte akşamdan sabaha kadar kaynayan “dum pukht” adı verilen yöntemin bugün artık mimarlar için geçerli olacağını kaydetti.

‘Projeler düzene girecek’
Özkan, bunun bir anlamda avantaj yaratacağına değinerek son yıllarda plansız bir yapılanmanın hâkim olduğuna değindi. Sadece İstanbul’da 200’den fazla alışveriş merkezinin projelendirildiğini söyleyen Özkan, bu dönemde projelerin bir düzene girebileceğini de sözlerine ekledi. Dünya Mimarlar Topluluğu, Ağa Han Mimarlık Ödülleri kapsamında “Çalışma mekânları: Üretim mekânlarının transformasyonu” konulu seminer ile santralistanbul’da dünyanın çeşitli yerlerinden mimarları ağırlıyor. Dün yapılan seminerlerde endüstriyel yapıların yeni kullanımlara kazandırılması, Türkiye, İran, Malezya’da endüstriyel binaların tarihi ve İslam mimarisi gibi üzerine konuşmalar yapıldı. Bugün devam edecek seminerlerde endüstriyel yapılarda mühendislik uygulamaları, tarımsal-endüstriyel binaların kullanımı gibi konular ele alınacak.

Kaynak: Sabah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir