Bodrum Güllük Körfezi’ndeki Pina Yarımadası kıyı şeridini dolduran MNG Holding, yıkım (kal’i) kararına uymayıp, Maliye Bakanlığı’ndan ön izin belgesi aldı.
İstanbul Barosu Çevre Komisyonu Başkanı ve TEMA Vakfı Hukuk Danışmanı Avukat Ömer Aykul, MNG’nin aldığı ön iznin, kaçak dolguyu kaldırmaya engel olmayacağını söyledi. Aykul, Maliye Bakanlığı’nın kaçak dolgu kaldırılmadan ön izin vermesinin de hukuka uygun olmadığını belirterek “Ortada bir hukuka aykırılık varsa, önce bunun giderilmesi gerekir. Hukuka aykırı olan kaçak dolgu kaldırılmadan Maliye Bakanlığı’nın ön izin vermemesi gerekirdi. Yine de ön izin verilmiş. Buna rağmen Muğla Valiliği’nin son derece yerinde olan kal’i yani kaçak dolgunun kaldırılması kararını en kısa sürede uygulaması gerekir. Aksi halde bu kez Vali görevini ihmal etmiş yani suç işlemiş olur” dedi.
Çiğnenen kanun yok sayılmaz
Ön izin ne amaçla verilirse verilsin, hukuka aykırı olan durumu yok saymaya yeterli olmadığını söyleyen Aykul “Burada Kıyı Kanunu, İmar Kanunu gibi pek yasa yok sayılmış. Özellikle Kıyı Kanunu çok güçlü bir kanundur. Aldığınız ön izinle çiğnediğiniz kanunları yok sayamazsınız. Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın hukuka aykırılığı ortadan kaldırmaya engel olacak bir ön izin vereceğini hiç ihtimal vermiyorum” dedi.
Kaçak dolgu ruhsatla kalabilir
MNG’nin İmar Kanunu’a göre bir ay içinde kaçak dolgusunu yasal hale getirebilmesi için ’ruhsat’alması gerektiğini belirten Aykul, “Ön izin ve ruhsat birbirinden tamamen farklı şeylerdir. Ruhsat ön izin süresinde hazırlanacak imar planlarının yetkili kurumlar tarafından uygun görülmesi halinde, inşaat yapma izni verilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla İmar Kanunu’nda gösterilen bir ay içinde ruhsat alamadığı için kaçak dolgu derhal yıkılmalıdır” dedi.
Ön izin inşaata izin vermez
Ön izin alan firmanın, izin kapsamındaki alanda inşaat, dolgu veya boşaltma gibi fiili kullanım hakkı bulunmuyor. Sadece imar planının yapılması, değiştirilmesi ya da uygulama projelerinin hazırlanması, ilgili kuruluşlara onaylatılması ve gerekli izinlerin alınması anlamına geliyor. Dolayısıyla ön izin alınan alanda veya kıyıda taş üstene taş koymak, bir kova kum dökmek bile yasak. Ayrıca ön izin süresinde yapılan imar planları ve projelerin onaylanıp, inşaata izin verileceğinin garantisi de yok.
İzni 15 gün önce aldı
Mehmet Nazif Günal’ın sahibi olduğu MNG’nin otel inşaatının harfiyatını denize boşalttığı ortaya çıkınca, Günal kaçak dolguyu yasal hale getirmek için hızla girişimler başlattı. Bunlar geri tepince en son ön izin belgesi alma yoluna gitti. 15 gün önce Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 1 yıllık ön izin belgesi aldı.
Kaynak: Vatan