Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın meslek odalarına yönelik eleştirilerini değerlendirirken, “Biz meslek odaları, trafik sorununun yeraltı, yerüstü kavşak ve köprü çalışmaları ile değil, esasen raylı sistemleri temel alan toplu ulaşım politikaları ile çözümünü savunuyoruz” dedi.
Koramaz, Başbakan Erdoğan’ın hafta sonundaki AKP İstişare ve Değerlendirme Toplantısında meslek odalarına yönelik eleştirileri hakkında yazılı açıklama yaptı. Koramaz, öncelikle TMMOB ve bağlı odalarının “keyfi yorumlara tabi ideolojik, siyasal organizasyonlar” olmadığının bilinmesi gerektiğini belirterek, “Odalarımız, yanlış kentsel uygulamaları eleştirirken gerçekler ve doğruların dayanağını bilim ve tekniğin öğretilerinden almaktadır. Başbakan’ın gerçekte bizlerle birlikte eleştirdiği Danıştay da, esasen bu nedenle odalarımızın yanlış uygulamalara karşı başvurularını dikkate almaktadır” dedi.
Erdoğan’ın, konuşmasında Moskova, Tokyo ve ABD’deki katlı kavşak çalışmalarını örnek vermesine değinen Koramaz, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Oysa Paris katlı kavşak sistemi, Moskova katlı kavşak ve yol genişletme çalışmaları sistemi, Tokyo’da beş yıl içinde yapılacak kazılar, katlı kavşak ve yol genişletme çalışmaları sistemi, bu ülkelerdeki dev metro sistemlerinin bir parçasıdır.
Yanlış uygulamaları ifrada vardırdılar
Biz Meslek Odaları, Başbakan’ın iddia ettiği gibi, ’Modern şehirlerde katlı köprülü kavşak olmaz’ demiyoruz. Önermelerimiz Başbakan’ın iddia ettiği gibi sığ değil, çok kapsamlıdır. Örneğin Odamız, ’Ulaşım ve Trafik Politikalarında Planlama Gerekliliği’ başlıklı raporunda, tüm ulaşım modlarının tek bir taşıma zinciri oluşturacak şekilde entegre edilmesine yönelik kombine (seri, ekonomik, çevreci, güvenli ve hızlı) taşımacılığın esas alınmasını ve bütün ulaşım politikalarının ülke geneli ve yerel düzeyde birbirleriyle entegre ve bütünlüklü planlanmasını, tarihsel, kültürel doku, çevre ve ekonomik boyutların dikkate alınmasını; kentsel ulaşım açısından ise kent merkezlerine trafik akışının caydırıcı hale getirilmesi ve kent içi ulaşımda toplu taşımacılık ve raylı sistemlerin tercih edilmesini savunmaktadır.”
Bu kapsamda katlı kavşak, köprü, alt ve üst geçit yapılabileceğini ifade eden Koramaz, “Ancak AKP belediyeciliği, yanlış uygulamaları ifrada vardırmıştır. Kent merkezlerine otomobillerin girişini kolaylaştıran katlı kavşak, alt üst geçit ve köprülerin inşası yoluyla motorlu taşıtların birkaç noktadan durmadan geçmelerini sağlayarak trafik sorununun çözüleceğini sanmak, gerçekte ulaşım ve trafik gerekliliklerini anlamaktan uzaktır” dedi. Belediyelerin bu politikalarıyla “petrole bağımlılığı ve otomotiv endüstrisinin çıkarlarını geliştirdiğini” savunan Koramaz, bugün birçok Avrupa kentinde, taşıtların kent merkezine yığılmasını önlemek için otopark sayılarını azaltmak, katlı kavşak yatırımlarından vazgeçmek gibi çeşitli yöntemlere başvurulduğunu anlattı.
Kaynak: Hürriyet