İZMİR’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde Nesin Vakfına ait arazide yaptırılan, ancak inşaat ruhsatının bulunmadığı, tarımsal amaçlı elektrik enerjisinin kaçak olarak çekildiği ve izinsiz öğretim kurumu açıldığı gerekçeleriyle geçen yaz yasal işlem başlatılan Matematik Köyü, hayata geçiyor.

İmar çalışmaları kapsamında yürütülen takip sonucu 1.5 ay içinde yapı ruhsatı tamamen alınacak olan Prof. Dr. Ali Nesin yönetimindeki Matematik Köyü’nün 2 Haziran günü yurt içinden ve dışından gelecek matematikçilere, 7 Haziran günü basına ve Selçuk halkına, 16 Haziranda ise tam teşekküllü olarak eğitime açılacağı öğrenildi.

Aziz Nesin’in kurduğu Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Nesin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası Aziz Nesin’in vasiyetini 12 yıl sonra yerine getirdiklerini belirterek, köyün inşaatının tamamlandığını bildirdi. Prof. Dr. Nesin, Matematik Köyü’nü, “Türkiye’den ve dünyadan matematikçilerin ki bunlar arasında üniversite öğrencileri kadar hocalar, profesörler, araştırmacılar, lise hocaları da olacak, sakin bir ortamda bir araya gelerek sadece matematiğe yoğunlaşacakları bir tür kamp” sözleriyle tanımladı.

“MATEMATİK KÖYÜMÜZ BİR DERSHANE DEĞİLDİR”

Bu yıl köyde bir dizi yaz okulunun olacağını, lise matematik öğretmenlerine yönelik esaslı bir programın yaşama geçirileceğini ifade eden Prof. Dr. Nesin, ülkenin bütün üniversitelerinden başarılı, seçkin matematik öğrencilerinin geleceğini bildirdi. Bunun yanında Selçuklu başarılı lise öğrencileri için de 10 kişilik kontenjan ayırdıklarını belirten Prof. Dr. Nesin, şöyle devam etti:

“Matematik Köyümüz bir dershane değildir. ÖSS hazırlık kursu değildir. (Bizim oğlanın matematiği zayıf, gelsin çalışsın amcası) yeri de değildir. Matematik Köyü’nün köylüleri, öncelikle matematikçilerdir, bir de yarının matematikçileridir. Ama matematiği ciddiye alan, ciddi bir şekilde kafa yorup yeni ufuklara açılmaya istekli olan herkese yediden yetmişe, kapımız açık.”

Prof. Dr. Nesin, köyde tanınmış matematikçiler Rus Alexandre Borovik, Hintli Ashna Sen, İngiliz David Pierce, Romen Andrei Ratiu’nun seminer ve ders programları olacağını, ayrıca ABD ve İngiltere’de üst düzey üniversitelerde doktora yapan birkaç Türk matematikçinin de yaz boyunca hazır bulunacağını kaydetti.

“OLAY SADECE DERSLER DEĞİL”

Prof. Dr. Ali Nesin, “Buradaki olay yalnızca dersler değil tabii. Kendini matematiğe adamış bir sürü insanın yaz boyunca dağ başında güzel bir yerde, bir arada ve yan yana yaşaması, birlikte yemek yemesi, fikir ve görgü alışverişinde bulunması söz konusu. Bu müthiş heyecan verici bir olay. Bırakın Türkiye’yi, dünyada pek benzeri olmayan bir olanak” dedi. Matematik Köyü’nün şimdilik yaz aylarında açılacağını, bu dönem için 14 Haziran – 15 Eylül 2008 tarihleri arasına yoğunlaşacaklarını ifade eden Prof. Dr. Ali Nesin, ileri yıllarda kış aylarında da programları olacağını kaydetti. Bu yıl 6-10’ar kişilik 7 koğuş, 2-3’er kişilik 9 odayı hazır hale getirdiklerini bildiren Nesin, toplam kapasitenin 75 yatak olduğunu, çadırların da kurulabileceğini, bu şekilde katılımcı sayısının 100’ü geçebileceğini söyledi. Prof. Dr. Nesin, “Koğuşlar sade, şatafattan uzak. Banyo tuvaletler ortak. Yemek karavana usulü. Ama binaların hepsi yarım metre taş duvarlı, ferah, nefis binalar. Yazın en sıcak gününde bile içleri serin. Yerimiz de galiba Selçuk dağlarının en güzel yeri” dedi. Yaz okulu boyunca öğrencilerden prensip olarak günde 10 YTL ücret alınacağını belirten Prof. Dr. Ali Nesin, bu ücrete her şeyin dahil olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nesin, Matematik Köyü’nün Şirince ekonomisi ve turizmine olumlu katkısı olacağını kaydetti.

Kaynak: Radikal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir