Bakan Günay, kamu arazilerini işgalin suç olmaktan çıkarılmasına ilişkin yasa teklifini “Turizmcilerin deniz kıyısını, hapis kaygısı olmadan kullanmaları için yasal düzenleme” diye savundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, deniz kıyılarının talan edilmesine yol açacağı belirtilen yasal düzenlemeye, “biraz abartıya kaçan haksız tepki” gösterildiğini iddia etti. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut da, düzenlemeyi kendilerinin istediğini belirterek “Sahile şemsiye ve şezlong koyan tesis sahiplerini hapisten kurtarmak için istedik. Kimsenin farklı bir beklentisi yok” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB), “10 Milyona Doğru Antalya Hedefiyle” düzenlediği gala gecesinde konuşan Günay, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul gündemine gelen TCK’nın 154. maddesi değişikliğini savundu. “Kamu arazilerinin işgalini suç olmaktan çıkaran” düzenlemeye basının “biraz abartıya kaçan haksız tepki” gösterdiğini iddia eden Günay, şöyle dedi:

“Turizm işletmecilerinin deniz kıyısını, hapis kaygısı olmadan -ama elbette ki herkesin hakkına da saygı göstererek- kullanmaları konusunda yapılan bir yasal düzenlemeye, konuyu yakından bilmeyen bazı arkadaşlarımız parlamentoda gereksiz ve aşırı tepki göstermişler.”

Günay, Turizm Teşvik Yasası’na da benzer eleştiriler getirildiğini hatırlattı. “Ver parayı, vur baltayı” sloganıyla tepki gösterilen, turizm işletmecilerinin, parasını peşin vermesi halinde ağaç kesebileceğini öngören düzenleme için Günay, “Biz, ormanların kullanılmasına 1982’den beri olmayan yeni koşullar ve sınırlar getirdik. Hiçbir zaman ormanı yoketmek gibi bir derdimiz olamaz. Tarihimizi, dünyamızı, çevremizi ve geleceğimizi koruyacağız. Çünkü turizm, hem Türkiye’nin hem dünyanın barış içinde sağlıklı geleceğinin teminatı olan birinci gelişme ve çalışma alanıdır” diye konuştu.

TÜROFED Başkanı: Şezlong, şemsiye koyacağız
Daha sonra konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da, TCK’nın 154. maddesinin değiştirilmesinin turizmcilerin isteği olduğunu bildirdi. Barut, şunları kaydetti:

“Sahile şemsiye ve şezlong koyan tesis sahiplerini hapis cezasından kurtarmak için böyle bir değişiklik isteniyordu. Kimsenin farklı bir beklentisi yok. Şezlong ve şemsiyeyi kıyılarımıza koyma ihtiyacını karşılayacak bir talep bu. Yasada değişiklik olmasaydı, sahildeki tüm işletme sahiplerinin, ikinci konut sahiplerinin hapse girmesi söz konusuydu.”

Barut, yasa değişikliğinin, iktidar ve muhalefet partilerinin ve Antalya milletvekillerinin ortak önerisiyle verildiğini söyledi.

Kaynak: CNNTürk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir