Panikl yaratan depremin İstanbul ile bir ilgisi var mı? Uzmanlar yorumladı.
Kütahya’nın Simav ilçesi dün sabah 5.0 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin İstanbul’da da hissedilmesi telaş yarattı. Deprem uzmanları ’İstanbul depremini tetikler mi?’sorusunu şöyle yanıtladı: Bu bölgede yaşanan depremler derinliğine bağlı olarak İstanbul’da da hissedilir. Ancak İstanbul için tehlike söz konusu değil. Çünkü fay hatları ayrı. Sadece sismik olarak etkiledi. Olası İstanbul depremiyle hiçbir bağlantı ve ilgisi yok.
‘Simav depremi Marmara fayını tetiklemez’
Dün sabah merkezi Kütahya Simav olan 5.0 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Vatandaşlar depremin korkusuyla sokaklara fırladı. Ancak bu depremin ilginç bir özelliği vardı. Kütahya’daki deprem İstanbul’un bazı ilçelerinde de hissedildi. Peki bu depremin İstanbul’daki olası bir depremle alakası var mı? Deprem uzmanları, buradaki fay hattının Marmara’da herhangi bir fayı etkilemeyeceğini de vurguluyor. İşte uzmanların görüşleri…
“İstanbul için tehlike söz konusu değil…”
Prof. Dr. Ahmet Ercan (İstanbul Üniversitesi): “Kütahya’daki deprem Simav kırığında oldu. Simav’daki bu deprem sığ bir sarsıntı. Sığ depremler bazen uzaktan da hissedilebilir. Simav kırığı diri bir hat burası. 7.3’e kadar deprem üretme kapasitesi var. Bu hattın diri olduğunun belirtisi bölgedeki çok fazla jeotermal kaynak. Dün büyük ihtimalle o bölgedeki jeotermal kaynakların ısısında 2 derecelik bir artış oldu. Isı artışının yanında buhar oranları da arttı. Ege Bölgesi’nde iki buçuk aydır süren depremlerle ilişkili bu deprem. Bölgede başka depremler de olabilir. Ege’deki Denizli, Fethiye, Marmaris gibi bölgelerde de risk var. Bu bakımdan daha dikkatli olunması gerekiyor. Ancak İstanbul için tehlikeli bir durum söz konusu değil. Çünkü fay hatları ayrı.”
“Bölge için ciddi bir uyarı olabilir…”
Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik): “İstatiksel olarak 1970 Denizli depreminden beri Batı’da önemli bir sarsıntı yok. Kütahya’daki deprem yer kabuğunu kırmaya yakın ama kıramaz. Sığ olduğu içinde yüzeyi daha fazla etkiler. 5 büyüklüğündeki bir sansıntı rahatlatıcı bir deprem değildir. Bu ciddi bir uyarı da olabilir. O yüzden dikkat etmek gerekiyor. Kütahya çevresi ve özellikle Simav çöküntü alanlarından birisi. Tarihte de bu bölgede depremler var ve can kaybı veren depremler mevcut bu da gelecekte böyle bir depremin olacağının açık kanıtıdır. Batı Anadolu’nun farklı bir tektonik bir mekanizması var. Dolayısıyla oradaki depremin İstanbul’u etkilemesi zor. Zaten Marmara’nın kendi içerisinde beklediği depremler var.”
“İstanbul ile alakalı bir deprem değil…”
Prof. Dr. Okan Tüysüz (İTÜ): “Kütahya ve civarını Gediz Çöküntüsü dediğimiz yer olarak adlandırıyoruz. Bu bölge deprem açısından aktif bir bölgedir. Bölgede sık sık depremler görülür. Geçmiş yıllarda şiddeti 6-7’yi bulan depremler olmuştur. Kütahya depremi bağımsız bir depremdir. Bu deprem için öncü denemez. Olağan bir sismik hareket. Gediz çöküntüsü dediğimiz bölgenin Kuzey Anadolu fay hattıyla alakası yok. Olası İstanbul depremiyle hiçbir bağlantı ve ilgisi yok.”
Kaynak: Vatan