İZTO Meclisi’nde konuşan Başkan Kocaoğlu, DEÜ Deniz Bilimleri Fakültesi ile yürüttükleri “Körfez’e kanal” projesinin detaylarını açıkladı.

Körfez’de sirkülasyonu sağlayacak bir kanal yapılacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Yenikale önlerinden denizin iç körfezine akıntı girişi var. Bu akıntı Ragıp Paşa Dalyanı’nın oradan çıkamadığı, yeterli sirkülasyon olmadığı için tam temizlik sağlanamıyor. Orada 10 – 12 metre derinlikte bir sirkülasyon kanalı yaparak Körfez’den denize girilebilmesi için gerekli ortamı hazırlamış olacağız” dedi.

korfez1.jpg

İzmir Valisi Cahit Kıraç ile birlikte İzmir Ticaret Odası’nın Meclis toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki dönemde yapılacak projelere ilişkin bilgi verdi. Geçtiğimiz haftalarda seçimlerini tamamlayan ve Ekrem Dermirtaş’ı Yönetim Kurulu Başkanı, Necip Kalkan’ı Meclis Başkanı olarak belirleyen İzmir Ticaret Odası’nın yeni meclisine başarılar dileyen Başkan Kocaoğlu, “Birlik- beraberlik içinde olduğumuz sürece hep birlikte ileriye gideceğimize, ülkemizin lokomotifi olacağımıza inanıyorum” dedi.İzmir’in kendi kaynaklarıyla kalkınabilecek güce sahip olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Kentimizi katılımcı anlayışla yönettik. Fikir sürecinde de, proje sürecinde de, uygulama sürecinde de hep danışarak, katılımcı anlayışla çalıştık” dedi. Kentlerin kalkınmasının öncülüğünün ekonomiden geçtiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, turizmin ve hizmet sektörünün çeşitlendirilmesi için çeşitli projeler içinde olduklarını da açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, eko-tarım, yeşil kuşak, yeşil konut, sürdürülebilir enerji, bilişim, bilgi ekonomisi, genetik gibi pek çok farklı alanda yeni projeler hazırladıklarını ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 500’e yakın projesinin yer aldığı Stratejik Plan’ın “yol haritası” olarak belirlendiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, kentte kültür endüstrisi yaratmak için yoğun çalışma içinde olmaları gerektiğini vurguladı.

Hükümete yatırım çağrısı
İzmir’in geri kaldığına dair söylemler olduğunu da belirten Başkan Kocaoğlu, “Mütevazi bütçeyle yaptığımız işler belli. Merkezi hükümetin de yapması gereken projeler var. Körfez’e tüp geçit, Ankara ve İstanbul’da hızlı tren bağlantıları gibi projelerin hayata geçmesi lazım” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları ile ilgili rakamsal bilgiler veren Başkan Kocaoğlu, “Önceki 5 yılla kıyaslarsak, 3 kat artırarak 1 milyar 705 milyon lira cari harcama yaptık. Yatırımlarımızı 6 kat artırarak 1 milyar 650 milyon lira yatırım harcaması yaptık. Borç ödemelerimizi 7 kat artırdık ve 853 milyon lira borç ödedik” dedi.

korfez2.jpg

Denize girilebilecek
Büyükşehir Belediyesi olarak önümüzdeki dönemde Körfez’de ciddi bir proje yapacaklarını açıklayan Başkan Kocaoğlu, 4 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi ile çalışma yaptıklarını söyledi. Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçları açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Körfez’in mutlak temizliği için akıntıyı – sirkülasyonu sağlayacak bir kanal yapılmalı” dedi. Şu anda yeterli sirkülasyon olmadığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Yenikale önlerinden denizin iç körfezine akıntı girişi var. Bu akıntı Ragıp Paşa Dalyanı’nın oradan çıkamadığı, yeterli sirkülasyon olmadığı için tam temizlik sağlanamıyor. Denizde 10 – 12 metre derinlikte bir sirkülasyon kanalı yaptığımızda Körfez tam mutlak temizliğe kavuşacak hem de buradan denize girilebilmesi için gerekli olan çalışma yapılmış olacak” dedi.Sahil kesiminde tramvay yapılması için projelerinin hazır olduğu bilgisini veren Başkan Kocaoğlu, İzmir’in Kuzeyi’nde Karşıyaka bölgesine 25 bin kişilik, Güney tarafında ise minimum 42 bin kişilik stadyumlar yapacaklarını müjdeledi. Yine Karşıyaka’da 24 bin metrekarelik alanda teknik donanımı yüksek bir opera binası inşaatına başlayacaklarını da söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Turizmi teşvik edecek, yatırımı hızlandıracak projelerimizi hep birlikte, el ele hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir