İstanbul 6. İdare Mahkemesi, İSKİ’nin baraj havzalarında ‘orta ve uzun mesafede inşaat yapılabilmesi’ni öngören yönetmeliğini durdurdu. Böylece Ömerli, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Elmalı gibi barajlarına 1 km mesafedeki göl manzaralı milyon dolarlık villa inşaatları kaçak durumuna düştü.

villa.jpgİstanbul 6. İdare Mahkemesi, baraj havzalarına orta ve uzun mesafede inşaat yapabilme imkanı tanıyan ‘İSKİ Havza Koruma Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurdu. Kararla büyük inşaat firmalarının Ömerli, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Elmalı gibi baraj havzalarındaki milyon dolarlık villa inşaatları da kaçak durumuna düştü.

İSKİ’nin yürürlükteki havza yönetmeliğine göre baraj havzalarına 1 km mesafede inşaat yapılabiliyordu. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin ortak bir başvuru yaparak yürütmenin durdurulmasını istemişlerdi. Başvuruyu değerlendiren mahkeme son İSKİ yönetmeliğinin bazı hükümleri hakkında ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 1995’ten bu yana devam eden davalar sürecinde İSKİ’nin hazırladığı havza yönetmelikleri açılan davalar sonucunda dört kez iptal edilmişti. İSKİ, her iptalin ardından yeni bir yönetmelik hazırlayarak yürürlüğe soktu. Mahkemenin son kararıyla, havzalardaki yapılaşmayı kontrol altına alıp kaçak yapılaşmayı engellemek amacıyla 2006’da yenilenerek kabul edilen yönetmelik iptal edilmiş oldu.

İSKİ itiraz etti
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, mahkeme kararı sonrası baraj havzalarına yapılan milyon dolarlık villaların kaçak durumuna düştüğünü söyledi. Muhçu, “Koruma kuşaklarını orta ve uzun vadede kademelendirerek inşaata açmak su havzalarının kirlenmesine neden oluyor. İSKİ’nin yeni yönetmeliği de orta ve uzun vadede havzaları imara açarak inşaat izni getiriyordu. Mahkeme kararıyla mevzi imar iznine bağlı verilen izinler de geçerliliğini yitirdi. Yasal olarak bu villalar kaçak hale gelmiştir” diye konuştu. İSKİ kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Kiğılı ve Tuzcu’nun villaları yıkılmıştı
Baraj havzasında kaldığı için geçmiş tarihlerde de birçok ünlü isme ait villa yıkılmıştı. Eski ANAP Milletvekili Şadan Tuzcu’nun Beykoz Çavuşbaşı’da villaları Elmalı Barajı su toplama havzasında yapıldığı için yüzlerce jandarmanın katılımıyla belediye ekiplerince yıkılmıştı. Yine Ömerli Barajı su toplama havzasında kaldığı için aralarında eski İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım’ın oğlu Oğuzhan Yıldırım’a ait 13, Kiğılı Mağazalar Zinciri’nin sahibi Abdullah Kiğılı’ya ait 3 villa 2005 yılında yıkıldı.

Kaynak: Yeni Şafak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir