21 Haziran’da Diyarbakır’da bir “Güneş Evi” açılacak. Yüksek Mimar Çelik Erengezgin Güneş Evi’ni anlatıyor; “Ankara’daki bir konutun, Berlin’dekine göre “dört buçuk kat” enerji ile yaşamını sürdürdüğünü, ülkemizdeki sanayi ürünlerinin de gelişmiş ülkelere göre “dört kat” enerji harcanarak üretildiğini işitmiş miydiniz ?”…

Sanılanın aksine fakir değil “kaynak zengini” bir ülkeyiz. Bu topraklar, maddi ve manevi değerleri ve insan kaynakları ile dünyanın en şanslı ve en zengin ülkelerinden birini barındırıyor. Fakat yaşam ve üretim biçimlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Bunu sağladığımız takdirde neleri değiştirebileceğimizi göreceğiz. Diyarbakır Güneş Evi, kendi konusunda, yaşama yönelik olanakları gözler önüne seren ve kurgusunun basitliği ile cesaret veren ilk önemli ve çağdaş adım olacaktır bu topraklarda…

“Enerji mimarlığı”; yapıların, nefes alma doğallığı ve ölçüsünde enerji kullanmasını öngörür. Ne bir fazla ne bir eksik.. Diyarbakır Güneş Evi, bu ilkenin tam bir uygulayıcısı olacaktır. Gelecekten korkmak istemiyorsak doğal döngüye direnmeyi değil uyum sağlamayı seçmeliyiz.. Artık ne olmuşsa olmuştur. Buzul çağına hızla gidişi durduracak ve hatta bu gidişi geri çevirebilecek olan yegane güç “toplumsal bilinç”tir.. “evrensel döngüye uyum”dur.

Salt güneş enerjisi, zannedilenin aksine pahalı değil tamamen bedavadır. Elbette; doğru yönlenme, doğru tasarım, doğru detay ve doğru malzeme ile.. Fosil yakıtların yarattığı bir trilyon dolarlık sağlık sorunları, tıp sektörünü beslemektedir. Bu uluslararası kaynağın onda biri temiz enerjiler adına araştırma ve geliştirmeye ayrılabilse, dünyamız hem sağlığını kazanacak hem de geleceğini kurtaracaktır.

Bu değişimi sağlamak için birinci hedef doğrudan halktır. Ne zaman ki, bu örnekten yola çıkarak, “ben de artık böyle yaşamak istiyorum !” der, işte o gün gerçek dönüşüm başlar. Diyarbakır Güneş Evi bu değişim ve dönüşüm noktasında yer alacak ve halkın kullanımına açık ilk örnek olacaktır.

Bu proje, genel çerçevesi ile ülkemizde bir ilktir. Diyarbakır Güneş Evinin, “Enerji ve Ekoloji” adına benimsediği ve hayata geçecek olan projesi ve sürdüreceği eğitimler ile, yörede, ülkede, giderek benzer dünya ülkelerinde; bir değişim rüzgarı yaratacağına inanıyoruz..

Güneş Evi’nin teknik özellikleri
Çelik Erengezgin, yapının teknik özelliklerinin bilgi plaketleri halinde evin duvarlarına asacaklarını söylüyor. Güneş Evi’nin çok detaylı bir altyapısı var. Genel hatlarıyla bu teknik altyapıda şu sistemlere yerveriliyor: Evin taşıyıcı sisteminde ahşap malzeme kullanılıyor, güneş panelleri ve kollektörleri aracılığıyla enerji elde ediliyor, biyolojik arıtma yapılıyor, yağmur suyu bahçe sulamada ve temizlikte kullanılmak üzere depolanıyor, serada ve güneş duvarları kullanılıyor, yemekler güneş ocağında pişiyor, “Enerji Mimarlığı” ile ilgili bilgi paylaşımını desteklemek üzere evde özel bir kütüphane yeralıyor…. Liste böyle uzayıp gidiyor. Erengezgin ise “Enerji Mimarlığı”nın önemi konusunda şunları söylüyor;

Enerji mimarlığı
“Enerji mimarlığı”; yapıların, nefes alma doğallığı ve ölçüsünde enerji kullanmasını ve kendisine gerektiği kadarını da üretebilmesini öngörür. Ne bir fazla ne bir eksik.. Yaratım içinde, işe yaramayan ne bir eklenti ne de fazla bir süs bulunur. Her varlık kendisine gerektiği kadar enerji üretir ve tüketir. Yaşam fonksiyonunun tam karşılığı olan deriyi yada kabuğu kullanır. Gösteriş değil işlevsellik belirler onun formunu..

“Enerji penceresinden bir bakış” da diyebileceğimiz “enerji mimarlığı” pasta keser gibi ikiye veya dörde bölünmüş ve “her biri rast gele yönlere bakan”, çok katlı bir mahalle yaratmak hiç değildir.. Yazın cayır cayır yananda mı, kışın ayazında donanda mı ?.. Rüzgardan pencere açtırmayanda mı, camlar açıkken yaprak kımıldamayanda mı oturmak isterdiniz ?.. Yani enerji mimarlığı; kent tasarımından başlayan ve yapı malzemelerinin doğru seçimine kadar sorumluluk taşıyan bir planlama sürecidir.

Doğru yönlenme, doğru tasarım, doğru malzeme ile inşa edilen bir yapı %50 enerji tasarrufu ile başlar hayatına ve klasik bir inşa yönteminden daha fazla para harcatmaz yapımcısına.. Güneş evimizdeki gibi %100 enerji tasarrufuna giden yol ise, ilaveten %25-50 arasında değişen bir harcamayı, yani elektronik ve mekanik bazı donanımları gerektirir. İleri ülkelerde devlet işte bu bölümdeki harcamalara tam destek vermektedir. Çünkü böyle yaparak kendi geleceğini de garantiye almaktadır.

Kaynak: ntvmsnbc

One Comment

  1. enerji tasarrufu ve doğanın enerjisini kullanmak adına uygulamaya geçmiş önemli bir adım olacak gerçekten. dünyada sıfır karbon emisyonuna giden binaların tasarımına yönelim başladı. bu tasarımda iyi bir başlangıç bence kutlarım.
    saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir